Кривавий Спас

Sep 08, 2019 19:49


19 серпня 1944 р. відбувся бій українських повстанців із військами НКВД біля с. Пирятин Жовківського р-ну Львівської області. Після поразки у бою з повстанцями, розлючені енкаведисти вирішили зігнати злість на цивільному населенні в с. Пирятин.



Стенд у НД с. Пирятин із списком спалених господарств 19 серпня 1944 року.

На наступний день - в неділю, 20 серпня, з боку Погариська, йшла друга тура енкаведистів. В них була нова мета - як в помсту за програний бій спалити Пирятин. Якраз як люди поверталися з церкви, почали палити село зі сторони присілка Гелетії. Було спалене повністю село Пирятин і навколишні села- Сподини, Барани, Яцуни, Стадницькі. Перед с.Пирятин є присілок Кочани, то там спалили декілька хат, бо думали, що це Пирятин, а потім коли довідались, що ні, то припинили.

За свідченнями очевидців, були випадки, коли енкаведисти змушували палити господарів свої господарства. Тоді так само і вбивали місцеве населення, і грабували господарства. Залишились неспаленими чотири двори. Дві хати випадково не побачили, що не горять, ще в одній був на столі покійник, а господар ще одної повіз пораненого командира червоноармійців до лікарів. Таким чином вони залишились. Всі, хто залишились без нічого, - хати, господарських будівель, їжі, одягу, переважно пороз’їжджалися по родичах, перезимували там, а навесні починали відбудову втрачених господарств.



В четвер, після Спаса, 24 серпня, була масова облава. Стріляли всіх людей. Розстрілювали вдома, декого брали до лісу і розстрілювали там.  Хто спробував втікати, то як наздоганяли, розстрілювали на місці. Багато  чоловіків забрали до армії. Тоді в Кам’янці‑Пирятин і сусідніх хуторах було вбито приблизно 60 осіб. Тіла загиблих родичі вивозили з лісу та хоронили на цвинтарі.





Джерело 1 2 3

Previous post Next post
Up