Мацерат розмарину на оливковій олії

Mar 12, 2010 09:30

 Є кілька способів екстракції рослинної сировини. Найчастіше вдома готується водний або спиртовий екстракти, але можливе приготування і олійної витяжки корисних речовин з рослин.
 Отже, для приготування мацерату розмарину я взяла висушений розмарин, оливкову олія, кавомолку, скляний посуд з кришкою.
Розмарин я обрала тому, що він чудово тонізує шкіру та надає їй свіжого вигляду, зменшує прояви старіння, усуває темні кола під очима, тонізує та зміцнює кровоносні судини.  Олію варто вибирати таку, яка повільно окислюється та стійка до нагрівання, наприклад, оливкову.
 

Рослинний матеріал потрібно подрібнити у кавомолці та пересипати у скляну баночку. Посуд перед використанням бажано простерилізувати та прослідкувати, щоб він був сухий.



Залити подрібнену рослини олією так, щоб вона повністю покривала порошок. Перемішати.



Баночку закрити, помістити у світлонепроникний пакет (або коробочку) та поставти у тепле місце, наприклад, на батарею.



Через добу потрібно перевірити суміш. Якщо рослини всотали у себе олію, то додати ще, щоб товщина шару олії над ними була 0,6-1см.
Настоюватись мацерат повинен від 7 днів до 1 місяця. Щодня баночку потрібно кілька разів встряхувати.
Після настоювання суміш потрібно процідити та віджати жмих. Олія до цього часу набуде кольору та аромату настоюваної рослини.


Пам'ятайте, що посуд потрібно попередньо простерилізувати та перевірити, щоб він був сухий.



Якщо бажаєте, то через кілька днів відстоювання можна олію акуратно злити та профільтрувати осад.
Жмих, який утворився можна викинути або викорастити його для приготування скраба, наприклад, ось так - belladonna-ua.livejournal.com/3410.html


Зберігати мацерат бажано у холодильнику не довше року. І не забудьте його підписати.
Застосовується такий мацерат для виготовлення натуральної косметики; масляних масок для обличчя, тіла чи волосся; массажу.

Майстер-класс

Previous post Next post
Up