pitonai ir makaronai

Apr 11, 2020 22:30


Filmas apie Indonezijos gamtą:

Dokumentinis serialas „Įstabiausios Indonezijos salos“ 1 d. Milžinų karalystė


Dokumentinis serialas „Įstabiausios Indonezijos salos“ 1 d. Milžinų karalystė

www.lrt.lt


Vienas įdomiausių dalykų, kurį iš jo sužinojau, buvo tai, jog kai pitonas ryja stambią auką, kad neuždustų, iškiša savo trachėją į lauką! Toks mėsgaliukas išlenda per gerklę, nukąra, susitraukinėja... Ir dar, pitonas labai paspartina savo virškinimo sistemos veiklą, kad sudorotų prarytą gyvūną gana greitai, o paskui ilgus mėnesius jam to ir užtenka. Tradiciškai sakome, „o tada virškina metus“, bet tai nėra teisybė.

Ką dar noriu apie dokumentinius gamtos filmus papasakoti...

Na, kad dabar galima nufilmuoti įstabiausių dalykų, suslapstyti kameras medžiuose, žolėse, žemėje, jas kontroliuoti iš tolo, jau beveik pripratome. Bet ar pastebite, kaip, netgi tokiomis palankiomis filmavimui sąlygomis, mus apgaudinėja režisieriai?:)



Tarkime, pasakoja apie lapę ir apie paukščiuką. Lapė alkana, išėjo medžioti. Paukščiukas kvailiukas strikinėja tolyn nuo tėvų. Jei jį pamatys lapė, jam galas, graudinasi balsas už kadro. Rodo iš dešinės į kairę bėgančią lapę. Iš kairės į dešinę - paukštuką. Vėl lapė, vėl paukštukas. Įtampa auga. Na, paskui niekas nieko nesuėda. Paukštukui pasisekė, lapė pamatė kitą grobį ar panašiai.

Ir... per visą laiką nė karto neparodo jų abiejų viename kadre. Nes greičiausiai jie nėra nei tuo pačiu laiku, nei toje pačioje teritorijoje, tai tik įsivaizduota istorija. Svarbu apšvietimą tapatų pagauti. Tas pats su tigru ir beždžioniuku, gyvate ir drambliu etc. Mulkina mus jie:) Nepasimaukit!

Nebent kažkas kažką suėda, ir prieš tai ilgas kadras, nesumontuotas iš gabaliukų - tada taip, gal ir TĄ paukštuką suėdė. Ne paliktą kaip masalą.

Šiek tiek primena, kaip laidose koks nors „vienišas keliautojas“ pavojinguose ir tolimuose kampeliuose landžioja, kalba, kaip jam vieniša, kaip jis tuoj numirs nuo troškulio ar dar ko, o... čia pat operatorius ar net keli jį filmuoja. Arba kai kokios nors laidos vedėjai NETIKĖTAI ateina pas atrinktą dalyvį ir jis KAPIEC kaip nustemba ir nudžiunga, o visa tai filmuojama IŠ NAMO VIDAUS jam per petį.

Et, jei visuomenę atkakliai laikysi kvaila, ji prie to greitai pripras:]

kinas, gamta

Previous post Next post
Up