ЄС призупиняє співпрацю з РФ щодо «Південного потоку»

Mar 10, 2014 23:31

«Я не буду намагатися прискорити хід переговорів з приводу газових трубопроводів, наприклад по «Південному потоку». Навпаки, такі переговори будуть відкладені».
Повідомив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

За його словами, ніякої необхідності терміново шукати способи збільшення імпорту енергії в Європу в даний момент немає. Європейські країни не бояться перебоїв у постачаннях газу, так як зимовий опалювальний сезон вже закінчується.

Зазначимо, Еттінгер підтвердив, що підтримує санкції проти Росії. Зокрема, мова йде про припинення переговорів щодо спрощення візового режиму і можливе замороження активів окремих осіб. Але він висловився проти масштабних економічних санкцій, які зачепили б всю економіку Росії.

Звернемо увагу, сьогодні повідомлялося, що Болгарія не стала зупиняти попередні роботи з будівництва газопроводу «Південний потік» на своїй території, незважаючи на українську кризу. Відзначимо, попередні роботи з будівництва «Південного потоку» в Болгарії почалися в листопаді 2013 р. В цілому проект приверне в країну 3,5 млрд євро прямих інвестицій.

Нагадаємо, «Південний потік» - це газопровід, по якому паливо можна поставляти в Європу по Чорному морю в обхід України і Туреччини. До 2018 р. він повинен дозволити забезпечувати 15% енергії, що імпортується ЄС. Газопровід «Північний потік» вже дозволяє минути територію України по дну Балтійського моря. «Південний потік» передбачає будівництво компанією «Газпром» газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи в цілях диверсифікації маршрутів експорту природного газу і виключення транзитних ризиків. Морська ділянка газопроводу «Південний потік» пройде по дну Чорного моря від компресорної станції «Російська» на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе більше 930 км, максимальна глибина - більше 2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 455 тис. км пройде через території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.

Підписання угоди акціонерів компанії South Stream Transport відбулося 16 вересня 2011р. Відповідно до документа, частка участі ВАТ «Газпром» у проекті морського газопроводу становить 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall і французька EDF - по 15%. 
Previous post Next post
Up