Свята Земля. Третій день +ФОТО

Oct 31, 2011 23:13


Для початку кілька фактів:

Палестинці нашу країну лагідно називають "Укранья"

Цікавою особливістю Палестини/Ізраїлю є численні автомобільні звалища просто поблизу доріг. Не дивина і одиничні розбиті автівки, залишені десь на обочинах.

Іншою характерною рисою доріг, розташованих у пустелі, є і бедуїнські поселення. Кочовики живуть у дерев'яних халупках.

Сам Ізраїль вкупі з Палестиною - це територія контрастів. З одного боку гори і пустеля, з іншого - зелені долини.
А тепер про сам день:

Неділя. 30.10.2011

Однією із проблем, що проявилися цього дня, стало те, що низка місць, описаних у Біблії, можна ідентифікувати лише приблизно. Православні вважають, що подія сталася тут, а католики, що там.

Гора Фафор (у перекладі "пуп"). Місце, де відбулося Переображення Господнє.




Біля підніжжя гори арабське село чи, швидше, по нашим міркам містечко. Місцеві араби порівняно з тими ж вифлеємськими живуть набагато краще. Принаймні їх будинки на порядок вишуканіші, ніж у багатьох їх одноплемінників. Основне джерело заробітку - туризм. У поселенні міні-автостанція з сувенірними ятками. На бусах по вузькому серпантині араби за певну плату довозять паломників і туристів на вершину гори до православного або католицького монастиря. Вони розташовані близько, але все одно у різних місцях.










На подвір'ї православного жіночого монастиря Переображення розташовані три символічні шатра, що символізують Ісуса Христа, Іллю та Мойсея.

До речі, нас на горі зустрів невеличкий дощ. З Фавору відкривається чудовий вид на прилеглу місцину.




Кана Галилейська. Тут Ісус Христос звершив своє перше чудо - перетворення на весіллі води у вино.

У старій частині міста - вузенькі вулички.




Побували у католицькому храмі Обручення.




В Кані продається чудове вино за доволі доступною ціною. Дві пляшки хорошого вина обійшлися у 15$. Біля входу до магазину, де ми це купували, є оригінальне зображення біблійного сюжету з перетворення води у вино.




Назарет. Місце, де жила сім'я Діви Марії і відбулося Благовіщення.

Приїхавши, побачили, що хтось цікаво засвідчив свою шану до прапора Палестини - на дереві.




Православні вважають, що Благу Вість Марії сповістив архангел Гавриїл біля міського джерела.




Там і розташований храм архангела Гавриїла (Єрусалимський Патріархат).




Поодалік розміщений по-справжньому величний собор Благовіщення. Це найбільший католицький храм Близького Сходу.




Розташований на місці, де, як вважають, жила сім'я Діви Марії. На думку католиків, Благовіщення відбулося саме тут. Будували цей храм 15 років, завершили у 1969 році.




Він має два поверхи. Місце справді чудове. Тут відчувається особлива Божа благодать.




Величезний 60-метровий купол складений із багатьох фрагментів у вигляді літери "M" (Марія).
Цікаво особливістю цього храму є цілі "галереї", де показано як уявляють Богородицю у різних країнах. Зустрічаються доволі екзотичні зображення. Україну представляє Зарваницька ікона Богоматері.




Єдиною країною, яка у свій образ Богородиці включила політику, стала Польща.




Там не просто політика, не просто національна трагедія - Катинь, Козельськ, Осташків, Старобільськ... Поляки до образу Божої Матері примішали імперсько-шовіністичні нотки - зобразивши під нею на мапі Вільнюс (Wilno) і Львів (Lwow).




Там же можна побачити і герб Армії Крайової, яка була далеко не святою... Такі випади поляків неприємно вразили. Міжнаціональні проблеми є практично у кожного християнського народу, але лише вони перенесли їх сюди...




Внизу храму Благовіщення можна побачити залишки древнього Назарету.

До цих пір на території Ізраїлю/Палестини можна спостерігати відлуння арабо-ізраїльської війни. У перший день по дорозі від Середземноморського узбережжя до Єрусалиму можна було побачити залишки військової ізраїльської техніки, знищеної арабами.




На третій день подорожі на зворотній дорозі в Йорданській долині зупинилися біля одного придорожнього генделика. Яким же було моє здивування, коли я просто поблизу нього побачив залишений танк Т-34-85 без гусениць та бронетранспортер Universal Carrier зі знятим озброєнням.

Такі живі пам'ятники тих подій у нас би швидко перетворилися на знахідку для любителів щось здати на металобрухт.




війна, Я, свастика, араби, євреї, подорожі, християнство, світлини, церква, Палестина, мусульманство, армія, Польща, фото, монастир, жиди, іслам, Ізраїль, релігія, католицизм

Previous post Next post
Up