Спадщина. Пилипець. Церква Різдва Богородиці. Експедиція 2015 року.

Aug 20, 2016 16:17

У «серці Верховини», а саме в славному Пилипці є не тільки професійні гірськолижні траси та найкрасивіший водоспад Шипіт, але є також непомітний, на перший погляд, видатний архітектурний пам'ятник національного значення - церква Різдва Пресвятої Богородиці, XVIII століття. Найдавнішу церкву збудували в урочищі Закуття на початку 1500-их років, але та церква згоріла. Друга церква Благовіщення Господнього, була побудована посеред села, на пагорбі Юрчика в 1671 році й згоріла в 1758. У 1801 році в селі були дві дерев'яні церкви - головна на 340 вірян і мала, на 120 вірян у верхньому кінці. Верхня церква вже тоді була в поганому стані, і речі з неї перенесли в нижню, яка донині прикрашає село.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html






Переважає версія, згідно з якою розкішну барокову церкву Різдва Пресвятої Богородиці збудували з ялинових брусів з 1759 до 1762 року. Певна перебудова могла відбутися в 1841(табличка з цією датою прибита на північній стіні нефа), ремонти проводилися в 1941 та 1961 роках. А в 1979 церкву перекрили новою дранкою. Розповідають, що в 1939 році угорське окружне керівництво пропонувало громаді збудувати муровану церкву в обмін на деревину липи, ясенів і тополь, що росли навколо церкви, але люди відмовилися.















Форми споруди суворі та величні. Однакові по ширині бабинець і неф утворюють великий зруб, а вівтарна частина - менший. Обидва зруби покриті крутими двосхилими дахами. Головне декоративне навантаження несуть західний фасад і вежа, увінчана бароковими формами. Зустрічаємо тут і нове явище в порівнянні з бароковими церквами сусідній Воловеччини - вишукану аркаду нижніх голосниць і чудовий архітектурний елемент - ґанок з профільованими стовпчиками, зараз, на жаль, закритими новою обшивкою з дощок і скла.










До 1947 року храм належав греко-католицькій парафії, а потім, після ліквідації Греко-Католицької Церкви був приєднаний до РПЦ. На початку 90-х років цей храм став об'єктом конфліктів селян, коли одну неділю в храмі молилися православні, а друге - греко-католики. Потім православна громада вирішила побудувати свій храм. Відтоді дві частини села - греко-католицька і православна - живуть мирно.













Церква за списком пам'яток архітектури датується 1780 роком. На споруді зафіксовані ще дві дати, які очевидно є датами ремонтів: табличка з датою 1841 яку можна побачити зовні на північному зрубі нефа, і напис «DJ 1851 jul» на верхній балці ґанку. Усередині храму центральний обсяг перекритий коробовим склепінням, бабинець і вівтар - плоскою стелею. Стіни всіх зрубів та склепіння оббиті картоном. Но особливу увагу заслуговує не перемальований, за словами настоятеля, чотириярусний іконостас кінця XVIII століття - традиційної форми. При західній стіні нефа влаштовані досить широкі хори. Виріз між бабинцем і нефом зроблений на всю ширину бабинця з двома різьбленими стовпами.










Іконостас, який теж є пам'яткою архітектури, за формою нагадує ніби він зроблений сучасними закарпатськими майстрами, але різьблення вказує на роботу давніх майстрів. Імовірно роботи здійснювалися майстрами з Галичини. На верху бабинця є зображення годинника, час на годиннику показує час початку літургії в храмі. Особливу увагу заслуговують хрести на храмі. Вони незвичайної форми, збережені з давніх часів.

На Верховині є така особливість: храми мають подвійне посвячення, друге свято цього храму, окрім Різдва Пресвятої Богородиці, є Святе Благовіщення.










З південно-східного боку церкви побудована двоярусна дзвіниця, накрита восьмигранним шатровим дахом, побудована одночасно з церквою. Вона споруджена в верховинському стилі, має масивні стіни, попри свій розмір, двоярусна. Старі дзвони забрали в Першу світову війну, три нові відлиті в ливарні Ференца Егрі 1924 році.

панорама церковного подвір'я


переросток - https://www.4sync.com/web/directDownload/2Sh3S5CF/5ozc24.219b7f17641df88d0ff872a3c24f85ce



та інтерьєру


переросток - https://www.4sync.com/photo/sUXqmuth/Pilipets_in_middle.html


панорами з сайту transcarpathiatour.com.ua

Погляд на останок



Довідка: Церква Різдва Пр. Богородиці розташована на невеликому підвищенні в центральній частині села Пилипець, на березі річки Репинки, напроти через річку знаходиться Православний храм (архітектурний пам'ятник позначений дорожнім знаком).

Джерела:

transcarpathiatour.com.ua

karpatinfo.net.ua

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

дерев'яна дзвіниця, Закарпаття, іконостас, дерев'яна церква, дерев'яна архітектура

Previous post Next post
Up