Martian Successor Nadesico

Jun 21, 2016 21:31

Я давно хотів переглянути цей серіал. Десь років 13 тому трапила на очі один-два няшних малюнки, за якими я швидко знайшов сам серіал. Однак він був із субтитрами і далі третьої серії діло не пішло. За рік я переглянув продовження - повнометражний «Принц темряви», який видався тоді мені дивним. Ще декілька підходів - і нарешті додивився! Отже, представляю і вам рецензію на 26-серійне аніме Martian Succesіor Nadesico . Перекладають всі назву як «Крейсер Надесіко», але я його дослівно перекладаю як Марсійський спадкоємець Волошка.



Волошка - то назва крейсеру, а спадкоємець тому, що кінцева місія крейсеру - Марс.



Все справа в тому, що в далекому майбутньому на Землю напали такі собі Джовіанські ящери. Ми бачимо дуже багато якихось жукоподібних роботів та інших анімалістичних машин, які прибули з Юпітеру, аби завоювати Землю. Нашу планету не рятують ані багатошарова оборона, ані флот. Сумно.



Надешіко - то начебто напівдослідницький крейсер корпорації Нергал, призначений скоріш для спеціальних невійськових місій. Хоча озброєний за останнім словом техніки. Відповідним чином підібрано екіпаж.



Капітан у них Юріка Міцумаро. Краща в своєму випуску, вона без жодного дня досвіду роботи одразу займає керівну відповідальну посаду. Що цілком вписується в ідею: сучасним автоматизованим кораблем може керувати будь-хто.



Насправді це не так. Фактично крейсер контролює оператор Хошіно Рурі. Вундеркінд. Аж занадто вундеркінд. «Вумна, аж страшно», як говорив персонаж Яковченко із «За двома зайцями». Дуже полюбляє вислів «Бака-бака», яким вітає кожну дурість чи невдалий жарт, що трапились на кораблі.



Перший заступник Юріки - друг її дитинства Джун Аой. Закоханий в неї з дитинства. В першій серії я взагалі подумав, що то її брат. Аж ні, друг. Цілком нормальний, такий собі друг.



Джун - на правому боці.

За зв’язок відповідає Мегумі Рейнард, колишня акторка озвучки аніме. Чим ще більш підкреслює, що крейсером може керувати будь-хто. Як тут не згадати слова Гюсто з мультика «Рататуй»…



Мінато Харука - головний штурман. Людоньки, колишній секретар у великій корпорації. Проте вона відіграє у майбутньому дуже велику роль, і взагалі цілком органічно виглядає за пультом керування крейсера.



Гоат Харі грає дивну роль. І введений тільки для того, що на борту має бути хтось такий великий та сильний, при чому, на відміну від деяких, дуже патріотично налаштований до свого корабля.



Пан Геолог (містер Проспектор) - бухгалтер. Він на підраховує вартість пострілів, руйнувань, завданої шкоди, ремонту тощо.



Містер Проспектор перед Гоатом з калькулятором в руках

Сейя Юрібатаке - головний механік. Може відремонтувати будь-що і зібрати будь-що з будь-чого. Має чудову колекцію старих відтворювачів відео різного формату.



А от самий найголовніший персонаж (ну, окрім Юріки) - Акіто Тенкава. Він єдиний, хто врятувався з колонії людей на Марсі, раптово опинившись на Землі. Як саме - він не пам’ятає. Працює кухарем в ресторації, будь-які атаки джовіанців сприймає дуже болісно. При тому є пілотом, що викликає подив у оточуючих. На крейсер потрапляє після випадкової зустрічи з Юрікою і працює там то кухарем, то пілотом естівалісу.



Естіваліс - то бойовий робот. Всього на Надешіко їх кілька (весь час кількість зростала).



Спершу пілот був один, Гай Дайгоджі, але… Але я не буду переказувати вам сюжет, бо стане не цікаво. Скажу тільки, що трійця дуже чарівних дівчат-пілотів дуже допомагала в боях пілоту Акіто.



Окремо варто згадати Інес Фресанж, розробника крейсеру. Вона ходить і все пояснює: як працює гравітонна гармата, як відбувається бозонний стрибок та багато інших премудростей.



Перші три-п’ять серії я дійсно трохи нудьгував. Аніме видавалося мені дивним, аж поки я не второпав, що то дуже тонка пародія на Евангеліон (так і є, і не тільки на Еву). Ближче до середини серіалу стало цікавіше і цікавіше - повороти сюжету ставали все несподіваніші і несподіваніші. Виникали і зникали в пітьмі стосунки між героями. Зникали один за одним адмірали (от нащо їм адмірали, я так і не второпав). І навіть не так дратували вставки та відсилки до вигаданого авторами і вбудованого аніме-серіалу «Гекігангар-3» з графікою 70-х років. Мабуть, для контрасту з яскравим та строкатим розфарбуванням самого Надесіко.

Серіал має чудову, музику, що легко запам’ятовується. Тим паче, що фінальну пісню співає Юріка.

image Click to view



І хоча мені особисто сподобалися персонажі та їх підбір як команди, хоча сама початково пародійна задумка зачепила більш серйозніші питання, як то завжди буває в аніме, я поставлю йому тверде 9 з 10. Один бал знімаю тільки тому, що мені не дуже подобалися надто дитячі гумористичні вставки. А другий - за надто повільну розкачку.



P.S. «Принц темряви» вимагає окремої рецензії, як цілком самостійне продовження.
P.P.S. Назву Марсійський спадкоємець Волошка я б прив’язав ще до Акіто Тенкави, а точніше - до блакитних кристалів волошкового кольору, за допомогою яких уродженці Марсу, яким був Акіто, могли робити самі по собі бозонові стрибки в просторі та часі.

аніме, анімація

Previous post Next post
Up