П'ять секретів виховання хлопчиків

Feb 01, 2017 10:55



Порада № 1. Надайте хлопчикам простір для руху

У всіх культурах світу хлопчики більш активні: вони змагаються один з одним, грають у війну й у цілому потребують більше руху. Хлопчики вимагають значно більшої фізичної активності, тому батьки повинні не тільки не перешкоджати їй, а й усіляко заохочувати.

Нехай хлопці трохи побешкетують у безпечній обстановці. Деякі батьки спеціально не захаращують кімнати журнальними столиками й іншими меблями, щоби створити відкритий простір, в якому хлопчики зможуть побігати й поборотися. Це важливо для них.

На думку експертів, фізичні ігри та пустощі сприяють здоровому розвитку інтелекту, фізичної культури, формуванню здорових стосунків, а також виділенню гормонів щастя - ендорфінів.

Порада № 2. Відкиньте стереотипи про грубість хлопчиків

Чимало батьків вражені чутливістю й емпатією своїх синів. Вони бачать, як хлопчики лагідно й чуйно заспокоюють один одного, сумують або переживають прикрість і розчарування. Незважаючи на те що суспільство схильне до певних стереотипів про чоловіків, хлопчики можуть бути настільки ж чутливими, як і дівчатка, навіть і більше.

Хлопчики можуть плакати, коли вони засмучені, і заспокоюються з великими труднощами. Хлопчики більш вразливі при стресах і захворюваннях. Проте дослідження показують, що батьки частіше заспокоюють доньок, ніж синів, коли ті страждають або сумують.

Уникайте казати хлопчикам фрази на зразок: «Та нічого, з тобою все гаразд». Таке ставлення нехтує чутливістю та емоціями хлопчиків.

Порада № 3. Якщо ви хочете обговорити серйозне питання, робіть щось разом

У той час як дівчатка легко відкривають своє серце при особистій розмові з батьками, хлопчики часто мовчать і замикаються в собі. Але як тільки батьки починають робити з ними щось разом, наприклад, майструвати або грати в настільну гру, ті ж хлопчики дивовижним чином змінюються й відкривають про себе практично все.

Розмова віч-на-віч може представляти для хлопчика загрозу конфронтації. Якщо ви хочете обговорити з вашим сином щось серйозне, спробуйте зробити це під час спільної роботи, гри чи прогулянки. Ви здивуєтеся, з якою легкістю пройде розмова.

Порада № 4. Іноді хлопчика треба просто обійняти

Іноді теплі, тривалі й міцні обійми можуть змінити поганий настрій і неконструктивне ставлення набагато сильніше, ніж слова. Хлопцям іноді складно вербалізувати свої проблеми. Тому вам варто звертати особливу увагу на мову їхнього тіла (жести й пантоміміку); і наступного разу, коли ваш хлопчик стане колючим, мов їжак, опустіться на рівень його зросту й розкрийте перед ним свої обійми.

Застосовуйте цей прийом досить часто й не припиняйте його використовувати навіть тоді, коли ваш син подорослішає. Останні дослідження свідчать про те, що хлопчики потребують заспокійливих дотиків у два-три рази більше, ніж дівчатка.

У той час як маленькі хлопчики, потребуючи додаткової підтримки, можуть відкрито вимагати обіймів від своїх батьків, хлопчики у віці 12-ти років і старше можуть соромитись таких прохань, не зважаючи на те, що вони все ще потребують підбадьорливих фізичних дотиків своїх тата й мами. Тому зробіть обійми звичкою просто зараз: обійми для всіх - для великих і маленьких.

Порада № 5. Дайте хлопчикам право зробити помилку

У батьків є велика спокуса втручатися щоразу, коли вони бачать, що дитина відчуває труднощі або готова зробити помилку. Але краще, що вони можуть зробити як батьки, - відступити та утриматись від дій.

Дозволяючи вашим синам робити помилки та вчитись на них, ви даєте їм безцінний урок, який допоможе їм розвинути впевненість у собі і, як наслідок, стати сильніше та здатними до всебічного розвитку.

Замість того щоби тримати дитину щоразу, коли вона підіймається на ігровий снаряд, і допомагати їй знайти точку опори, батьки можуть відступити на безпечну відстань і дати дитині можливість здійматися самій, дозволяючи їй відчути можливості свого тіла. У цьому випадку малюк відчує невимовну радість, бо йому вдасться досягти вершини без сторонньої допомоги.

Для дітей старшого віку така тактика може відображатись на їхній соціальній взаємодії. Замість того щоби втручатись у ситуацію, коли інша дитина штовхає вашого сина на дитячому майданчику, постійте осторонь і поспостерігайте за тим, як він упорається сам. Ви здивуєтесь тому, наскільки добре ваш хлопчик зможе вирішити цю проблему без вашої допомоги.

Лорен Найт, «The Washington Post»
джерело

чтобы не было скучно жить, рекомендации, репост, pinterest, психология, воспитание, дети

Previous post Next post
Up