В порядку все у данському князівстві: феномен стає привідом.

Nov 07, 2015 22:49



Бути чи не бути: або меблі стали кращими.

Сьогодні я напишу про доволі незначну за увагою, але дуже знакову, визначальну подію. І визначальність її щонайменше подвійна. Саме для України.

Що ж такого сталось? Голова МЗС України зараз проводить робочий візит у Королівстві Данія. Там він мав низку зустрічей, за підсумками яких ми отримали політичні заяви і економічну перспективу розширення співробітництва із королівством.

Але за сухими формулюваннями і офіційністю події, Клімкін не був би поруч із Юрієм Сергеєвим тими людьми, котрих я 29-го липня назвав Дипломатами, якщо б не робив все на першокласному рівні, а я не був би собою, якщо б не усвідомлював дипломатичні рухи, іх важливість і навіть ті масонські трошки знаки жестами і позами, які дипломати подають своїм колегам на офіційних зустрічах. І я був вражений до вилуплених очей, коли побачив саме неофіційні рухи пана Клімкіна. Я в захваті від його таланту дипломата. Справа в тому, що надалі зв'язок між дипломатичною і фінансовою працями буде посилений в форматі роботи на звонішньо-економічному ринку. тобто - важливість прелімінарі ділз, інформації, щзо мають дипломати про стан речей, інсайди і сирі контракти, що привозять в країни дипломати, буде нарощуватись в рази. По всьому світові. Це одна сторона.

Офіційні досягнення між тим дуже вагомі. Справа в тому, що данське МЗС висловилось чітко і дуже агресивно по ситуації на Донбасі, хоча наші ЗМІ чомусь подають це дуже стримано.

Джерело:
http://www.pravda.com.ua/news/2015/11/7/7087876/

А тим не менш, пан Крістіан Йєнсен висловився не двозначно: РФ є найбільшої загрозою порядку і миру в Європі, ніяк не менше. Щоправда, повторюючи авжеж слова пана Берта Кундерса, свого колеги з іншого королівства. Королівства Нідерландів.

Інша подія офіційного дня - це домовленість відкрити в Україні данський інвестиційний фонд розміром в 30 млн. DKK (приблизно 4,5 млн. доларів) для інвестування в малий і середній бізнес України. Не дивлячись на доволі скромний об’єм цього фонду як кажуть, початок буде зроблено.

Great talk with @Kristian_Jensen. Danish Investment Facility for Ukraine will be established to promote more small and medium enterprises.
- Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 7 Листопад 2015

Але я, як завжди, люблю бачити не тільки інформацію, але і її аспекти. Я поліз звісно в твіт до Крістіана Йєнсена, щоби побачити, а чи є відповідний твіт і з того боку? Є.

DK er klar med støtte til Ukraine. 30 mio. kr. til lån til virksomheder, som vil investere og handle https://t.co/vnxUGDotzC #Ukraine #dkpol
- Kristian Jensen (@Kristian_Jensen) 7 Листопад 2015

І ось саме це викликало і мій подив, і бажання повідомити вас про цю новину в розгалуженому форматі із тими думками, що я маю з цього приводу. Це я ще неофіційної картини не бачив.

Про що ж це говорить? Це говорить про наявність тої моєї улюбленої транспарентності, шановне товариство, коли наш дипломат повідомляє нам інфо, а їх дипломат також інформує свою спільноту про досягнуті домовленості. Це ознака того, що за дипломатичними рамками нашого Клімкіна сприймають так, як він того заслуговує, на рівних. Ось вам і обійми із пані Амбасадор Пауер, як я її називаю. Сам той напрямок, в якому діє МЗС Данії в співпраці із МЗС Нідерландів при несформованій позиції і коливаннях, згодьтесь, мав би якусь більш прохолодну реакцію, чим таким чином зустрічати дипломата України. Це одна думка. Політична.

Економічно, я думаю, теж зрозуміло, що Данія завжди розглядала Україну по-перше як конкурента на світовому ринку продовольства, особливо свинини, а по-друге - ніяк, окрім агрокультурного партнерства до того і не бачила. Проте, я би зазначив, що саме в Данії як і в США зараз присутній так званий bodycult. Це не культуризм ні в якому сенсі. Це культ тіла, тобто збереження його в здоровому і активному стані якомога довше за рахунок першокласного медичного і профілактичного обслуговування, якості життя і таких інших показників healthcare. Достатньо сказати, що данці досягли на цьому шляху чималих успіхів, бо середній строк життя в Данії 80 років. Тобто - не тому, що меншість данців живе до 120. А саме тому, що більшість данців живе в діапазоні від 77 до 83. Це я грубо беру. Тому - саме такі фонди якраз і промацують грунт на предмет співпраці в тих саме галузях, які найбільш цікавлять країни, що їх створюють в інших країнах.

Сьогодні, дорогі друзі, так сталось, що я вже згадував знову - в сучасному світі гроші мають свій запах. І нам потрібні саме такі, які можливо використовувати для бізнесів, чисті гроші, а не будь-які, бо є такі, що відповідальність за їх застосування може бути дорожча за всю суму. І якраз цей фонд - це саме чисті гроші. Іншою мовою, це працюючі гроші.

Всі, хто вже був в Данії, знають, що королівство є дуже консервативним і закритим суспільством, хоч зрозуміло, що для туриста це майже невідчутно. Але всі, хто там жив чи живе, кажуть про одне - все дуже чітко і суворо для іммігрантів. Може зараз щось і прослабшало, ми всі чуємо, що навіть араби попадають в Данію, хоча уявити це собі ще років 15 тому було майже неможливо. Але в моїй уяві, яку я поки сформував щоправда лише по розмовах з тими, хто там жив - це дуже консервативне суспільство. Яке цінує свою репутаційну складову і яка дуже цінує своїх партнерів, якими стати дуже важко.

І саме тому цінним будуть ті аспекти, котрі я вам із задоволенням продемонструю в тої частині, котра мене вразила навіть набагато більше, аніж офіційні досягнення пана українського Дипломата. Це неофіційна частина.

Пан Павло нам повідомляє про це доволі стримано.

В Данії всі зустрічі пройшли напрочуд тепло і привітно. Є розуміння рос. загрози, готовність підтримувати малий та середній бізнес в Україні
- Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 7 Листопад 2015

А тим не менш він встиг - пообідати із кронпринцем Данії Фредеріком:

Джерело:
http://mfa.gov.ua/en/press-center/news/41774-ministr-pavlo-klimkin-met-with-crown-prince-of-denmark-frederik



Поспілкуватись із донедавна прем’єр-міністеркою Данії, пані Хелле Торнінг-Шмідт, і покататись на велосипедах з колишнім міністром іноземних справ Данії, колегою Крістіана Йєнсена паном Мартіном Лідегардом, в дуже невимушеній атмосфері, передаючі мабуть вітання голові 70-ї Генеральної Асамблеї ООН і спікеру парламенту Данії у відпустці, пану Могенсу Люккетофту і другому нашому Дипломатові, постійному представникові України в ООН, пану Юрію Анатолійовичу Сергеєву, щоби їм було не сумно на засіданнях Генасамблеї:

Джерело:

http://mfa.gov.ua/en/press-center/news/41776-pavlo-klimkin-held-working-meetings-with-former-prime-minister-of-denmark-helle-thorning-schmidt-and-danish-member-of-folketinget-parliament-former-foreign-minister-of-denmark-martin-lidegaard



Руки б повідбивати тим, хто так фотографує. Ось так пані Хелле виглядає.



Ну і з паном Мартіном.



Тут пан Клімкін дипломатично все в твітері обіграв. Надав посилання на твіт самого Лідегарда.

А ми тут на веліках катаємося. У Києві, на жаль, бракує часу, то хоч в Данії після переговорів покручу педалі. https://t.co/hTWuMncCTX
- Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 7 Листопад 2015

І що я вважаю не менш важливим, зміг встигнути зустрітись із представниками діаспори України в Данії. Якраз біля пам’ятника Тарасові Шевченку, є в данському королівстві пам’ятник кобзареві, і також, зовсім не позбавлений художнього смаку:

Джерело:

http://mfa.gov.ua/en/press-center/news/41775-pavlo-klimkin-met-with-ukrainian-diaspora-and-laid-flowers-to-the-monument-of-taras-shevchenko





Я навіть компру знайшов, Клімкіну це місце вже знайоме, бо він його і відкривав, цей монумент, в 2010-му році. В ранзі помічника міністра закордонних справ.



Висновки робити авжеж вам про важливість сьогоднішнього дня і працю нашого дипломатичного корпусу - але я наголошую, що за непримітним на перший погляд робочим візитом нашого пана Клімкіна в Данію ми посилили свої світові позиції сьогодні якщо не в рази, то дуже на багато позицій. Через два фактори, як я згадував на початку статті, і це інший бік двозначності: це головування досвідченого політика з Данії на Генасамблеї ООН, пана Могенса Люккетофта, і того факту, що мабуть найбільш дружніми країнами в Європі є данці і датчі, тобто голандці. Саме вірною уявою того, що між Данією і Нідерландами в Європі є давнє співробітництво і дружні стосунки, цей візит робить для України дуже багато корисного на той момент, коли в Голандії буде проходити референдум про угоду про асоціацію Україна-ЄС. І я знову наголошу: якщо друг твого друга так когось приймає - це говорить про багато що мені, наприклад, в сумній темі малайзійського Боїнга. Але потрібний вплив на якийсь прошарок саме голландців в сторону збільшення симпатії до України, що підуть на той ініційований лібералами і євроскептикбами референдум - цей візит здійснить також. Це інша сторона цього візиту, перша - я нагадаю, що участь дипломатів в наданні бази для роботи саме фінансових ринків і суб'єктів ЗЕД буде наростати в рази.

Отаким був сьогодні день української дипломатії, панове. Якщо є що доповнити, або виникли якісь додаткові думки, або навіть вам просто сподобалось отримати більш розлогу інформацію про дії наших Дипломатів - прошу коментувати.

Данія, healthcare, Нестер, дипломатія, діаспора

Previous post Next post
Up