в'язні совісті

Jun 15, 2012 12:46

Друзі, прошу у вас підтримки і перепосту. Я обіцяла, що збиратиму і повідомлятиму інформацію в "справі ніжинських робінгудів". Ось те, що я з'ясувала:

В неділю в програмі "Подробиці тижня" буде інтерв'ю з Олександром Заруцьким, адвокатом, який 4 листопада вступив в справу по "ніжинських робінгудах". З січня 2010 року після одержання адвокатського посвідчення в справу вступила як адвокат його помічник, Катерина Галенко.

Коротко про справу: 22-літнього Анатолія Поповича отруїли наркотиками, його брат, Владислав Попович, почав власне розслідування після того, як міліція "не знайшла винуватих". Він і його друзі почали виловлювати наркоторгівців Ніжина, брали на гарячому - з "товаром". Звісно, "засічені" пручались, і їм давали в диню, по-мужицьки, завдаючи легкі тілесні ушкодження, що самі ніжинські робінгуди в суді чесно визнали.
Зізнання наркоторгівців Владислав і його друзі записували на диски, диски передавали в СБУ і міліцію.

Міліціонери, отримавши записи, запропонували "потерпілим" наркоділкам подати заяви, і відкрили за заявами кримінальні справи проти фактичних захисників правопорядку. Відтак, обвинувачення базується на свідченнях осіб, які завідомо займаються кримінально карною діяльністю і зізнавались в цьому на камеру ніжинським захисникам від громадськості. Наркоторгівці проходять по справах в статусі потерпілих.
Міліція висунула проти ніжинських робінгудів обвинувачення в бандитизмі, вимаганні в особливо великих розмірах, розбої та замаху на угон автомобіля, носінні зброї без дозволу. Обвинувачені підтвердили, що били наркоторгівців, але без застосування будь-якої, холодної чи вогнепальної зброї, що визнають не  зовсім правильним (але з огляду на шкоду суспільству від наркоторгівлі - я наприклад, вважаю таке виправданою людською реакцією на злочин).

29 травня 2012 року вироком судді Деснянського районного суду м. Чернігова ніжинських добровольців -захисників правопорядку засуджено до покарання від 7 до 12 років ув`язнення.

Список обвинувачених ніжинців:

[далі]
Попович Владислав Миколайович, старший брат Анатолія, фактичного потерпілого. Проходить у справі як організатор "злочинного угрупування". Утримується в СІЗО з 13 квітня 2010 року (вже два роки). Його брат Анатолій Миколайович Попович, незважаючи на епілептичний синдром, утримується в СІЗО з 23 червня 2010 року. Зараз йому 24 роки.
Уразгельдиєв Рустам Агаджумович, в СІЗО з квітня 2010 р.
Ярмоленко Сергій Васильович, - в СІЗО з 15 квітня 2010 р.
Бондаренко Андрій Євгенович, в СІЗО утримується з 3 червня 2010 р.
Волик Дмитро Олександрович, був на підписці, з 29.05.2012 після проголошення вироку взятий під варту в залі суду, зараз утримується в СІЗО.

Всі ніжинські робін-гуди утримуються в Чернігівському СІЗО.

Адвокати по справі були відсторонені суддею Стебліною перед винесенням вироку за формальної причини. Мовляв, вони не з'являлись в суд, чим "затягували слухання". За два роки (з 2010 р. до травня 2012 р.) було проведено близько 70 судових засідань, на які Олександр і Катерина їздили за свої кошти, відпрацювавши безоплатно в близько 50 засіданнях із 70. Про причини неявки на засідання попереджали суд заздалегідь, заявляли клопотання про відкладення слухання. Природньо, що у адвокатів як і всіх людей бувають хвороби, накладки з іншими слуханнями, і від себе додам, що по господарських і цивільних справах я сама буваю іноді на двох слуханнях з чотирьох.
Відтак, позбавивши обвинувачених захисників, що гарантовано Конституцією України, суддя Стебліна, на підставі звинувачень криміналітету засуджує людей, які опирались свавіллю і надали уже зібраний матеріал в міліцію і СБУ Ніжина, до позбавлення волі, а справжні злочинці - міліція, яка кришує наркотрафік і виконавці - на свободі.

Позавчора відсторонені адвокати подали апеляцію про перегляд вироку.


Ще один цікавий нюанс: народний депутат Микола Катеринчук дав інтерв'ю, що ніби-то він фінансував роботу захисту ніжинців, і витратив півмільйона гривень на адвокатів.
Яких адвокатів має на увазі Катеринчук - невідомо. Катерина Галенко і Олександр Заруцький безкоштовно працювали в справі, іздили в Чернігів за свої кошти, тільки в Катерини витрати своїх особистих коштів на проїзд і ночівлю між засіданнями підряд в Чернігові становлять близько 10 тисяч гривень, не рахуючи часу, який вона витратила, і могла би витратити на оплачувану роботу. Адвокати обурені заявою Катеринчука, що можна собі уявити. Катеринчук, замість заглибитись в процесуальні витівки судді Стебліни, натомість вирішив дискредитувати захист, мовляв, нічорта не робили, він не був задоволений їх роботою. Але ні договору з адвокатами, ні будь-яких доказів передачі коштів він не наводить. Питання "на засипку": якій стороні в цій справі підіграє Катеринчук?

Від себе додам, що звичка Катеринчука приписувати собі чужу волонтерську роботу - для мене особисто не відкриття. В грудні 2004 року я протягом десяти днів з власної ініціативи безкоштовно працювала в штабі "Нашої України" і Ющенка на Подолі, збирала і формувала справи з протоколами, про що я уже писала, особисто Катеринчук давав мені доручення організовувати ті чи інші дії, а врешті я дізналась, що офіційно і за оплату в штабі нібито працює п`ятеро юристів.
Хочу при нагоді нагадати про це Катеринчуку - може згадає, скільки "витратив" на мою працю?

Далі буде.

upd "Свідомо" і Єгор Соболєв від початку цікавилися і розповсюджували інформацію по справі ніжинців. Кажуть, Катеринчук справді хотів найняти адвоката, але заявив про це уже на фінальній стадії, перед винесенням вироку. Соболєв пропонує всім громадським організаціям і активістам об'єднатись і виступити єдиним фронтом задля підтримки в'язнів Чернігівського СІЗО. Голова комітету допомоги політв'язням Микола Коханівський пропонує організувати збір засобів і допомогу в проведенні акції чи благодійного концерту на підтримку ніжинських хлопців. Важливо, щоб вони відчували небайдужість і підтримку з боку широкої громадськостіі, вони не лишаються осторонь суспільства, що прагне справедливості і правопорядку, з спробою самоорганізуватись і дати відсіч за умов бездіяльності, кришування і повного розкладення міліційної системи і порядку управління в державі.
Поки політичні партії розглядають питання, чи піаритись на цій справі, фінансуючи якісь заходи, постановка питання така: хай хто допоможе, але аби допомогти людям вийти з тюрем і повернутись до сімей і нормального життя. Вважаю, що соромно не підтримати кожному, кого обурює несправедливість - зверненнями, участю в акціях, збиранням коштів, хоча би перепостом. Роби що маєш, а далі як буде.
І ще одне.
У справі ніжинських робінгудів брали участь іще два адвокати, які безкоштовно фахово захищали обвинувачуваних. Їх прізвища я з'ясую і повідомлю. Було би нечесно не згадати допомогу кожного фахівця, котрий зголосився не задля заробітку, а задля справедливості - адже верховенство права, а не грошей - місія правника.

спротив, компанія по улучшенію міра, свідомість, свій до свого по своє, кому наґраду а кому забвєніє

Previous post Next post
Up