Marienburg, ч.2: прогулянка замком Великих магістрів

Sep 12, 2012 14:50

В минулій розповіді ми познайомилися з історією найбільшого і найпривабливішого у світі готичного замку Великих магістрів Тевтонського ордену в Марієнбузі (Мальборку) і подивитися замок ззовні. Сьогодні на черзі - прогулянка по території замку і огляд його інтер'єрів. Останнє - це задоволення не з дешевих (квиток коштував, здається 45 злотих). Я ж попав в замок майже на халяву: за якихось 7 злотих. Справа у тому, що ближче до вечора вартість квитків поступово падає. Після 18.30 вона складає 7 зл., а ще пізніше, кажеться, взагалі плата не береться). Щоправда, є й свої мінуси: в 19.00 найцікавіші кімнати замку закриваються. Так що не економте, приїжджайте раніше і оглядайте замок повністю. Він того вартий!


Сам замок, що має територію близько 210 тис. кв. метрів, складається з трьох територій: Високий замок (житло лицарів-ченців), Середній замок (приміщення для чиновників і парадні зали для прийому гостей) і Низький замок (стайні, пекарні, майстерні та інші допоміжні служби). Звичайно, за декілька годин ви це все не обійдете. Потрібно цілий день, або навіть два дні. Відповідно і я всього подивитися на встиг. Але для мене це стимул повернутися сюди ще і ще.


Близько 1280 року на березі Ногату виникла невелика комтурія - квадратний замок-монастир, оточений стіною із червоної цегли. В 1308р. у Марієнбург із Венеції перемістилася резиденція Великого Магістра Єрусалимського Німецького Будинку Ордена Госпициума Пресвятої Діви Марії, коротше - Тевтонського ордеру. Місто стало столицею держави хрестоносців. Замок постійно розширювався й перебудовувався. Першим був збудований Високий замок. До нього був прибудований Середній Замок з Палацом Великих Магістрів, а потім і Передзамок або Низький Замок з господарськими будівлями.


Архітектурний комплекс замка оточували цегельні стіни з вежами, пристосованими для стрілянини з вогнепальної зброї. В XІ-XV століттях замок, розташований на березі ріки Ногат, оточений чотирма лініями оборони, з величезними запасами продовольства й озброєння, внутрішнім колодязем і добре збройним численним гарнізоном, був практично неприступний. Не треба забувати, що Мальборк - це не тільки фортеця, але й резиденція володаря наймогутнішої держави. Тому тут так багато чудових світських і релігійних архітектурних споруджень.


Ну що, купуємо квиток і йдемо в середину! Квиткова каса знаходиться біля карвану:


До Середнього замку веде дерев'яний міст, частина якого раніше була підйомною:


Із правої сторони від центральних воріт, що ведуть у замок, споруда, у якому раніше містилася фортечна лікарня, в якій доживали до кінця своїх днів найстарші лицарі і ченці мальборського конвенту:


Над проїздом брами, вище підйомної частини моста - барельєф Мадонни з дитиною, покровительки замка і міста:


Пройшовши браму, попадаємо у двір Середнього замку - самого великого фортечного приміщення:




Саме на території Середнього замку знаходиться палац Великих магістрів Тевтонського ордену:


Так палац виглядає з боку замкового двору:


Коридори, що ведуть до кімнат палацу Великих магістрів:


Готичні нервюрові склепіння в покоях Великих магістрів:




Інтер'єри резиденції магістрів ордену:




Аркові склепіння, що ведуть до туалету:


Через місто попадаємо на територію двору Верхнього замку:


Територія Верхнього замка менше, ніж Середнього:


Весь другий поверх приміщень Верхнього складається з галерейок з гарними готичними віконцями:


Посередині двору - колодязь. Його прикрашає скульптура пелікана, що годує пташенят власною кров'ю:




Над Верхнім замком домінує найвища башта твердині:


На її вершину за додаткову плату можна піднятися чарівними сходами:


Інтер'єр зали Капітула. Тут обговорювалися державні питання, тут обиралися магістри ордена. Це великий зал, по колу уздовж стін були сидіння для учасників засідань:.




Портали Верхнього замку:




Щось неймовірне:


Вид з Верхнього замку на палац Великих магістрів:


Найбільшою частиною фортеці був Передній замок, що називався також Нижнім замком. Він був побудований майже одночасно із Середнім замком на величезній території заплави ріки Ногат і був господарською базою Ордена. У ньому розміщалися майстерні, склади, арсенали, стайні, сараї, комори, лазарет і житлові приміщення для прислуги. Тут відбудовано костел, зведений на честь святого Лаврентія, останки якого спочивають тут і донині:


Як і личить військовому спорудженню, Передній замок був оснащений великою системою оборонних стін з вбудованими в них в'їзними воротами. Він також був оточений системою ровів. В'їзних воріт у замку було декілька, а всі дороги вели по черзі через Передній замок, Середній замок у Високий замок. Приміром, відвідувачі, в'їжджаючи із заходу (найбільш незахищеної сторони), повинні були проїхати 14 воріт, 4 розвідні мости й 3 воріт у ґратами. Подібним чином був укріплений в'їзд зі східної сторони, через побудовані в 1418-1420 роках Нові ворота.


Територія Нижнього замку з протилежного берега Ногату:


ДАЛІ БУДЕ...

замки, Мальборк, Тевтонський орден, Пруссія, готика, Польща, костели

Previous post Next post
Up