הקשר בין סוכרזית להשמנה!!!1

Aug 13, 2009 18:16


לפעמים מתרחשים בעולם תזוויגי מקרים מעניינים. למשל, בדיוק אתמול הזדמן לי לספר למישהו בפעם השמונים אלף את הסיפור הישן שנהגנו לספר לסטודנטים שלנו (סטטיסטיקה של שנה א' בחוג לחינוך), בעברי האפל כמתרגלת, על הסקה סיבתית וקורלציה: חוקר חייזרי הגיע לכדור הארץ לחקור את הרגלי האכילה של בני האדם, והבחין שאנשים שמנים נוטים לצרוך סוכרזית, ואנשים רזים נוטים לצרוך סוכר. הסיק החוקר: הסוכרזית משמינה את בני האדם, והסוכר - מרזה אותם.

והנה חציו השני של תזוויג המקרים: כבר סיפרתי פה בעבר שבעוונותיי, אני מנויה על המגזין הווירטואלי של הכללית, ואפילו קיטרתי על הפופוליזם המסוים שניתן לאתר בכתבות שם. והנה, היום, כמו כדי לעצבן אותי במיוחד, כותרת: "הקשר בין סוכרזית להשמנה" (!!!). הליד מספר לנו: "חוקרים אמריקנים גילו פרדוקס חדש: שיעור גבוה של השמנה בקרב המשתמשים בתחליפי סוכר דלי קלוריות" (!!!).

אז קראתי. בחשש מה, שכן זה שנים אני צורכת ממתיקים מלאכותיים במקום סוכר, ויודעת שיש אי-הסכמה מסוימת בשאלה אם ממתיקים כן-או-לא מבלבלים את כל המנגנון האחראי על סוכר בדם (יש הטוענים שטעמם של ממתיקים פועל על רצפטורים שונים מאשר טעמו של סוכר, ולכן אין להם השפעה על מנגנון האינסולין. יש הטוענים שלא כך. הסכמה - אין).

במאמר מופיעים שני מחקרים. במחקר הראשון התברר כי בקבוצת צורכי הממתיקים המלאכותיים צרכו פחות קלוריות אבל יותר חלבונים ושומנים בתפריט. מה זה אומר? אין לי שמץ. לא צוין ניסיון להפריד בין הנבדקים לפי סוגי הדיאטות שלהם (בדיאטות דלת פחמימות, אהמ, איך להגיד את זה, אכן רמת החלבונים והשומנים גבוהה יותר כחלק אינהרנטי מהדיאטה. זה לא נובע מצריכה של ממתיקים). אחר כך נאמר כי החוקרים זיהו עלייה של 47% ב-BMI בקרב קבוצת המשתמשים בממתיקים לעומת האחרים. עלייה מה? בין הקבוצות? בתקופת המחקר? ואיך בדיוק מחשבים עלייה יחסית של 47% בין שתי קבוצות? והאם קיזזו מהסיפור את שלל קורבנות הדיאטות למיניהם, שאיכשהו נוטים תמיד לעלות במשקל עם שוך הדיאטה? האם ניסו להבחין בין הקבוצות במשתנה הבסיסי מאד של "נטייה מולדת להשמנה", שעשוי להוביל אנשים גם לצרוך ממתיקים מלאכותיים וגם להשמין? המאמר לא מספר. מתודולוגיה של מחקר היא לא דבר שאנו, פשוטי העם, צריכים להטריד בו את ראשנו הקטן והיפה. נו, שיהיה.

המחקר השני היה פנינה אמיתית. במחקר, כך מסופר, השוו בין אנשים שמשתמשים בממתיקים לאנשים שלא משתמשים בממתיקים במבחני סבילות לגלוקוז (אני מתאפקת שלא לקפוץ עם השאלה המובנת מאליה). התברר שתוצאותיהם של המשתמשים בממתיקים מלאכותיים תאמו תוצאות קדם-סוכרתיות (אני מתאפקת שלא לצרוח את השאלה המובנת מאליה). ואז, מגיע שלב המסקנות. מסקנה אפשרית ראשונה: "החוקרים אומרים כי ייתכן שהפרדוקס הזה משקף את העובדה שאנשים שמנים וסוכרתיים משתמשים יותר בממתיקים מלאכותים בהשוואה לאחרים."

זה השלב שבו אני צורחת. בתסכול. ומורטת את שערותיי. וחובטת את ראשי במוניטור. עכשיו נזכרתם בזה, יא חוקרים מהוללים שכמוכם? אתם רוצים לומר לי שלא טרחתם להפריד בין הנבדקים שלכם על פי פקטורים בסיסיים מעין אלה ועל פי הסיבות שהניעו אותם לצרוך ממתיקים מלכתחילה?

ואם לחזור לפסקה שבה פתחתי את הפוסט, אין לי אלא להביע את צערי שסטודנטים שנה א' לא מקשיבים יותר טוב בשיעורי סטטיסטיקה. אולי הם אפילו היו לומדים משהו, שהיה עוזר להם בשלב מאוחר יותר של חייהם, כשהיו מנסים לעסוק ב"מדע" בלי לשרוף את האצבעות.

linkage, rants

Previous post Next post
Up