будоражіт ум мой і чрєсла

Jun 23, 2009 15:17


  ось би мене зараз обвіяло прохолодним боспорським вітерцем, який в будь-яку спеку - найбажаніший гість.



ох.... зараз доїм булку, яка лишилась від кьофте, привезеного з султанахмет кьофтесі. перебуваючим в Стамбулі з різних причин і потреб встидно не поїсти там кьофте з сезонним салатом і не запити це все айраном. в них насймачніший айран.  желающих знать, де настоящє кьофтеси, якому уже майже 100 років, вішаю руковоцтво Кьофтеси є одним з найстаріших закладів Стамбула і знаходиться в районі Султанахмет - на протилежному боці від Айа Софії, якщо йти в бік Блакитної мечеті по вулиці, якою ходить трамвай. Це чи не єдиний заклад, в який не зазивають зазивали. Зате придивіться: в ньому сидять здебільшого місцеві, а не придуркуваті бевзі-туристи. Якщо ви знайшли і зайшли, ви уже не турист, а просунутий відвідувач Стамбула. Знайти його так: минаєте перше кафе якщо рахувати від Айа Софії - Pub&Brasserie - там сидять тупорилі туристи з Британії і Америки (кому іще прийде в голову відвідувать в Стамбулі паб?), далі буде кьофтеси якогось мурата, може і непогане, але підйобка в усьому під стиль нашого кофтеси щоби заплутать туристів, нам потрібно зайти "правильне", - йдемо далі: далі ресторанчик-закусочна Lale (в Києві під таким ім'ям є гламурно-говьонний, дорогий і несмачний ресторан в районі вулиць чи-то М. Житомирської, чи-то Михайлівської). Далі буде знову какбе кьофтеси, його теж проходимо.  Поки ви доїдете до Стамбула там може змінитись кількість "решти" кьофтеси, тож дивіться уважно: приблизно перед лісами ремонтованої будівлі (третє кьофтеси по щьоту покашо) і буде наше. Характерні ознаки - дерев'яна вивіска (вони є скрізь, як і фіраночки на вікнах і напис "Султанахмет кьофтеси", але на нашому пишеться, що воно працює since.... 
- інші так грубо наслідувать не посміли. При вході вас зустріне невисокий світловолосий впорядник в білому халаті-пінджачку і посадить за вільний стіл. столи зроблені з цільних кусищ біло-сірого мармуру, праворуч від входу ви можете бачити як готується кьофте на дров'яному вугіллі, зліва від входу будка якась, її призначення я поки не зрозуміла - чи то каса, чи то що. є другий зал, в ньому чудові фіраночки 
. салат треба їсти, вичавлюючи в нього лимон, а запивати кьофте і салат айраном. 
кьофтеси відкривається з 11 години ранку і працює допізна. там можна брати з собою - вам загорнуть і покладуть все необхідне в пакет. Порція кьофте коштує приблизно 9 лір (якщо не помиляюсь, - на ціну я давно не дивлюся, нічого смачнішого з баранини в своєму житті я особисто не їла. На столі стоять пуделка з зіллям - зелене - негостре, духмяне, червоне гостріше, крім того, вам спеціальний дядько запропонує ложечку бордової приправи: обрежено, вона гостра, не накладайте від жадібності багато - потім буде дуже пекти очко при дефекації. Їжте отой зелений довгастий перчик з кьофте - смакота (очко буде пекти, але не так сильно). Одна порція кьофте дуже ситна, тому краще не замовляйте подвійну - ви не дожерете її. в кьофтеси подають дуже смачні місцеві десерти з манки і ще якоїсь поєбєні, але з'їсти їх уже не вистачає сили. Смачного!

Царгород, руковоцтво, adore, фото, Константинополь, Стамбул, кьофтеси

Previous post Next post
Up