45. Пастетъ dе токътꙋръ + 42. Алꙋат пеnтрꙋ бꙋкате

Jan 19, 2022 19:39

Почти свел два рецепта. Кусок текста (красным) не смог пристроить, выбросил. Потом посмотрел, как готовят по этим рецептам, тоже игнорируют этот фрагмент.

45. Паштет из фарша
Возьми 177 драм телятины (~570 грамм), немного лука, цедру лимона, сухари, замоченные в молоке, мелко нарежь все это вместе с мясом, добавь два целых яйца и размешай, возьми три яйца, кусочек сливочного масла и немного молока, обжарь как пирожок, собери и смешай с фаршем. Добавь два вышеупомянутых яйца, затем обжарь печенку с лимонным соком, замеси тесто как в рецепте № 42 и выложи его в форму слоем толщиной с палец, потом положи половину фарша, приготовленного выше, потом печенку, потом остальной фарш и разгладь, раскатай [оставшееся] тесто, зубчатым колесиком нарежь его на полоски и сделай из них решетку поверх фарша, помажь сверху яйцом и запекай три четверти часа. Когда выложишь на тарелки, ямки [в решетке] можно украсить верхушками побегов спаржи или раковыми шейками..



45. Pastetă de tocătură
Să iei 177 dramuri carne de viţel, puţină ceapă, coajă de alămâie, posmag muiat în lapte, le toacă tare mărunt cu carnea, şi pune două ouă întregi înuntru şi le amestică, pune trei ouă, o bucăţică de unt şi puţin lapte, le ferbe ca un aluat, şi le stringe, şi le pisază la un loc cu celelalte; pune acele două ouă sus arătate înuntru, apoi faci o măncare de maiuri cu puţin sosu cu zamă de alămâie, faci aluatul cu Nr. 42, şi pune pe fundul unei tingiri de un deget aluat, apoi pune jumătate de topitură de cele de deasupra, pune măncarea cea de maiuri, şi apoi ceealaltă tocătură şi o face rătundă, întinde aluatul, şi taie dungi cu rotiţa cea cu zimţi, şi o pune peste tocătură ca o gratie, o ungi cu ou deasupra, şi o coace trei sferturi de ceas; cănd o pune pe farfurii poate să se împodobască pe unde sănt borticele cu vărfuri de sparangă, sau cu gături de raci.

42. Тесто для [разных] блюд
Берем одинаковое количества муки и масла, солим, масло нарезаем кусочками в муке, хорошо размешиваем лопаткой, но не руками, добавляем два яйца и столько сметаны сливок, чтобы [тесто] не было слишком густым, и хорошо размешиваем ножом. Это тесто не должно очень густым, и нельзя трогать его руками, раскатай его раза в три как можно тоньше и собери со всех сторон, добавляй муки ровно столько сколько нужно. Это тесто можно использовать для чего угодно, а масло должно быть мягким.

42. Aluat pentru bucate
Să iei cătă făină pe atăta şi unt, îl sărezi, tai untul felii în făină, mesteci cu sucitoriul bine, dar nu cu măna, pui două ouă, şi atăta smăntănă căt să nu fie prea vârtos, şi îl mesteci bine cu un cuţit. Aluatul acesta nu trebuie să fie nicicum vârtos, şi nicicum atins cu măna, îl întinde de trei ori căt se poate de subţire, şi tot îl stringe din toate părțile, şi îi pune făină numai căt trebuie. Aluatul acesta se poate întrebuinţa la orice ce vrei, şi untul trebuie să fie moale.

image Click to view


Crossposted from https://yu-md.dreamwidth.org/168682.html.

cucina, moldova, lingua, ro, 200 de retete cercate

Previous post Next post
Up