Сторожинецький дендропарк

Sep 28, 2009 12:46

При в’їзді з боку Берегомету та Кіцмані місто Сторожинець зустрічає розкішним дендропарком - пам’яткою природи загальнодержавного значення. Парк був закладений у 1912 році найвпливовішою на той час єврейською родиною Оренштайнів на місті природного лісового масиву, де росли цінні та рідкісні породи дерев.



В 1945 на базі парку створено навчальний заклад - Сторожинецький лісовий коледж, що й визначило його подальший розвиток. І дійсно, сьогодні дендропарк в Сторожинці на відміну від занепадаючого берегометського дендропарку є справжньою гордістю міста та зразком садово-паркової архітектури всієї області.





Парк має площу 17,5 гектарів, на яких зібрано колекцію майже 1000 видів дерев і чагарників з усього світу, більшість з яких - екзотичні. На території дендропарку створено два ставки, ботанічний майданчик, розсадник площею 5 гектарів, штучно відтворений карпатський ландшафт, та відкриті вольєри з косулями, павами, фазанами цесарками та дикими качками.



Від початку парку на гору веде липова алея, в кінці якої розташована група дерев, що нагадує пальму. Це - аралія маньчжурська, або як її ще називають - «далекосхідна пальма», або «шип-дерево». І дійсно, метрові листа аралії, зібрані на верху стовбура, густо вкриті гострими шипами.



Трохи далі увагу відвідувачів привернуть групи червоних дубів та три сосни, крайні з яких - звичайні, а середня - сосна Банкса, як і червоні дуби - виходець з Північної Америки.







Екскурсоводи з лісового коледжу із задоволенням покажуть декілька різновидів буку, ліщину ломбардську, сливу Піссарда, крона якої навесні покривається букетами рожевих квіт, та велику колекцію екзотичних квітів: гібіскусів, австрійських айстр та гамамелісів, голі гілки яких узимку покриваються численними золотистими квітками.
На найвищій точці дендропарку ростуть його реліквії - три Шевченкові верби. Будучи у насланні у Казахстані, великий український геній виростив з простої тички вербу, яка нагадувала йому про батьківщину. У 1964 році живці цієї верби були привезені казахськими гостями до Львову, а через чотири роки були перевезені до Сторожинецького дендропарку.







На ботанічній ділянці парку побачимо вже знайоме нам про берегометському дендропарку дволопатеве гінкго, а у теплиці, збудованій учнями - багато видів теплолюбивих рослин. Екскурсія парком закінчується на «карпатській гірці» - штучно створеному ландшафті, який дає можливість трохи зануритися в природу Українських Карпат. В цьому мальовничому куточку парку на маленьких скелях ростуть справжні карпатські рослини: легендарний едельвейс, гірські волошки, папороть, гусинець.




Магнолія Кобус, липа дрібнолиста, смерека європейська:





Граб звичайний, клен гостролистий, псевдотсуга тисолиста:





Дуб черешчатий і дві сосни веймутових:





А це в дендропарку є чудовий палац! Про нього - в наступних розповідях.



Сторожинець, палаци, дендропарк, Буковина

Previous post Next post
Up