Папороті квіт

Jul 07, 2011 11:05



Одну только эту ночь в году и цветет папоротник. Не прозевай!
(с) М.Гоголь ВЕЧЕР НАКАНУНЕ ИВАНА КУПАЛА(быль, рассказанная дьячком ***ской церкви)

«Один раз на рік, за народними повір’ями, в ніч під Івана Купала, папороть квітне маленькими, як на кропиві квіточками, що горять, як вогонь. Кому вдасться роздобути квітку папороті, для того нема нічого неможливого: він знатиме, де є скарби в землі, і діставатиме їх без великих зусиль; йому відмикатимуться самі всі замки без ключа, тільки-но доторкнеться рукою; він може закохати в себе будь-яку дівчину…».
(с) Георгій Булашев. «Український народ у своїх легендах, релігійних поглядах та віруваннях»

«Рівно опівночі розцвітає папороть, - з тріскотом загорається, і горить блакитним вогнем. Звичайно цвіт папороті зриває собі тільки нечиста сила, а тому вона така багата, всезнаюча й всемогутня. Коли б квітку папороті зірвала людина, то й вона була б такою, але сатана її до чудової квітки не допустить»
(c)Митрополит Іларіон. «Дохристиянські вірування українського народу»

* * *

Існує повір'я про цвіт папороті, котрий з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою. Бо цієї ночі дерева, кущі, квіти, трава, звіри та птахи можуть розмовляти, а той, хто знайде квітку папороті, зможе розуміти те, про що воно говорять. Крім того, той хто знайде чар-квітку, а це було під силу тільки парубку чи чоловіку, буде бачити місця де сховані скарби, зцілювати хворих.

...а ще у ніч на Івана Купала відьми крадуть місяць та починають його частувати п'янким зіллям щоб він більше ніколи не зійшов на небо. І кожного року його дійсно цієї ночі немає, і тільки десь, з третьої години, коли закінчується час отих темних сил, він ледве-ледве починає вилазити і виглядає дійсно п'яним бо лежить як перевернуте коромисло і має червоно-помаранчевий колір та стає таким великим... Це треба тільки бачити. А жінки цієї ночі мають право гуляти голими по лісі, по травах і купатися у росі для краси та здоров'я, водити хороводи тільки з тими заміжніми жінками у яких склалося добре сімейне життя, бо тоді все добре у цьому колі переходить до незаміжніх і вони теж будуть мати щасливу долю. Ніч на Івана Купала - ніч здоров'я, любові та чудес. На західній Україні коли йдеш ранком по селу або по лісу то можна побачити, що то там, то там добре вим'ята трава колами або жито у сусіда)) то значить якась жінка качалася у тих травах... і ви собі навіть не уявляєте як чудесно пахнуть трави у цю ніч, можна не нахиляючись відчути аромат кожної квітки окремо.(c)

Але не варто розчаровуватись, не знайшовши квітки папороті - насправді-бо папороть не цвіте...(


Квіт папороті

image Click to view


Це відео тут через пісню №4)))

Папороть цвіте

image Click to view


Віктор та Любов Анісімови. Папороть цвіте

Ніч на Івана Купала

image Click to view


Ольга Крюкова. Ніч на Івана Купала

* * *

Івана Купала, квіт папороті, my ukraine

Previous post Next post
Up