Будапешт. Купальні-терми Сечені.

Sep 23, 2014 14:20


Аня-Далія мене спитала про купальні Сечені.
Я вирішила більш докладно написати.
Купальня Сечені (угор. Széchenyi fürdő) - найбільший банний комплекс Будапешта та Європи. Її будівництво було розпочато в 1909 р за планами Дьозе Циглера. Постачання термальною водою, яка знаходиться в Варошлігете купальні забезпечується свердловиною Святого Іштвана номер II, яку здали в експлуатацію в 1938 році, а холодною водою шістьма меншими свердловинами. Комплекс має в своєму розпорядженні 3 зовнішні і 15 внутрішніх басейнів. У купальні доступні різні види терапії, також працює денна бальнеолечебніца.
Квиток, що на дорослого, що на дитину коштує 4100 форінтів (13,2 доллара). З 2-х років вже потрібно купувати квиток.
За 500 форінтів (1,6 доллара) ви можете взяти кабінку для перевдягання, в якій можете зберігати свої речі протягом всього вашого перебування в комплексі.
Тут можна взяти напрокат рушники, халати і навіть купальники. :-)

Загальна площа поверхні води всіх басейнів 2711,9 m².
Через те, що комплекс старий, стан трохи занедбаний. Не сучасний. Старі душові, сантехніка, туалети. Але, вода перекриває всі ці недоліки і вилазити з басейнів реально не хочеться.
Ярко нанирявся так, що очі були краснющі...
Ми з ним обійшли майже всі басейни, от тільки в сауну не ходили, бо не було потреби грітися. :-)
Частина внутрішніх басейнів закривається в 7-й годині вечора, а всі інші працюють до 10-ї години вечора.
Які ж басейни є в цій купальні?








Увійшовши в купальню з боку головного входу через роздягальні з кабінами, ми бачимо два термальних басейну, що знаходяться на осі будівлі: один довгастий з температурою води 38º і один напівкруглий з температурою води 34º. За останніми, знаходиться напівкруглий майданчик для відпочинку. З цього ж залу можна потрапити у вологу парилку з температурою 40-50º.
Пройшовши наліво з центрального залу, знаходимо басейн з температурою 28º, де періодично працює штучна течія. Пройшовши далі бачимо октогонічний басейн з лікувальною водою з температурою 36º. Поруч з басейном знаходяться дві сауни, світлова та ароматична, а також парилка з температурою 50º. До них належить купіль з температурою 18º.
Пройшовши далі доходимо до басейнів під відкритим небом. Далі знаходиться зал з басейнами, прикрашений червоними колонами і глечиками. Температура термальної води довгастого басейну у формі прямокутника 35º, а термальної води напівкруглого басейну 38º. В кінці залу знаходяться дві менших купелі з температурою 40 і 20º, а також парилка з ромашкою.
Пройшовши направо із залу з басейнами, розташованого на центральній осі будівлі, знаходяться приблизно такі ж басейни. Однак замість штучної течії, яка працює в лівому крилі, тут знаходяться один менший басейн і один довгастий, з температурою води 38 і 30-32 º С. В останньому з 8 до 17:30 щопівгодини проводять безкоштовний водний фітнес. За цим залом з басейнами знаходиться октогонічний басейн правого крила будівлі, навколо нього розташовані сауна і парилка (сауна з двома однаковими залами), обидві з температурою 50º, а також купель з температурою 20º. Еквіваленти двох термальних басейнів, що знаходяться в іншому крилі, тут недоступні гостям купальні, бо вони належать до бальнеолікарні амбулаторного типу.
Від зовнішніх басейнів по одних сходах веде до підвальних саун, розташованих в обох крилах будівлі. До кожної з цих саун, що вміщають в себе до 40 чоловік, належить по одній купелі з температурою 18º.
У відкритій частині купальні Сечені знаходяться три басейни: у середині плавальний басейн з температурою 26-28º, в якому за місцевим звичаєм плавають по колу (подібно плавального басейну купальні Геллерт). Це єдиний басейн, де обов'язково треба використовувати плавальну шапочку. В басейні, розташованому на схід від цього басейну, лікувальна вода з температурою 38º, а в західному басейні температура води 32-34 º С. У цьому басейні працюють штучна течія (типу лінива річка, тільки це швидка річка), струменевий масаж для спини, підводні бульбашки і душ для шиї.
Так постійно чоловіки суміщують корисне з приємним в найгарячішому басейні на вулиці. :-)



Роздягальні.



Першу артезіанську свердловину, що постачає водою купальню, пробурив Вілмош Жигмонд в 1868-1878 рр. Зі свердловини, глибиною 970 м, забила вода з температурою 74,5º. У 1936 р під керівництвом Ференца пава Вайни пробурили другу свердловину: з глибини 1240 метрів б'є найгарячіший термальне джерело Європи, температура якого 77 º С.
Термальна вода містить натрій, вона багата кальцієво-магнієво-гідрокарбонатними сульфатними матеріалами, а також містить значну кількість фтору і метаборной кислоти. Вода питного колодязя кальцієво-магнієво-гідрокарбонатна, хлоридна, сульфатна, є лікувальною водою, яка містить лужні сполуки і значну кількість фтору. Лікувальна вода рекомендується страждаючим дегенеративними хворобами суглобів, а також для доповнення курсів лікування хронічних і напівгострих запалень суглобів, ортопедичної терапії та посттравматичної реабілітації.

Цікаві факти
На початку 2010 р інтернет-видання американського журналу Life опублікувало список 12 найбрудніших місць світу, в який була включена і купальня Сечені. Після публікації статті в результаті обурених коментарів читачів купальню прибрали зі списку. Будапештське ЗАТ Лікувальних і термальних купалень також висловило своє обурення і оголосило, що місцеві норми експлуатації купалень в деяких випадках суворіше, ніж норми Євросоюзу, а також, що протягом десяти років до публікації статті не було зареєстровано ніяких випадків захворювання від води. На основі тодішньої інформації Угорське Туристичне ЗАТ обмірковують порушити позов на відшкодування збитків.
У купальні Сечені регулярно можна купатися і в рамках нічних заходів, в перші місяці року в рамках заходу під заголовком Ніч Купали, а влітку в рамках заходу під заголовком Cinetrip.
Бегемот в столичному зоопарку отримує воду для купання з одного з джерел купальні Сечені, тому що її хімічний склад схожий на склад води в Нілі.

будапешт, термальные бассейны, термы, сечени, купальні, купальни, терми, сечені

Previous post Next post
Up