Не може бути, бо не може бути ніколи?

Aug 20, 2013 23:41

Повороти долі бувають непередбачувані. Ніким!
Звичайно, багато людей докладає чимало зусиль, аби змінити своє життя.
Так, про те, що людина господар своєї долі, говорено-переговорено. Звісно, хто ж іще? "Пацан сказал - пацан сделал! И без вопросов!"
Багато хто ліктями, передком, задком, а то і просто злочинами та іншими засобами прокладає собі «шлях до мети». У бізнесі і політиці, у особистому житті. Тут ще якось можна говорити про жабенят, що самі збивають вершки, щоб викарапкатися. Хоча і тут натяжечка. Таких жабенят, які прикладали невимірно більше зусиль та так нічого й не змогли зробити - у тисячі разів більше. Але їх ніхто не знає.

Мова про інше. Про події в житті країн та відомих історичних осіб, від яких  непередбачувані, а іноді й фантастичні повороти долі не залежали. Але вони сталися. В усякому випадку, уявити собі таке ще кілька років тому (або навіть днів чи годин!!!) вони не могли у самих фантастичних  очікуваннях.
Кожен може таких випадків згадати немало.
Мені на думку у зв’язку з цим частіше за все приходять такі приклади. Так би мовити, класичні.

- Хто з громадян Російської імперії під час ейфорії повалення царизму у лютому 1917 року міг уявити і обмалювати картину, як буде виглядати та ж імперія хоча б усього за 5 років - до 1922 року. Всього 5 років (!!!!). П’ять!!! Термін одного президентства у багатьох країнах!

- А тепер Німеччина.
1933 рік. Хто з німців, заливаючи в пивних барах приниження після Версалю, повний хаос і безлад, безробіття і кризу, навіть відсутність права мати армію і оборонну промисловість, міг уявити, що всього через 6 (!!!) років їх країна буде сильнішою у Європі з могутньою економікою, армією, авіацією і флотом та рівнем життя, про яких у 33-му ніхто не міг подумати у найсміливіших думках?
І хто з тих же німців міг уявити, як все це буде виглядати через 6 років, як воно буде? Що від цього благополуччя залишаться лише купи розтрощеної цегли і повне підлеглість окупаційним військам.

- А що думали японці після атомних бомбардувань про економічну могутність своєї країни і її світову роль уже через двадцять років? (Проміжок часу митарств нашої країни після проголошення незалежності).

Тепер про повороти долі відомих осіб.
- Чаушеску! Тут мова не про роки. Усього один день. Один!!!!
Зранку участь у багатотисячному мітингу, який вимагав змін. Через декілька годин втеча на вертольоті . Ще декілька хвилин, і пілот під загрозою бути збитим ще вчора вірними військовими змилостивився і висадив подружжя на глухій дорозі, на якій його підбирає таксист.
А ввечері за вироком народного трибуналу подружжя вождів лежить під старою стіною, розстріляне тими, хто ще вчора був їх підданими.
Один (!!!!!) день.

Зворотні історії.
- Думав К.К.Рокосовський, коли його у 1939 році виводили, з поламаними ребрами, вибитими зубами і розтрощеними молотком пальцями, до стінки, і він чув розстрільний залп (виявлялося холостими патронами) направлених на нього гвинтівок, що він через ті ж шість років буде приймати парад перемоги з погонами маршала на плечах?
- Чи думав С.П.Корольов у тюремній шаражці, що його поховають з почестями у кремлівській стіні?
 Для чого так багато букв?
Так просто. Такі думки приходять, коли дивишся, як тануть мрії не тільки багатьох людей, але й багатьох поколінь українців про свято на їх вулиці.

Може статися все! Приклади в історії є.

минуле, покращання, оптимізм, Україна, история, майбутнє, надія

Previous post Next post
Up