► Головна різдвяна страва - #кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.
► Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці - з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.
► Перелік традиційних страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим (Потрібно вибрати 12):
● 1. Узвар
● 2. Кутя
● 3. Січеники з гороху
● 4. Смажена або заливна риба
● 5. Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
● 6. Тушкована капуста з грибами
● 7. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком або голубці під грибним соусом, з пшоном
● 8. Салат із буряка і чищеного оселедця
● 9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
● 10. Квасолеві млинці
● 11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
● 12. Пампушки
● 13. Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
● 14. Шулики з медом
● 15. Калачі
● 16. Пісні деруни
● 17. Галамбець
● 18. Краплики до пісного борщу
● 19. Фаршировані бурячки
● 20. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 21. Риба смажена.
● 22. Тушкована капуста з грибами
● 23. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 24. Варена картопля, змащена товченим часником з олією
● 25. Капусняк, заправлений олією і пшоном
● 26. Горохова каша
● 27. Пісний борщ з карасями та грибами
● 28. Смажена риба
● 29. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею.
● 30. Млинці
● 31. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами і т. д.
● 32. Пампушник святковий (вважається стравою для Духів, яку люди з ними розділяють)
● 33. Варениця
● 34. Збитень гарячий
● 35. Сирники
● 36. Старовинний гуляш
● 37. Пиріг із риби
● 38. Заливний Язик
◉ Кулінарні особливості регіонів:
● На Буковині у кутю додають халву.
● На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
● На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".
● На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
● На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" - вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
● На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" - ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.
◉ Рецепти:
✇ Пампушник Святковий
● 1 кг борошна
● 750 г молока
● 50 г дріжджів
● 15 жовтків
● 400 г цукру
● 120 г розтопленого масла
ваніль
► У каструлю насипаємо борошно, заварюємо молоком і добре розтираємо. Після того, як маса охолоне, вливаємо розчинені теплим молоком дріжджі, вимішуємо і ставимо в тепле місце. Коли тісто підійде, додаємо розтерті з цукром жовтки, ваніль.
► Всипаємо борошно невеликими порціями, вимішуємо тісто доти, доки воно не почне відставати від рук, після чого вливаємо топлене масло і знову вимішуємо.
► Викладаємо тісто у форму, заповнивши її на ⅓ висоти, даємо підійти і ставимо в духовку на 1 годину (борошно заливаємо гарячим молоком, ретельно при цьому розмішуючи - це називається заварювати молоком).
✇ Варениця
● 500 г столових буряків
● 300 г квасолі
● 250 г чорносливу
● 100 г олії
● перець, сіль
► Буряки відварити і дрібно нарізати. Відварити квасолю й окремо відварити чорнослив. Чорнослив подрібнити і перемішати з квасолею і буряками. Страву посолити, додати олію і перець.
✇ Збитень Гарячий
► У 1 л води розчинити по 150 г цукру і меду, додати прянощі (гвоздику, корицю, імбир - за смаком). Кип'ятити 5-10 хвилин, знімаючи піну. Через 30 хвилин напій процідити. Готовий збитень підігріти і пити гарячим.
✇ ДЖЕРЕЛО