Комуністи, рашисти і ФІФА - гарна компанія

Sep 28, 2013 14:07

Все-таки дістали. По-справжньому. Знайшли привід.
Відомо, що у ФІФА від нафтодоларів мозок уже геть задурманився. Ну, озолотилися на передачі чемпіонатів світу 2018 року Раші та 2022 року Катару. (Від останнього рішення футбольна спільнота до цього часу не може відійти від шоку.) Так мало - зажерливість спонукає встрявати в політичні ігрища. Взагалі-то це не дивина. Набрати у пошуковику «члени виконкому ФІФА», і перше, що видається на екран - це перелік корупційних скандалів.

Справді, спортивні змагання - це не місце для політичних мітингів. І не найкраще місце, де треба демонструвати свої політичні уподобання, а тим більше, протиставляти їх іншим. Для всього є своє місце і час. Можливо, це навіть дурість. Але ж не злочин!

І у міжнародних спортивних федерацій є багато важелів і заходів уникати цього. Найефективніше, що роблять розумні люди, то це попереджають такі непорозуміння і правопорушення.
 Для попередження небажаних проявів з боку вболівальників на трибунах існує офіційний перелік забороненої символіки. Він добре відомий національним федераціям, організаторам змагань і активістам фанклубів. Межа в дотриманні цих переліків Україною, що називається, була «обкатана» на Євро-2012. І не виникло ніяких скандалів. Виходить, що  жодна з символік, за яку ФІФА зараз розправилася з Україною, тоді в перелік забороненої не була включена.
ФІФА вирішила сама встановити політичні правила для країн, принаймі, до України і замість здорового глузду вибрала політизовану розправу. І в спортивному плані, і в політичному. Як ще інакше розцінити це?

- Провести наступний (за загальною думкою - чи не вирішальний) відбірковий матч до чемпіонату світу у Харкові при порожніх трибунах. У тренерів збірної (і на тільки) законне питання: а яким боком Харків до Львова? Як вам подобається таке порівняння: якщо трапиться порушення регламенту під час виступу збірної Раші у Владивостоці, то наступна гра у Казані буде при порожніх трибунах. Ні, звичайно, казуїстичними аргументами тут можна щось викрутити, але кому вигідна така заповзятість?

- Заборона проводити матчі збірної у Львові до 2018 року. Дуже цікаво. Навіть ті стадіони у світі, де були зафіксовані безпорядки з людськими жертвами, не отримували таких жорстких покарань. А чому ж зі Львовом так? Кілька зайців відразу. По-перше, львівський стадіон самий фартовий для нашої збірної. (І тут не до жартів - на рівні психології самих спортсменів-учасників такі питання завжди сприймаються серйозно).
По-друге, рік який? 2018! Так це ж проданий Москві чемпіонат. Щоб ніяких навіть згадок про Львів у зв’язку з московським чемпіонатом не було!

- Заборона символіки. Тут, знову враховуючи, що присутня на тому матчі символіка не була попередньо офіційно включена в перелік забороненої, маємо просто беззаконне свавілля. ФІФАчка - це що, міжнародний трибунал? Гаазький суд? Ні. Просто маємо факт прямого втручання спортивних функіонерів у внутрішні справи нашої держави. Не багато, не мало - корумповані чиновники від спорту диктують нашій державі, яку символіку нам вважати національною, які кольори - дозволеними, а яких людей -  символами нації.
Так це ж іще не все. Це ж ясно, як день - доморощені рашисти почнуть спекулювати «рішеннями міжнародних організацій» щодо цієї символіки і історичних особистостей. Дурнуваті рішення ФІФАчки найвірогідніше стануть підґрунтям для політичних репресій проти носіїв цієї символіки.
Ось головна роль ФІФА у цій історії і заради чого прийняті такі рішення! Спортивна складова, так чи інакше - із спортивними втратами чи без них - перемелеться. А політична - це тавро на національних цінностях, зняти яке на міжнародному рівні практично неможливо. І, може я надто песимістичний, але гадаю, що, хоча з’явилися деякі натяки, ніхто з ФФУ, враховуючи політичн реалії сьогодення, не буде воювати за реабілітацію символіки УПА чи героїв визвольної боротьби України. Та й не виключено, що у ФІФАчки дороги назад вже немає. Послуга проплачена - все, крапка! Інакше комусь прийдеться відповідати вже по іншим, не писаним, але від цього не менш жорстким законам.

ФІФА, дурь чиновников, патріотизм, Україна, Раша, спорт, символіка, свавілля, футбол

Previous post Next post
Up