Першовересневе. Дещо про провокації

Sep 01, 2011 20:40



72 роки тому, 1 вересня 1939 року, сталася т.зв. Глейвіцькая провокація, яка послужила приводом до нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року, який, власне, став початком Другої світової війни

Провокація була організована Рейнхардом Гейдріхом і його підлеглим - начальником диверсійної групи штурмбанфюрером СС Альфредом Науйоксом за вказівкою Адольфа Гітлера.

Ідея операції «Консерви» народилася у Гейдріха ще у 1938 році, під час Судетської кризи, але тоді вона не знайшла свого застосування, оскільки Великобританія і Франція пішли на поступки Німеччині підписавши Мюнхенську угоду.

У зв'язку із запланованим нападом на Польщу виникла проблема щодо пошуку більш-менш правдоподібного приводу. І знову виникла ідея інсценувати напад.

Згідно з планом Гейдріха співробітники СС, переодягнені в польську військову форму, повинні були напасти на радіостанцію в Глейвіці (нині - Глівіце, Польща) та передати у ефір антинімецьку відозву польською мовою; напасти на лісництво в Пінченові північніше Кройцбурга (тепер - Ключборк, Польща); на ділянці кордону між Глейвіце і Ратибором (тепер - Рацибуж, Польща) та знищити пункт митниці.

Роль «загиблих під час нападу» призначалася в'язням концтаборів, вбитих шляхом введення ін'єкцій і вже після цього доставленим на місце події. На есесівському жаргоні вони називалися «консервами», звідси пішла і назва операції.

Кодовою сигналом повинна була служити фраза Гейдріха: «Бабуся померла».

1 вересня 1939 о 16:00 у готельному номері Науйокса пролунав телефонний дзвінок. Піднявши трубку, він почув: «Терміново зателефонуйте!». Науйокс набрав відомий йому номер головного управління СД і попросив до телефону ад'ютанта Гейдріха. У відповідь він почув, як той же високий голос вимовив: «Бабуся померла». Науйокс зібрав усіх підлеглих і призначив акцію по захопленню радіостанції на 19:30. Мюллер теж отримав команду і заквапився: «консерви» треба було доставити на місце не пізніше 20:20.

О 20:00 Науйокс з підлеглими увірвалися до приміщення радіостанції. Побачивши працівника станції Фойтціка, він навів пістолет і закричав: «Руки вгору!», а також подав сигнал, і нападники відкрили безладну стрілянину. Працівників радіостанції зв'язали і замкнули у підвалі.

Незабаром жителі околиць почули «полум'яну відозву» польською мовою на фоні стрілянини. Вся операція зайняла не більше чотирьох хвилин. Йдучи, Науйокс відзначив ретельно розкладені людьми Мюллера трупи у польській формі. Те ж саме відбувалося по інших місцях акції.

На наступний день до німецького народу звернувся Гітлер, заявивши, що Польща здійснила напад на німецьку територію, і що з цього моменту Німеччина перебуває у стані війни з Польщею. Газети вийшли з кричущими заголовками.

Так почалася Друга світова війна.

Більше про Prowokacja gliwicka

polska, цікаво, історія, війна

Previous post Next post
Up