Гудбай, Америка! Чому у Зеленського в США не вийшло

Sep 02, 2021 13:53

Візит Володимира Зеленського в США ще не закінчився. Але вже можна стверджувати, що поїздка не була вдалою. У всякому разі, вона не виправдала очікувань самого президента, який мав намір зажадати, стукнути кулаком по столу, стиснути лацкани піджака самого Джо Байдена.

Вже сходячи з трапа літака, Володимир Олександрович повинен був зрозуміти, що перебування в Сполучених Штатах піде не за його планом. Адже зустрічали його як людину, що волею випадку опинилася на американській землі.

Переговори з Джо Байденом теж, здавалося, були під питанням. Поки в адміністрації Білого дому міркували, чи потрібна ця зустріч взагалі, український президент відволікався від сумних думок як міг: то зі своїм беззмінним Андрієм Єрмаком пробіжить в шортах по вулицях, то документи якісь підпише.

США і Україна збираються відродити Комісію зі стратегічного партнерства
Але все це, звичайно, було не те. Не за цим же потрібно було летіти за тридев'ять земель. Зустріч з Байденом була необхідна, як повітря. Хоча б для того, щоб суспільству показати значимість поїздки.

Зустріч, яка все ж відбулася, абсолютно вибила Володимира Зеленського з колії. Судячи з розгубленого вигляду на фото, український президент не зовсім розумів старшого за віком і статусом, колегу.



З іншого боку, Зеленський приїхав перемагати Байдена і вимагати від нього, та хоча б вступу України в НАТО. Але, судячи з усього, Володимиру Олександровичу не дали ні вимагати, ні взяти нахрапом, ні взагалі нічого. Він міг тільки слухати, запам'ятовувати і зніяковіло посміхатися.

Зеленський так і не зрозумів, чи виникла «хімія» між ним і американським президентом, але те, що зустріч тривала довше запланованого, чиновники глави держави вже виставляють як перемогу. Інших перемог, мабуть, немає.

Насправді Джо Байдену на сьогоднішній день не до Зеленського. Його Адміністрація зосереджена на виведенні військ з Афганістану, і час для візиту було вибрано невдало.

Справа, звичайно, не тільки в цьому. Сам Джо Байден не дуже високої думки про Зеленського. Негативний репутаційний шлейф тягнеться ще з того часу, коли український президент піддався тиску Дональда Трампа щодо розслідування бізнес діяльності сина Байдена в період передвиборної кампанії.

Вважати Зеленського дурником - величезна, фатальна помилка
Крім того, візит повинен був продемонструвати прихильність Зеленського реформам у всіх сферах життя українського суспільства. І тут президенту України не було чим крити. Деолігархізація, підвищення соціальних стандартів, боротьба з корупцією. З перерахованих пунктів практично нічого за час каденції президента не виконано. І в Білому домі це прекрасно бачать і розуміють.

Володимир Зеленський прорахувався - йому просто не дали зайнятися окозамилюванням на переговорах. Відповідно, президент України повертається додому ні з чим.

Хоча в Офісі президента обов'язково придумають виправдання провальному візиту Зеленського в США.

Stanislav Pogorilov Переклад українською ukrmir.info

Допомога антимосковському українському сайту (за бажанням)
Реквізити: карта “ПриватБанк” № 4149 6293 3005 9817 - Карта “Monobank“ № 4441 1144 2246 2422




Зеленський, зустріч, Джо Байден

Previous post Next post
Up