Спадщина. Олика. Римо-католицька церква Святої Трійці. Експедиції 2014-2016 років.

Jan 06, 2016 16:52

Колегіальний храм Святої Трійці - барокова римсько-католицька парафіяльна церква I половини XVII століття біля стін садиби Радзивіллів в Олиці Ківерцівського району Волинської області.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html




переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5784_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5735_5739_middle.png



Першу дерев'яну церкву на цьому місці побудував в 1588 році князь великий литовський, Маршалл Станіслав Радзивілл, якого споміг умовити відійти від кальвінізму Петр Скарга. Новий храм був побудований в 1635-40 роках італійцями Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна на кошти пожертвувані Альбрехтом Станіславом Радзівіллом на зразок римської церкви Іль-Джезу. Він вважався тоді найкрасивішим храмом Волині. Свій внесок у будівництво внесли також скульптори Мельхіор Ерленберг і Міхал Германус. Храм був освячений в 1640 році єпископом Анджеєм Гембіцьким, а через рік зведений у ранг колегіального.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5724_5730_middle.png













переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5714_5719_middle.png

У 1638 році засновник церкви відкрив при храмі колегію - філію Замойської академії та духовну семінарію. При храмі діяла колегіата, де п'ять професорів викладали логіку, риторику, граматику, теологію та основи наук, а також госпіталь. А на центральній площі Олиці була побудована міська ратуша. Тут урочисто обирали чиновників, на площі проходили торги, а в підземеллі відбували покарання ув'язнені. Був в Олиці й свій кат, що вважалося ознакою заможності міста.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5711_5713_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5710_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5801_middle.png

Капітула колегії проіснувала в Олиці аж до 1945 року. Радянська влада закрила її, а чудовий пам'ятник поступового почав руйнуватися. На початку 90-х років XX століття церкву передали римо-католицькій громаді. Зараз тут діє римо-католицька парафія, яка входить до складу Луцької дієцезії. З нагоди великих релігійних свят в храмі проходять меси та богослужіння. Постійно чинним храмом приходу є храм Св. Петра і Павла, розташований поруч.







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5783_middle.png

Зараз від колись розкішного декору фасаду, створеного на прикладі фасаду церкви Іль Джезу в Римі, залишилися лише жалюгідні скульптурні останки. Але збереглися залишки кольорового фарбування, яке було зроблено в XIX столітті. А ось внутрішнє оздоблення збереглося вкрай погано. Привезений з Риму позолочений орган був виконаний у відповідному інтер'єрі у бароковому стилі. Це все, що відомо про орган. Орган розібраний на самогонні апарати, знищене облицювання з шести видів мармуру, втрачено інше оздоблення, за винятком декількох полотен, що зберігаються нині у Львівській картинній галереї. Одночасно з церквою була зведена 16 метрова дзвіниця в п'ять пілонів. Територію оточувала кам'яна стіна з кутовими вежами. Частина стіни та північно-західна вежа були розібрані в 60 роках XX століття.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5743_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5744_middle.png

Ю. Лосицкий з Я. Діхтярем та Ф. Пузієм колись робили обміри цієї споруди десь у 1985-19866 роках.
Ю. Лосицкий : Там є крипта, здається пограбована, алебастрові деталі в інтер'єрі. Здається це найбільший римо-католицький храм на Волині.







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5747_middle.png





Зараз ті стіни поступово відновлюються. Відновлюється також і дзвіниця.









"Долучилося до справи польське Міністерство культури та національної спадщини. Тому у нас працюють на будівництві й поляки. Всі роботи проводяться під пильним і постійним наглядом архітекторів та археологів, адже храм - визначна барокова пам’ятка сакральної архітектури в Україні національного значення", - розповідає настоятель ксьондз Юрій.











Отець Юрій каже, що програма реставрації розрахована на 5 років. І за цей час планують відновити церкву до первозданного вигляду - зробити його таким, як він був до 1939-го року. А це - стіни - зовні та всередині, престоли, унікальні дерев’яні фігури, образи з життя святих, також - образ Матінки Божої.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5625_5634_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5616_5624_middle.png

360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на значок Toggle Fullscreen англійською мовою, перший в правому верхньому куті


Взагалі храм - мистецький шедевр. Історія розповідає, що його інтер’єр прикрашали численні скульптури та різьблення по дереву, між пілястрами знаходилися великі художні полотна, а над пілястрами - фігури дванадцяти апостолів (окремі з них уціліли). Не збереглися вівтарі в стилі раннього бароко, різьблені з мармуру та алебастру.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5635_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5636_5643_middle.png

"Нам потрібно також влаштувати перепоховання, адже в храмі був родинний склеп Радзивіллів. Ми з парафіянами позбирали всі останки та поскладали їх у звичайні дерев’яні гроби, а будуть цинкові - з різними сімейними гербами", - каже Юрій Апогнерибка.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5645_5652_middle.png

Численні гробниці та епітафії родини Радзивіллів, які лише частково збереглися, переважно були з кольорового мармуру та алебастру. Звісно, все знищили, а що ні - те розграбували.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5653_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5654_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5655_middle.png

А ще у храмі свого часу були художні полотна на релігійну тематику та портрети, окремі з яких зберігаються нині у Львівській картинній галереї.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5656_middle.png







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5659_middle.png

Архітектура церкви.
Бароковий храм являє собою тринефну базиліку з нартексом, хорами та напівциркульним пресвітером (апсидою). Головний фасад розділений вертикальними коринфськими пілястрами, над якими поміщено масивний напис на латині «DEUS DE TUIS DONIS TIBI OFFERIMUS». Між пілястрами встановлені фігури святих Войцеха, Станіслава, Петра і Павла, роботи Мельхіора Ерленберга.















Фасад увінчаний фронтоном, завершеним бубном, і двома бічними вежами, що примикають до нього. Велике прямокутне поле фронтону заповнене барельєфом «Коронація Пресвятої Діви Марії» із зображенням Пресвятої Діви в повний зріст, що стоїть на півмісяці серед хмар і головок херувимів. У напівкруглому фронтоні знаходиться барельєф «Бог-Отець».









переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5670_5673_middle.png







Інтер'єр храму був прикрашений численними скульптурами та різьбленням по дереву, між пілястрами були розміщені великі художні полотна. Над пілястрами знаходилися фігури дванадцяти апостолів (деякі вціліли). Не збереглися вівтарі у стилі раннього бароко, вирізані з мармуру та алебастру, а також лави для каноніків у вівтарній частині роботи Мельхіора Ерленберга, учня Яна Пфістера зі Львова.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5686_middle.png





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5688_middle.png









переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_5677_5685_middle.png

Усередині святині знаходилися численні гробниці та епітафії родини Радзивіллів, в основному з кольорового мармуру та алебастру. Більшість з них не збереглися до нашого часу. У церкві знаходилися також численні художні полотна на релігійну тематику і портрети, шість з яких зберігаються нині у Львівській картинній галереї.







ще декілька кадрів з іншого відвідування


переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/Olyka/Kostel/IMG_9397_middle.png







Позаду храму знаходиться мурована дзвіниця, що складається з п'яти пілонів, з'єднаних арками.

шматочок історії












Мабуть, останній священник до радянщини - Stanisław Woronowicz, Wołyń 29 VI 1939, Ołyka


Архівні кадри надані Olyka15























замок та храм у 2017 році

Джерела:
http://www.volynnews.com/news/culture/na-volyni-poliaky-restavruiut-kostel/
http://kolokray.com/f/olyka-kostel-sv-troitsy.html
https://ru.wikipedia.org/wiki/Коллегиальный_костёл_Святой_Троицы_(Олыка)
http://wolyn.freehost.pl/fotoold/olyka/olyka.html
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1551101&page=20

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

костел, Волинщина, Волынщина

Previous post Next post
Up