СУД НАД РУСЛАНОМ КОЦАБОЮ 29 КВІТНЯ 2015 РОКУ

Apr 30, 2015 22:27

Руслана Коцабу традиційно завели в зал засідань під конвоєм з собакою.

Це було перше повноцінне засідання, на якому було допитано шістьох свідків - Реведжука, Мороза, Дем’яніва, Павлишина, Андрейчука, Гаванюка.



Першим допитували Реведжука. Цей журналіст повідомив суду, що особисто познайомився з Коцабою у Донецьку, під час перебування на підконтрольній  ДНР території, і що Коцаба прибув туди не сам, а ще з одним журналістом з 112 каналу.

А далі почався сюр. Реведжук заявив, що ситуація в Україні неоднозначна, а Руслан "перегнув палку", коли казав, що на території Донбасу немає російських військ. "Треба відповідати за свої слова, тому я пропоную Руслану пройти тест на поліграфі".


Головуючий зупинив свідка, пояснивши, що він має свідчити, а не надавати пропозиції.

Але Реведжука понесло, і він почав волати, що "Монтян піариться, їздить про ЛНР-ДНР", а тому треба "або випустити Коцабу, або посадити його захисницю Тетяну Монтян". Суддя попросив свідка утримуватись  від власних суджень та пропозицій, але я встигла запевнити свідка, що готова сісти поруч з Коцабою і завжди це казала.

Між іншим, Іллю Овчаренка гебня також поки що не чіпає, хоча він записав вже друге звернення в підтримку Руслана - вже після порушення щодо нього справи та допиту.

Прокурор запитав, чи бачили вони разом з Коцабою російських військових.

Реведжук відповів, що бачив чеченів та осетинів, і припустив, що їх мав би бачити й Коцаба. Коцаба з клітки нагадав, що завжди казав, що там майже немає російських військових, а не зовсім немає.

image Click to view



Я поцікавилася, чи відомо свідку про існування:

1) Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про співробітництво у військовій галузі - Закон від 10.01.2002 № 2936-III ; стан: чинний; (Ось текст, кому цікаво)

2) Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаний 31 травня 1997 року в м. Києві.; стан: чинний.

Свідок відповів, що нещодавно дізнався лише про другий, і днів десять назад написав звернення до Президента щодо його денонсації, але відповіді від Порошенка поки що не отримав.

Я намагалася дізнатись у свідка, чи не могли російські військові перебувати в ДНР в рамках втілення угоди про співробітництво у військомій галузі, але суд квапливо відхилив мої питання ;)

На жаль, записалося не все -

image Click to view



Коцаба поцікавився, у свідка Реведжука, чи вплинуло його звернення хоч на когось зі знайомих свідка, але cвідок відповів: «Ні».

Взагалі зі свідчень Реведжука стало зрозуміло, що СБУ його міцно прихопило за причинне місце і змусило попрацювати проти Коцаби, а по ходу спробувати дискредитувати і мене. І, безумовно, під час чергової зміни влади всі деталі цієї ганебної справи та особистої участі в ній Реведжука стануть відомі.

Наступний свідок - Мороз, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Івано-Франківського військового комісаріату.

На попередньому слідстві він казав, що в усному спілкуванні  з військовозобов’язаними та їхніми родинами неодноразово обговорювалося питання проведення АТО, в ході якого жителями Івано-Франківщини часто вживалися поняття "брат на брата", "громадянська вйна", "неправильна війна", тощо, і що про відеозвернення Коцаби йому не було відомо до моменту допиту.

Але це не завадило йому повідомити СБУшникам на допиті, що звернення Коцаби "звісно що вплинуло" на "бойовий дух, моральну стійкість, рівень патріотизму... і тільки негативно, про що свідчить низька явка жителів Івано-Франківської області до військового комісаріату і загальний стан мобілізації у цілому".

Що він казав у суді - слухайте самі.

image Click to view



Під час допиту свідка Мороза  Коцаба запитав про відмову чотирьох воєнкомів з Прикарпаття їхати в зону АТО. Він зазначив, що, безумовно, відмова взяти участь в АТО чотирьох воєнкомів мала значно більший негативний вплив на мобілізацію, аніж інтернет-відеозвернення щодо відмови від мобілізації, за яке він може понести сувору кримінальну відповідальність.

“Підтвердьте або спростуйте інформацію про те, що будучи на посаді тимчасово виконуючого обов’язки військового комісара області, ви  зняли з посади чотирьох воєнкомів районних за те, що вони відмовилися згідно указу Президента їхати в зону АТО?” - запитав Коцаба.

Воєнком відповів, що він їх не знімав з посади, а вони не були допущені до виконання службових обов’язків. “Як Ви думаєте, що більше вплинул на мобілізацію, відмова воєнкомів їхати воювати чи моє публічне інтернет-звернення?” - запитав Руслан.

“Я би не співставляв Ваше звернення з посадовими особами військових комісаріатів, чотири воєнкоми, які попередньо відмовились їхати в зону АТО… щодо двох з них було прийняте рішення на звільнення, і два: один з них був в зоні АТО і один зараз перебуває“, - відповів комісар.

Цей діалог на цьому відео ближче до кінця -

image Click to view



Під час допиту свідка прокурором щодо того, чи вплинуло звернення громадянина Коцаби на відмову від мобілізації прикарпатців, той завив, що такі факти йому не відомі. Дослівно: “Яким чином вплинула на мобілізацію заклик Коцаби Руслана Петровича до громадян України щодо відмови від мобілізації?“, - запитав прокурор.  “Безпосередньо відмовів військовозобов’язаних які би стверджували, що вони відмовляються на підставі заяви пана Коцаби не було“, - відповів Олег Мороз.

Згодом  сам Коцаба запитав свідка, чи знає він про реальних осіб, які піддалися впливу його відеозвернення про відмову від мобілізації, і прийняли рішення не йти до війська. На це колишній військовий комісар ще раз чітко заявив, що, мовляв, він не може сказати, що заклики журналіста проти мобілізації вплинули на мобілізацію призовників.

Взагалі заборона суду посилатися на те, що свідок казав на попередньому слідстві і завдяки чому опинився в якості свідка в суді - є повним абсурдом, бісить неймовірно і постійно змушує згадати незлим тихим словом аффтарів нового Кримінального процесуального кодексу. Сподіваюсь, Ондрюші "Котєгу" Портнову гикаєтся безперервно.

Далі був стукачідло Дем’янів, який, власне, і написав в СБУ донос на Руслана.



Він розповів, що бачив відеозвернення і тому звернувся до правоохоронців, аби вони дали належну оцінку цьому відео. Мовляв, триває війна, агресор наступає, тож це звернення свідка дуже  здивувало.

Я запитала стукача, чому він сам не поїхав у АТО, і припустила, що це саме на нього вплинула заява "не йти на мобілізацію", тобто, наразі він є єдиним "постраждалим" від заяви підсудного.   А Руслан додав: "Ти камуфляж не знімаєш рік…"

image Click to view



Якісь скажені глядачі волали щось на кшталт "Що ти мелеш, Монтян, то це що - Україна агресор?!" Тобто, упороті патологічно нездатні зрозуміти, що ті виродки, яких вони привели до влади на Майдані і які зараз женуть їх на бійню - навіть і не подумали хоча б "для прілічія" денонсувати угоду з Росією про співробітництво у військовій галузі!

Вони ніколи про це не чули і чути не хочуть - то ж не дивно, що таких людей не складає ніякої проблеми заганяти в котли і знищувати десятками тисяч... А тих, хто таки здогадався, що відбувається насправді - відловлювати та переслідувати "за ухиляння"; а таких, як Руслан, які насмілилися сказати правду вголос - судити "за зраду Украни".

Ось так і живемо...

Більше відео не знайшла - якщо хтось десь побачить, кидайте в каменти.

Далі був свідок Андрій Павлишин - заступник військового комісара міста Івано-Франківська.

Той самий, який розсилає повістки вже загиблим добровольцям.



=== Загиблому у зоні АТО Дмитру Ломею принесли повістку в армію.
Про це повідомляє правосекторівка Наталя Медвідь.
«Ось такий, з дозволу сказати, "документ", принесла мені вчора тітка загиблого два місяці тому бійця ДУК Дмитра Ломея. Скажіть, в якій реальності перебувають працівники франківського військкомату? Якщо майор Павлишин не дивиться новин і не користується інтернетом, то може хоча б зобов’язати своїх підлеглих скласти йому список всіх загиблих прикарпатських хлопців. Їх, на щастя, не так багато.
Коли будете іти "притягувати до відповідальності", купіть свічку», - говорить Наталія Медвідь.===

Павлишин спершу упевнено заявив, що якась частина призовників могла "сприйняти" ролик Коцаби, переглянувши його на ютубі. Відповідно він вважає, що заяви Коцаби могли негативно вплинути на мобілізацію, адже Руслан стверджував, що вона незаконна. Утім, на конкретне запитання, чи знає він прізвища осіб, які відмовились від мобілізації через заяву Коцаби щодо відмови від мобілізації, Павлишин відповісти не зміг.

Традиційно, сам Павлишин вперше побачив відеозвернення Коцаби під час допиту його СБУшниками. А також абзац з протоколу його допиту на попередньому слідстві про те, що "...жителями Івано-Франківщини часто вживалися поняття "брат на брата", "громадянська вйна", "неправильна війна" - повністю, аж до ком та крапок, співпадає з аналогічним абзацом протоколом допиту свідка Мороза. Протоколи допиту вочевидь робилися традиційним для українських слідчих органів методом "копіпаста". Отже, це був черговий надзвичайно цінний свідок обвинувачення, ага.

Наступний свідок Андрейчук виявився найбільш пафосним.



Він повідомив суду, що притримується по життю активної громадянської позиції і брав участь в усіх трьох Майданах - абсолютно безкорисливо.

На відміну від Коцаби, який, на переконання свідка, "використовував свою участь в революційних подіях виключно  метою особистого збагачення", а "під час загострення революційних подій участі в них не брав, а займався виключно самопіаром".

Також свідок доповів суду, що Коцаба ніякий не журналіст, а самозванець, і тим більше ніякий не фронтовий журналіст, на лінії фронту ніколи не був і репортажів звідти не робив, а замість цього брав інтерв’ю у терористів та влаштовував "діалог" зі зрадниками та вбивцями українців.

І ващє, дії Коцаби є "зрадою української держави", "ножем в спину української армії", а справжньою метою є "заінтересованість в отриманні статусу репресованого на замовлення Російської Федерації", аби надати чергову підставу для дискредитації керівництва нашої держави, створення ілюзії несвободи слова та перешкоджання пресі у нашій державі.

А ще Коцаба, на думку свідка, бажає використати резонанс навколо цієї справи для нав’язування думок щодо братовбивчості війни на Сході, вигороджування іноземного російського військового втручання у внутрішню політику держави.

Во як!

Я спробувала дізнатися у свідка, чим він займається по життю, крім участі у майданах, але суд питання зняв. Також цей свідок, як і всі інші, уявлення не мав про діючу угоду з Росією про співробітництво у військовій галузі, а також не зміг пояснити, скількох "агресорів", "терористів" та "сепаратистів" він знищив на Сході і яким чином відрізняв їх від звичайних громадян України. Суд активно втручався в процес допиту та чинив перешкоди; упороті в залі в цей час щось волали про те, яка я погана. Дуже шкода, що я не знайшла відео допиту саме цього свідка.

Під час допиту цього свідка я заявила, що значно “крутіше” висловлювалася проти мобілізації, аніж мій підзахисний Коцаба, тож дуже здивована, чому ж моє звернення не вплинуло на людей і мене не судять.

Свідок Гаванюк виявився реальном учасником бойових дій та повідомив, що в Донецькому аеропорту був зайнятий відстрілом та взяттям в полон російьких військовослужбовців, а тому відеозвернення Коцаби не бачив. А коли побачив - то засудив, бо бійці чекають на ротацію, а якщо не мобілізовувати, то ротації не буде.

Полонених військовослужбовців-росіян вони з побратимами віддавали СБУшникам, і куди вони дівалися далі - він не знає. Чому реальних полонених росіян так і не було пред’явлено громадськості - він не в курсі. Чому серед складу підрозділу Мотороли росіянин - лише власне Моторола, а решта - громадяни України, він не замислювався.

Тут головуючий вирішив потроллити та почав питати, що таке "Моторола". Сподваюсь, він залишився собою задоволеним.

Я також запитала свідка, чи бува не через нездарне та продажне військове керівництво, чотири котли та два аеропорти люди не хочуть мобілізуватись та йти на м’ясо і на завідомий убой, а не через відео Коцаби?

Головуючий знову втрутився та з цікавістю запитав, що таке "котли". Я перерахувала Лутугінський, Ізваринський, Іловайський та Дебальцевський, а також Донецький та Луганський аеропорти - та пояснила, що саме там наші бійці потрапили у сплановане для свідомого знищення наших військовослужбовців нашим "геніальним" військовим командуванням оточення.

Суддя вже був і не радий, що запитав, та заявив, що робочий день суду скінчився.

У сухому залишку:

Жоден із шести допитаних у Івано-Франківському міському суді 29.04. 2015 року свідків не зміг конкретно відповісти на запитання - чи відомі їм особи, які відмовились від мобілізації унаслідок або під впливом відеозвернення Коцаби щодо відмови від мобілізації. Руслан Коцаба просив кожного свідка назвати прізвища тих, на кого вплинула його заява. Свідки не відповіли. “Щоразу питаю і щоразу не можу зрозуміти, за що я сиджу”, - прокоментував Руслан.

Наступне засідання - 13 травня 2015 року о 15 годині.

Дружина Руслана, Уляна, нарешті погодилася надати номер своєї картки для збору пожертв, бо нарешті зрозуміла, що ця історія буде дуже довгою, а їсти діти хочуть щодня.

Днями у доньки Руслана вкрали велосипеда, але добрі журналісти подарували дитині новий.

Нагадую, що всі сімейні грошові заощадження гебня поцупила, оголосивши "речовими доказами".

Ось звернення Руслана -

image Click to view



Нагадую, що "Міжнародна Амністія" визнала Руслана в’язнем сумління.

До нових зустрічей в нашому цирку суді !

Коцаба

Previous post Next post
Up