У день перепоховання Шевченка в Ужгороді відбулось народне віче (ФОТО)

May 24, 2011 11:30




Закликали до спільних дій проти антинародного режиму, припинення політрепресій, покарання провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів-прихватизаторів та скасування закону про червоний прапор

"Поховайте та вставайте, кайдани порвіте!" - під таким гаслом в Ужгороді відбулись заходи з відзначення 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні.. Організаторами виступили Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка та місцеві організації політичних партій - Української Народної Партії та Народного Руху України. Також, в заході взяли участь представники партійних організацій "Батьківщини",  ВО "Свободи", "Нашої України", Конгресу українських націоналістів та обласної громадської організації "Спілки ошуканих вкладників".

Традиційно, вшанування Кобзаря розпочалось ходою від Ужгородського греко-католицького кафедрального собору до пам'ятника Великому Кобзареві, де відбулась панахида проведена священиками Української Православної Церкви Київського Патріархату та Греко-католицької Церкви за участю єпископа Ужгородського та Закарпатського Кирила і Великоберезнянського декана Мукачівської греко-католицької єпархії о. Василя Данилаша. Продовжилось вшанування народним віче з покладанням квітів до підніжжя величної споруди Тараса Шевченка.

"Коли ми згадуємо Кобзаря, виголошуємо на його честь промови, ми зобов'язані пам'ятати, що найбільшою шаною для нього є віддане служіння "Україні милій". Він дійсно був націоналістом, який любив у першу чергу свою землю, свій народ. Вся його творчість була для цього народу. Ми всі та кожен зокрема повинні мати шевченкове слово у своєму серці, у своїй душі, щоб не стати відступником чи запроданцем, про яких поет казав: "Славних прадідів великих правнуки погані...", - в своїх промовах виголошували організатори відзначення цієї ювілейної дати.

Вони закликали "нести гідно у своїх серцях вічне слово Кобзаря, рівнятися своїми ділами та думками на нього, втілювати його заповіти у життя. І тоді в Україні насправді здійсниться пророцтво, яке Шевченко нам заповідав: "І на оновленій землі врага не буде - супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі".

Цьогоріч, окрім виступів представників політичних сил краю, біля пам'ятника Кобзареві впродовж усіх урочистостей лунали пісні на слова Т. Шевченка у виконанні хору "Вишиванка", Аліни Татарінової, Вікторії Максимової, вистури студентів коледжу мистецтв, а також хореографічні витупи центру творчого розвитку "Зефірчик" під керівництвом Тетяни Ардельянової з композиції "Вишиванка" (солістка Ніколетта Пастущак). Відбулося і читання віршів Кобзаря, які декламували Ксенія Хоменко, Марія Маняка, Каріна Дирів та учні Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка.

Під час проведення народного віче з нагоди перепоховання Тараса Шевченка в українській землі закарпатці одноголосно прийняли ухвалу, в якій рішуче висловили протест проти політики влади, направленої на нищення всього українського.

Зачитавши ухвалу, Голова Закарпатської обласної організації ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка Володимир Піпаш наголосив на тому, що "до спільних дій проти антинародного режиму повинно згуртуватися все суспільство. Саме до цього закликає нас дух нашого українського Пророка - Тараса Шевченка, його заповіт нам, нині сущим".

"Припинити політичні репресії, притягнути до відповідальності провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів прихватизаторів, а також скасувати закон про "червоний прапор" вимагали українські патріоти під час проведення народного віче.

Заключним елементом урочистостей стало виконання твору "Реве та стогне Дніпр широкий" всіма учасниками вшанування під керівництвом Ярослава Кирлика - диригента хору ім. А.Волошина Греко-католицького кафедрального собору та запаленням свічок пам'яті Великому Кобзареві.

Ухвала
народного віче закарпатців, з нагоди 150-річчя поховання Т. Шевченка в українській землі

У день, коли виповнюється 150 років з часу перепоховання Т. Шевченка в українській землі, заявляємо рішучий протест проти політики влади під керівництвом Януковича, Азарова і Табачника, направленої на нищення всього українського, розкол України, організацію для цього провокацій, яскравим прикладом чого є визнання червоного прапора - символа СРСР та більшовицьких репресій мало чи не ще одним державним прапором України; охорона міліцією російських шовіністів під час українофобського шабашу у Львові 9 травня, репресії та політичні переслідування всіх неугодних владі.

Українських патріотів знову кидають за грати, так як це було за часів В. Щербицького, лише за те, що вони люблять Україну. Знову з'явилися політв'язні та дисиденти, до яких застосовуються катування. Нинішня влада продовжила політику російських царів, сталіністів та брєжневців, робить те, що планували здійснити у серпні 1991 р. заколотники-гекачепісти, перетворює державу на тоталітарну, де пануватиме антиукраїнський олігархічний клан і де українці будуть громадянами третього сорту заляканим, безсловесним стадом. Втім, стосується це і громадян інших національностей, адже метою т. зв. реформ владної кліки є щоб невелика купка найбагатших олігархів стала ще багатшою, а бідні, на яких вони перетворили більшість населення України, стали ще біднішими.

Однак не такої України прагне український народ. Не за таку Україну боролися борці за її незалежність. Не за таку Україну вони віддавали життя, мучилися по тюрмах та таборах. Не таку Україну заповідав будувати нам Великий Тарас. Тож ми заявляємо рішучий протест і соціальній та економічній політиці влади, її "реформам".

Висловлюємо недовіру та вимагаємо відставки президента Януковича, антинародної Верховної ради, уряду Азарова-Тігіпка-Табачника, Конституційного суду. Вимагаємо припинення політичних репресії, притягнення до відповідальності провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів-прихватизаторів, а також скасування закону про червоний прапор.

Закликаємо до об'єднання всіх українських патріотів і демократів. Громадянство України повинно активізуватися. До спільних дій проти антинародного режиму повинно згуртуватися все суспільство, як інтелігенція, вчителі, лікарі, діячі культури, журналісти, студенти, так і представники середнього та дрібного, бізнесу, як робітники, так і селяни, як українці, так і громадяни інших національностей. Всі, хто усвідомлює, у яку безодню веде нинішня влада нашу державу,- зобов'язані  "забути" за апатію, забути за позицію "моя хата зкраю" та включитися до протестних дій. Іншого виходу просто нема. Абсолютно впевнені, що саме до цього закликає нас дух нашого українського Пророка - Тараса Шевченка, його Заповіт нам, нині сущим.

Ужгород, площа Народна, 22 травня 2010 р.





































23.05.2011 18:50


http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-83140-U-den-perepokhovannia-Shevchenka-v-Uzhhorodi-vidbulos-narodne-viche-FOTO
Previous post Next post
Up