Uskontotieteen tentti. Plää.

Oct 20, 2005 11:13

Uskontotiede sai alkunsa 1700-luvun deismistä. Erityisesti Pierre Viret ajatteli deismin tarkoittavan, että uskoo Jumalaan, muttei kristinuskon opettamalla tavalla. Myöhemmin ajateltiin, että uskonnoista voisi ottaa parhaat ja universaalit osat ja yhdistää ne toisiinsa. Uskontotiede ja teologia eroavat toisistaan lähinnä näkökulmien takia: teologia (Alister McGrathia mukaillen) tutkii nimenomaan sitä Jumalaa, jota kristinusko opettaa. Uskontotieteellä taas on laajempi näkökulma. Löytöretkien myötä ihmiset tajusivat, että kaikilla kulttuureilla on jonkinlainen uskonnollinen ulottuvuus, ja monet riitit, myytit ja menot muistuttivat kristinuskoa. Esimerkiksi eri luomiskertomuksissa on samoja piirteitä.

Niin, minulla on tänään uskontotieteen tentti. Kai siitä läpi pääsee esittämällä keskeisimpiä teorioita sun muita. :) Ainahan opettajat ja tentaattorit kai katsovat hyväksi asiaksi omilla aivoilla ajattelun, vai mitä? Jos nyt vähän pohdin asioita ja teorioiden paikkansapitävyyttä, niin eikö sen voisi laskea nimenomaan hyväksi? Voi tuska. No, kai näiden ensimmäisten tenttien jälkeen ottaa opikseen ja lukee hieman aikaisemmin kuin viikkoa ennen tenttiä. Niin, tai paria tuntia ennen tenttiä. Onneksi uskontotiede ei ole ala, jolle olisin suuntaamassa erityisellä hingulla. Panostan kirkkohistoriaan ja eksegetiikkaan, ja jos vaikka systemaattisesta teologiastakin ymmärtäisin jotain... *toiveajattelua* Opiskelu on kuitenkin mukavaa Mäkkäriin verrattuna. Luennoille ei tarvitse mennä, jos ei tunne oppivansa siellä mitään. HOPS on kyllä perkeleen keksintö.

Ajatukseni ovat hieman sekavia, sillä minua kaikesta huolimatta jännittää tuo tentti aivan suunnattomasti. Kai se aika samanlainen on kuin lukionkin reaaliaineiden kokeet, ja niistäkin menin läpi aika helposti. Oikeastaan sain niistä kiitettäviä, että enköhän minä täälläkin tule ainakin läpäisemään, jos en muuta... Nyt lopetan.
Previous post Next post
Up