Тутманик або мєсєнік (болгарська кухня)

Feb 05, 2016 11:11



я продовжую знайомство з культурою свої предків, от хоча б і через кухню )))
перебрала велику купу рецептів, знайшовся рецепт від онуки болгарки )))
чудове дріжжове тісто.
взагалі то в них щось по типу хлібу з додаванням бринзи, тісто прісне виходить, але ж ніхто не заважає експериментувати з начинкою.
з мене вишов тутманик з солодким сиром (творогом), як це робить часто моя мама.
тільки мама і бабуся так робила, не складає пласти, а кожен окремо загортаю і ріже .
пекла в бабусиній старій формі (з села привезла сюда), вмістилось все тесто, але наступного разу кілька булок окремо буду випікати, бо трохи на борти напливло тісто.
отже, зберігаю собі рецепт з Поваренка, рецепти болгар від цього майже не відрізняються. хоча в них є тутманіки на кефірі і на свіжому молоці

Необхідні компоненти:
борошно - 600 г
цукор - 60 г
Сіль - 1 ч. л.
Кефір - 200 г (в мене був домашній, ми його кисляком називаємо ))
Молоко - 50 г
Дріжжі (сухі швидкодіючі) - 1.5 ст. л. (я брала свіжі дріжжі - десь 45 г)
Масло вершкове - 140 г
Яйце (2 шт в тісто, 1 шт на обмазку) - 3 шт
Бринза - 200 г (я брала домашній сир без ваги )) доадвала туди 1 яйце і цукор за смаком)
заміс мені зробила ХП, але зараз в мене всього на 900 г чаша, тому тісто трохи підняло кришку, треба було раніше виймати, але загалом нічого не втекло далі чаші)))
Далі тісто ділиться на 4 частини, кожну розкачати окремо. я змащувала м'яким маслом та сиром кожен пласт, в рецепті автор рекомендує свій варіант.
тільки от поспішала і не змастила зверху весь рулетик маслом, через це те пиріжки (сегменти) не дуже охайно відділялись одна від одної.
в коментарях до рецепту на сайті дівчата пишуть свої варіанти начинок, я хочу ще спробувати з яблучним повидлом  і просто взяти тісто трохи більше підсолодити і зробити  пиріжки.
м'якиш чарівний виходить.


одразу ж збережу ще один варіант тіста  для тутманика з болгарського сайту і інший варіант завивання
Усукан тутманик ))) або по-нашому ))) витий
за  цим рецептом  перший пласт змащується рослинною олією або вершковим маслом/маргарином, розкладається бринза/сир, другий та третій пласти так само - до речі, болгари в різній випічці  частіше використовують рослинную  олію, четвертий пласт не змащується і не посипається начинкою.
трохи придавити руками або качалкою зверху і розрізати на 6 смуг.
кожна смуга завивається, одночасно її треба трохи розтягнути,далі смуги викладаються у вигляді равлика і все. тісто підходить, зверху змастити жовтком, змішаним з 1-2 ст. л. води чи молока
фото з сайту

кухня, рецепт, фото, български, выпечка, болгары, тесто, моя жизнь, 2016

Previous post Next post
Up