Юний технік? - Так, це я. Рекуператори.

Feb 15, 2009 21:35

Раніше на дозвіллі я вишивав хрестиком і в'язав шарфіки англійською в'язкою для гарненьких лікарок. Тепер часі не ті - криза, те-се... Люди не хочуть витрачати гроші на шарфіки предмети розкоші, а їм дай щось таке щоб було економне, а ще краще - щоб економило. Багато розмов про різні енергозберігаючі технології.
Не так багато, але є вже і в Україні виробники пристроїв для збереження тепла (а у спеку навпаки - для збереження прохолоди) під час провітрювання - рекуператорів. Такі пристрої ставлять на промислових об'єктах, більшість нових будинків проектуються із рекуператорами, але ж основний житловий фонд - це відносно старі будинки та квартири без рекуператорів. А більше свіжого повітря у квартири без додаткових втрат енергії - це здоров'я та економія для усього народу.
Тобто, ринок актуальний (про це говорять і у владі) і відносно ненасичений (про це говорять у бізнесколах).
Залежно від розмірів, потужності, ККД, наявності і якості додаткових функцій, автоматики рекуператори мають різну ціну. Але найнижча - для приватних будинків - як правило, біля 200$.
Гугл про кімнатні рекуператори та для приватних будинків пропонує тут, тут, Феодосіївські кімнатні рекуператори тут, фото - ціна біля двісті євро тут. Ще є "скандальний" рекуператор Тефо, із оригінальною запатентованою технологією, автор якої ставив собі за мету збудувати завод без інвесторів, навіть за рахунок втраченого часу. Оригінальність технології полягає у особливії будові трубок, по яких іде один із потоків повітря: трубки - ребристі всередині, і, до того ж, ребристі таким чином, що забезпечують кращий контакт повітря із стінками (кращий теплообмін) і також видув різного роду бактерій та мікробів, що осідають на стінках і у більш простіших конструкціях рекуператорів потребують додаткових розробок (як правило, застосовується періодична короткочасна інтенсивна вентиляція або фільтри).
Тут не зрозуміло що - візуалізації нуль. Тут те саме.
Тут обговорюють рекуператори на форумі.
Тут дядечко розповідає як сам змайстрував рекуператор подібний до "Тефо" (подібний, але не ідентичний).


Підсумок: рекуператор в Україні купити можна, але не дуже легко і не дуже дешево. Тоді питання: чи можна його зробити самому, чи можна без значних зусиль розпочати власне виробництво?
Якщо ви не знаєте різниці між інжинирингом і інженерним консалтингом, то ймовірність позитивної відповіді на друге питання для вас практично рівна нулю. Що ж до першого питання, то йомовірність зробити щось не дуже ефективне, витративши купу часу, енергії і нервово-фізичних зусиль, у вас все-таки є.

Для цього: зкачуємо реферат тут і розбираємось у досить простій конструкції, і просто працюємо.
Або ж дивимось на схеми, розміщені нижче, які намальовані особисто мною (між іншим - за допомогою freeware програмного забезпечення: linux-ubuntu 8.04, OpenOffice 2.4, GIMP, Medusa 4 Personal), на які я не відомо з якої дурі потратив з місяць роздумів - через день із головним болем. Але гіркий досвід - все ж досвід.

Отже, для того щоб зробити основну робочу частину рекуператора: беремо стрічкову жерсть (бажано нержавіючу) шириною десь 25 см (бажано якнайтоншу) і згинаємо ії по даному малюнку. Довжина може бути різною у залежності від того який ви хочете мати ккд, чи хочете розташувати пристрії у стіні чи на стіні і т. д., але у середньому десь із метр загальною довжиною. Кількість згинів теж може варіюватись. Товщина прошарку приблизно 5 мм.




Далі потрібно розділити потоки повітря між сусідніми прошарками і зміцнити конструкцію. Конструкцію зміцнюємо чотирма металевими пластинами шириною біля 2 см і товщиною біля 5 мм. Пластини розташовані по чотирьох кутах по усій довжині рекуператора і з'єднані чотирма пластинами (по дві зверху і знизу) та восьма металевими штирями як показано на малюнках. Найпростіше їх просто приварити. Для того щоб пройшли штирі у жерсті відповідно потрібно попробивати дірочки. А також на штирі насиляються пластмасові пластини (за неможливості дістати пластмасові можна використивувати резинові чи щось подібне). Пластини почергово ставляться малі та великі - для пропуску повітря та для перепони.
Простір посередині із боків потрібно закрити повністю - тут залишаю місце вашій фантазії: резина, пластик, пінопласт,..
От і все - основна частина готова. У нас є два ізольованих потоки повітря, що торкаються суміжних жерстяних пластин і віддають чи приймають теплову енергію: кожен потік з однієї сторони входить по ценру і виходить із боків з другої сторони. Потрібно лише відвести патрубком (-ми) один потік від іншого. Тобто, чи до бокових, чи до центрального входу потрабно додавати патрубок довжиною хоча б із півметра - для того щоб потоки не змішувались. Але вентилятор для примусової подачі повітря потрібно розміщувати у патрубку від центрального входу, бо від бокових їх для раціональної подачі повітря буде потрібно вже два. Без примусової вентиляції - я таких раціональних рішень не знаю.
Також потрібно конструкцію розташовувати трохи із нахилом до зовнішнього частини і отворами, ємностями для зливу конденсату. Справа у тому, що під час охолодження частина вологи у повітрі конденсує - і чим більша різниця температур у приміщенні і зовні, тим більше конденсату. А при сильних морозах може випадати і іній і забивати пристрій. Дана проблема може бути вирішена не дуже високоефективним, але простим способом. Потрібно збільшити швидкість подачі кімнатного повітря назовні так, щоб воно не встигало охолоджуватись до нуля градусів. Внаслідок цього і зовнішнє свіже повітря буде менше прогріватись, але проблема конденсації буде майже вирішена. Також застосовують додаткове підігрівання пристрою, що може бути більш ефективно, але більш затратно у розробці та виготовленні.

Ну, коротко, спощено - у мене все. Бажаю успіхів у коструюванні та бізнесі :-). Дані матеріали можуть використовуватись вільно, крім привласнення авторських прав.




Вигляд зверху і знизу (розріз А).




Розріз В.




Розріз С.


рекуператори, конструювання, хоббі, енергозбереження, техніка

Previous post Next post
Up