Військовий монумент мирної країни

Apr 06, 2018 16:13



Ми історично звикли до іншого вигляду пам'ятників, присвячених військовій тематиці. Мабуть, саме тому цей Меморіал Загиблим у 1940-1945 роках авторства Марі Андрієссен, що знаходиться у голландському Роттердамі виглядає незвично і з першого погляду асоціюється аж ніяк не з бомбардуваннями, зруйнованними містами та мільйонами загиблих. Немає височенних обелісків, динамічних та драматичних поз, гербів та прапорів. Просто фігури людей у повсякденному одязі.

Мабуть це просто інший підхід до пам'яті про такі події, який показує, не війну, яка забрала у Нідерландах сотні тисяч життів, а втрачене мирне життя всіх цих людей та ту тонку грань, яка розділяє минуле та майбутнє.

Навіть саме розташування цього монумента має свій символізм. Він стоїть навпроти старої роттердамської ратуші - однієї з небагатьох будівель, що вціліла після Другої світової і символізує тут собою минуле, до якого чоловіки вже стоять спиною та дивляться у бік сучасного міста, збудованого на місці зруйнованих бомбардуваннями старих кварталів.

пам'ять, нідерланди, роттердам, війна

Previous post Next post
Up