Dag 1-8 klinkt heel erg lang, maar door de heelvlucht mis je meteen 2 dagen. Dag 1 zijn we einde van de middag vertrokken richting vliegveld Duesseldorf en als je aankomt in Tokyo is het weer einde van de middag, maar dan de volgende dag. Dan is het eten en naar bed (slapen!!). Dus dag 3 begint het eigenlijk pas echt.
We zijn net als in 2006 in Katori/Sawara begonnen, de plek waar de stichter van de zwaardvechtsport van Maurice vandaan komt. Inmiddels hebben ze het stadje omgedoopt van Sawara naar Katori-city (naar het gelijknamige heiligdom), maar het station niet, dus dat was even verwarrend. Gelukkig herkende we het nog en zijn we goed aangekomen.
Dat Katori-city niet in de Lonely Planet staat verbaast ons nog steeds. Het is bij de Japanse toeristen heel populair omdat het nog de sfeer heeft van het Edo tijdperk. En met de kanaaltjes is het een heel erg leuk stadje om te flaneren en de jet-lag kwijt te raken. Uiteraard hebben we ook de Katori jingu gezien en de grafsteen van Iizasa Ienao. We zijn ook naar een naburig stadje geweest voor de Kashima jingu, waar ook een zwaardvechtsport vandaan komt, verwant aan die van Katori.
Toen we in 2011 in Japan waren was net de grote aardbeving geweest die zo'n problemen heeft gegeven in Fukushima, Tokyo werd toen afgeraden om heen te gaan en hebben we dus uit de reis gestreept. Dat hebben we deze reis even ingehaald met 5 dagen in Tokyo.... en nog te weinig.
We overnachten in de wijk Asakusa, die gesitueerd is rondom de tempel Senso-ji. Een aanrader!
Bovenstaand openluchtmuseum was een eindje rijden met de trein, maar zeer de moeite waard. Wat ik mij nog niet zo beseft had, was dat de Edo periode helemaal nog niet zo lang geleden is. 150 jaar geleden liepen er nog samurai in Japan rond die daar de dienst uitmaakte. Daarna gingen de grenzen open en is Japan in een noodtempo gemoderniseerd. Westerse dingen waren razend populair wat je ook terug ziet in de huizen. In dit museum hebben ze huizen staan die door de jaren heen veranderen. De huizen van eind 1800 zien er nog heel Japans uit, die van begin 1900 al half-half en na 1925 al helemaal westers. In het bijbehorende binnenmuseum (die gek genoeg op een heel andere plek in Tokyo staat) werd ook verteld wat zulke veranderingen met de mensen doet. Ongelooflijk wat een transformatie in 150 jaar heeft plaatsgevonden.