Різдво Коляди

Dec 25, 2022 15:57

Цього року, під час довготривалих тотальних відключень світла українці мали змогу наочно бачити, як темінь поглинає світло, а ніч - день.
Те ж саме бачили наші пращури, коли в кінці року пітьма наповзала на них.
Соціологи давно встановили, що таке явище викликає депресію, пригніченість.
Особливо період в три найкоротші дні - який ми й називали відповідно - Корочун (кцапи, як завжди й собі змавпували, але не розуміючи суті назвали його кАрАчун та й значення змінили).
Тому й було завжди відповідне ставлення до зимового сонцевороту - адже після нього день стає все більшим, у людей з’являється точка відліку в часі до приходу весни, пітьма розсіюється, настрій світлішає.
Тому й не випадково в цей день було одне з 4-х найголовніших світ ще з древніх спільноорійських часів. У скандинавів, наприклад, це свято називається Йоль (теж похідне від «Коло»)
Сонце, яке недарма наші пращури обожествляли (бо саме воно дає життя) мало назву Коло (оскільки саме колом і є - якщо придивитись уважно на денне сонце (не раджу), то можна побачити, що це саме коло, а не круг), а після Корочуна воно начебто народжувалось знову, було маленьке, тому й мало зменшувальну назву - Коляда.
Тож - Коляда рождається, славімо його!
Коляд, коляд, коляда,
Коляд, коляд, коляда,
Хай обходить вас біда.
І нехай на ваш поріг
Прийде радість в Новий рік.
Щоб в добробуті цвіли,
Щоб щасливо ви жили,
І щоб рік цей молодий
Вам був кращий за старий.
Друзів зичимо багато;
Щоб у будні та на свято
Ваші гнулися столи.
Щоб здорові всі були!

ПравоСлав'я, Матриця, Етнологія, Націоналізм.

Previous post Next post
Up