Magija nemagija

Mar 16, 2020 19:17





Siiri Enoranta, „Graudaragio užkalbėjimas“. Šių metų Knygų mugės žvaigždutė, pristatyta kaip fantastinis romanas (o, beje, knygoje to nepaminėta, parašyta tik romanas). O štai anotacijoje, atleiskit, pateiktas briedas, kad tai „tamsi, žiauri, aistros ir vilties kupina istorija“. Ji visai ne tamsi ir ne žiauri, kaip tik autorė saugo skaitytojo nervus ir žiaurumų nedemonstruoja, nors jie, kaip daugelyje „nedemokratinių visuomenių“, egzistuoja, ir mirčių yra.

Žodžiu, tinka net prieš miegą:) (Aš nemėgstu žiaurių knygų, nes paskui į sapnus braunasi ne tai kad košmarai, bet nesmagumas. Šita turėjo tik vieną trūkumą, - sunku buvo padėti atgal.)



Knyga truputį... melancholiška, nors nuotykių netrūksta. Man ji labai patiko savo nuotaika: daug aprašymo, bet jis ne nuobodus, nėra veiksmo stačia galva, kai tave tempia už skverno ir neduoda jokio pasaulio vaizdo, atseit, vėliau pagalvosim apie tai... o gal ir nepagalvosim. Žmonės su praeitim, su savo skeletukais spintose. Psichologiniai portretai, bet ne seilėti ar paviršutiniški, ir ne intrigų kamuoliai. Autorei įdomu apie tuos žmones rašyti, mums įdomu skaityti. Kadangi kiekvienas skyrelis skirtas vis kitam veikėjui, labai įtraukia: norisi prisikasti prie prieš tai buvusios istorijos gijos.

Vaizduojami skirtingi pasauliai: džiunglių salos; karalystė, kur didžiausioj pagarboj stiklo pūtėjos; neišsilavinę, bet išmokę gyventi perpučiamame dykumų mieste kariai ir t.t...

Ir staiga kažkuriuo metu supranti, kad nelabai kas tuose pasauliuose magiško ar fenteziško, ar stebuklingo. Nenoriu spoilinti. Bet manau, tai tikrai šaunus nedidelis pokštas fantastikos mėgėjams. Jei jie mėgsta literatūrą, o ne vien fentezines klišes - patiks.

Be to, tai knyga, kuri nėra tik užknisančiai ilgos epopėjos dalis! Pati sau pakankama, nors prieš ir po įvykių tikrai dar gali vykti visko ir visaip. Į pabaigą energija slopsta, tą tenka pripažinti. Bet atleidžiu.

Truputį erzino vertėjos vis naudotas posakis „jei jau sykį
, tai . Na, kartą kokį, kitą - nekristų į akį, bet mane kiekvienas retas posakis, vertėjo, reaktoriaus ar autoriaus padaugintas iki įprasto, truputį užknisa:]. Daugiau apie vertimą nieko blogesnio neturiu pasakyti, viskas ok.

Skaityti rekomenduojama.

P.S. 15min.lt buvusi recenzija - niekalas, žurnalistė nieko neišmano nei fantastikoje, nei galbūt ir šiaip literatūroje:) Tad jei ieškosit papildomos info, negaiškit jai laiko.

knygos

Previous post Next post
Up