Последний довод королей (с)

Feb 20, 2016 15:15

Вирішив розібратися в артилерійській бригаді 2 АК НМ ЛНР. В доповіді СБУ вона фігурує просто як "артилерійська бригада", котра нібито немає номеру. Себто така безномерна військова частина.


Список військових частин двох армійських корпусів республіки.

Дана артилерійська бригада бере свій початок з серпня 2014-го. На той момент у них було 8 "Градів" та 4 2С1. Найменували вони себе "Тайфуном". На даний момент з тих восьми БМ-21 дожило лише чотири, старожили досі служать в даній частині. В серпні 2014-го, як і зараз, були розташовані безпосередньо в самому Луганську. Про це знали і українські солдати, котрі були в аеропорту Луганська. Так, під час наради в цеху заводу був здійснений артилерійський наліт за допомогою Д-30, котрі стояли в аеропорту. Під час обстрілу загинув екіпаж одного з "Градів" бойовиків, снаряд потрапив просто в стіл.


Машина загиблого екіпажу.

2014
Повноцінний процес формування почався в листопаді-грудні позаминулого року. В майбутній бригаді була батарея БМ-21 та МСТА-Б. Взагалі на той період у складі 2 АК було лише 12 МСТА-Б, серед яких три трофейних (належали казакам). Окрім цього їм активно поставляли Д-30. На серпень 2015-го у них вже був цілий дивізіон (15 Д-30). Вочевидь, що поставки техніки, озброєння і боєприпасів відбувалися поступово. Таким чином перед початком зимової кампанії 2014-15 років у них було не більше двох батарей. Мені вдалося знайти декілька фотографій даних гаубиць періоду осені-грудня позаминулого року:


Д-30 "Аврора".



Д-30 "Истина".



Д-30 "Мулатка".



Д-30 в зеленому окрасі.





Д-30 "Дуся".

Батарея під час навчальних стрільб:


Перед новим головнокомандувачем 2 АК стояла важка задача - забезпечити "бригади" технікою і приготувати все для наступу. Особливу увагу довелося приділити артилерії лінійних підрозділів та майбутньої артилерійської бригади. Було прийнято рішення передати батарею казаків в підпорядкування артилерійській бригаді.


Батарея МСТА-Б донських казаків. Грудень 2014-го.

А це вже дві батареї (включаючи казаків) з особистими іменами "Цыганочка", "Славянка", "Ровеньчанка", "Нагайка", "Кикимора", "Луганчанка", "Анаконда", "Фея" "и очень много других..." як пише сам автор:




Одна МСТА-Б була втрачена під час боїв за Дебальцево - рванув ствол.

Настав час і вищезгаданих 2С1 та БМ-21. Нажаль фігурант і джерело моєї статті не поділився фотографіями за 2014-й в такій мірі, як він це зробив з фотографіями періоду літа-осені 2015-го. Очевидно, що процес формування ЗСН лише почав входити в активну фазу, але не зважаючи на це я можу із впевненістю сказати, що це далеко не вся артилерія даної частини котра потрапила в кадр.


2С1 на одному з складів Луганска.







БМ-21 "Град" та "водорот".

Лише після боїв за Дебальцево засвітилася ціла батарея "Градів":


Відведення батареї бригади в лінії зіткнення. 28 лютого 2015 року.

Очевидно, що таку пріоритетну частину потрібно було охороняти. Таким чином росіяни виставили протиповітряну оборону в якості двох ЗРК "ОСА" та "Стрели-10". Окрім того піхотинцям були роздані ПЗРК "Игла". З ними каталася також рота(?) казаків в якості охорони артилерії.


ЗРК "ОСА". В той день, коли було зроблено фото, російський екіпаж з цього ЗРК збив український БПЛА.





ЗРК "Стрела-10" та ПЗРК "Игла".



БТР-80 з ПЛ-1 з другого казачого батальйону.

Варто зазначити, що їм дістався трофейний "Ураган". Правда українські солдати з 27 реап втратили його в Донецькій області під час серпневих боїв. Взагалі там було втрачано 2 БМ-27 та дві ТЗМ до них. Російські куратори вирішили розділити навпіл трофеї "сепаратистів" і віддали один в 2 АК (інший пішов в майбутню артилерійську бригаду 1 АК "Кальміус"). Забавно, але водій трофейного "Урагану" помилився в назві республіки за яку він воює і замість "ЛНР" написав на дверях "ДНР". Правда потім виправили, а потім і взааглі помалювали його:




Трофейний "Ураган" до і після перефарбування.

2015 рік
Тепер переходимо до 2015-го року. Після зимової кампанії керівництво АК зробило відповідні висновки. Більше того, тепер власне нікуди поспішати не треба і посилати в бій танки без вибухівки в ДЗ чи стріляти з 2Б16 без прицілів ніхто вже не буде. Поставки техніки, регулярні навчання, оформлення різного роду документів, видача "військового білету" (щось на кшталт нашої корочки УБД) зробило з місцевих сепаратистів-махновців цілком регулярну армію. Хоч вона і з обмеженими можливостями.
Переходимо до нашої безномерної артилерійської бригади. У зв'язку з реформами (на весну-літо це вже буде друга реформа у плані ТЗ, перша була до зимової кампанії, третя буде в серпні-жовтні 15-го) бригада отримала свій номер - 10 в квадраті.


Весною-літом 15-го 10 арбр отримала ще 5 "Ураганів" і ТЗМ до них. Таким чином в бригаді вже була повноцінна батарея БМ-27. Окрім того куратори доукомплектовали дивізіон БМ-21 та 2С1. Червговий караван привіз і нову батарею МСТА-Б. Отже, в бригаді було 18 БМ-21, 6 БМ-27, 18 2С1, 18 МСТА-Б. Є дані, правда без фото, що ще в серпні у них були Д-30.




"Ураган" і ТЗМ.

Перейдемо до 2С1. Як я вже згадував, їх є дивізіон (18 САУ). Нажаль зібарти усі по номерам мені не вдалося, але поділюся тим, що є.


2С1 на полігоні.

В дивізіоні є три батареї по 6 САУ (хоча це залежить від ситуації скільки буде в батареї/дивізіоні АУ/САУ). Відповідно перша батарея має номер С 1** (далі номер САУ), друга - С 2** і третя відповідно С 3**.
Перша батарея.
Отже, на даному етапі мені вдалося знайти 6/6 САУ з першої батареї з номерами С113, С114, С122, С123, С124 та С125:












САУ 2С1 1 батареї 10 абр.

Друга батарея.
З другою батареєю мені поталанило більше. Тут вдалося зібрати 6/6 2С1 з номерами С211, С212, С222, С223, С224 та С225.












САУ 2С1 2 батареї 10 абр.



Друга батарея на стрільбах.

Третя батарея.
По третій батареї у мене найменше даних, вдалося знайти лише 3/6 2С1 з номерами С323, С324 та С325:






САУ 2С1 3 батареї 10 абр.

БМ-21 "Град". Тут не вийде так порахувати по номерам, адже на дверях не нанесені б/н, лише ТЗ бригади.
Перша батарея БМ-21:


АУ МСТА-Б. Як я вже згадував, їх в бригаді також дивізіон (18 штук). В ньому досі є казача батарея та дві бригадні.


Казача батарея МСТА-Б.



"Нагайка" казаків.



Третя батарея (бригадна).

2016
Отже, під кінець 2015-го року 10 абр 2 АК НМ ЛНР стала потужним і забезпеченим на 100% підрозділом, справжньою артилерійською бригадою. Але на цьому процес реформування не закінчився. Війна - це прогрес у будь-якій сфері. Реформи в ЗСН не стоять на місці і стають більш нахабними з кожним роком. Здавалося б, що ще можна замінити/дати в дану бригаду ? Виявляється можна. Інколи мені здається, що російські куратори це майстри тролінгу. До чого це я ? У вересні-жовтні на західній Україні була розгорнута 44 оабр в котру передали дві батареї МСТА-Б з 55 оабр та відновили нові (для української армії) 152 мм АУ "Гіацинт". Настав 2016-й і караван привіз подарунки:


АУ "Гіанцинт", БМ-21 та нові "Урали"-632301 на базі 10 абр в Луганську.

Так в чому ж полягає реформа в даному випадку ? Річ в тім, що від них забрали дивізіон Д-30 та дивізіон 2С1 і віддали в інші бригади (батарея 2С1 пішла в 6 омсп Платова), а натомість їм прислали дивізіон (18 штук!!!) "Гіацинтів". Також планується розширити батарею БМ-27 "Ураган" до дивізіону. Таким чином в бригаді буде 18 220 мм БМ-27, 18 122 мм БМ-21 та 18 152 мм "Гіацинтів". Габарити у них великі, тому бригада має дві бази на одній з яких знаходять АУ.




"Гіацинт" на старій базі під час ремонту.

На рахунок "Уралів". Дані машини використовують як тягачі для 152 мм АУ. Нагадаю, такі "Урали" почали випускати з 2004 року.






Командування в бригаді також непросте. Мені вдалося дізнатися, що позивний комбрига - "Тамбов". Думаю нагадувати хто це такий не варто. Аби зайвий раз довести, що бригадою командує російський офіцер вищої ланки додам, що комбриги міняються, але позивний залишається незмінним.
Previous post Next post
Up