Хочу тут запропонувати повноцінний обід з трьох страв плюс компот з дешевих і корисних для здоровя продуктів, але спершу короткий літературний відступ.
Після того, як долар зріс, мережею прокотилося "А ми вижили в 90-і на одній каші, виживемо і зараз" і рецепти дешевих і сумнівних страв з не менш дешевих і сумнівних продуктів. Колись я купувала журнал "Люблю готувати", там була рубрика дешевих рецептів, фото в них були симпатичні, але дивлячись по інгредієнтах їсти половину з них було неможливо. Зараз теж в мережі гуляє повно невідомо чого, включаючи "майже справжню ікру з манки".
По-перше -- фільтруйте, що чуєте, не всі люди, що плачуться насправді в житті так бідували, (ті хто справді бідує -- не плачуться), дехто має тисячні заощадження в валюті, чоловіка юриста-програміста і просто собі говорить щоб бути в темі. Імхо зараз найважче тим, хто квартиру винаймає.
По-друге - дуже дешеві продукти. Не вірте всім, хто каже, що економить бо купує рибячі хребти, оббирає і має паштет з червоної риби, чи купує ікру з водорослей чи ще щось таке. Люди собі говорять, а нашкодити організму таким можна. Не варто кидатися на акційні кури "майже задарма".
На мою думку треба звертатися до сільскої традиційної кухні, років так 200 тому. Тільки от нинадо думати, що вона жирна і важка. То вона тепер жирна і важка, а раніше мяса-сала навіть в дозволений від посту час ніхто не виїдав, бо не було. А те що було треба було продати, щоб купити поле чи хату збудувати. При тому та їжа добре збалансована, раз люди все ж на ній вижили і ми до неї генетично звиклі.
Перше. Розсольник
В розсольнику головне правильно відварити нирки. Намочуємо їх в воду з оцтом на 2 год. Потім чистимо від плівочок, жилочок, розбираємо на "кульки". Ставимо на вогонь, закипіли -- ту воду вилили, нирки промили, знову поставили на вогонь, закипіли -- промили. І так 3 рази. Тоді даємо цибулю, петрушку, що ви ще в бульйони даєте і варимо до готовності. Додаємо картоплю, моркву, Варимо, поки картопля вже от-от готова і даємо огірок. Кипить ще 5 хв. Усьо. Легко, смачно, корисно. То дієтична страва.
Друге. Капуста, тушена з квасолею і грибами.
Поокремішки відварюємо квашену капусту, квасолю і гриби (двоє останніх попередньо замочити), на сковорідці обсмажуємо цибулю і гриби, порізані на шматочки, додаємо капусту, доливаємо трішки грибної юшки, потушиться хвилин 10, додаємо квасолю і томатну пасту (можна без неї), тушимо ще пять хв. Дуже смачно, квасолі можна дати більше, ніж я давала (я боялася, що сухувате вийде) Всі інгредієнти дуже одне до одного пасують. Смачно. То вже самостійний гарнір, можна ще додатково картоплю до нього чи кашу, якщо не наїдаєтесь, але якщо більше дати квасолі, то воно ситно і так.
Десерт. Пиріг з сухофруктів.
А оце якраз привіт з 90-х) Тісто - бісквіт, начинка -- відтискаємо фрукти з компоту, витягаємо з грушок і яблук кісточки, мелемо на мясорубку, відтискаємо добре, кладемо на одну половинку тіста, накриваємо сіткою з другої і все. На диво він дуже ситний, ситніший ніж яблучний, приміром. І смачний, легкий, не приторний.
Компот. Власне компот, фрукти з якого послужили начинкою в пиріг)
Ну і так -- гарно сервіруйте стіл і їжте з дорогого посуду, так ви почуватиметеся набагато краще. Англійська королева кожного дня жує вівсянку -- як і найбідніший її підданий. Тому тут головне не падати духом.
Всім добра! Їжте українську їжу)