Понад 20 років тому Берегово стало піонером у розвитку сонячної енергетики

May 21, 2015 12:55


Сьогодні від «сонячного колектору» по вулиці Кривій в Берегові не лишилося й сліду. А два десятки років тому він був однією з «перших ластівок» розвитку відновлюваної енергетики не тільки в Закарпатті, але й в Україні.



З мого архіву,  2001 рік

В 1994 році об’єднання «Закарпаттеплокомуненерго» запустило в експлуатацію установку для гарячого водопостачання при комунальній котельній № 5 Берегівського управління тепломереж. При побудові обішлися без «високих технологій»: установка складалася з трьох скляних колекторів (одного великого та двох маленьких), загальною площею 100 м.кв. Під склом розташували пофарбовані чорним радіатори (щоб притягувати сонце), під радіаторами - теплоізоляція. В сонячну погоду установка нагрівала всього за півгодини 10 кубометрів води до температури в 70-80 0 С. Вода по трубах поступала в бак-аккумулятор, і так по декілька разів. За день таким чином нагрівалось до 60 кубометрів води, яка подавалась в розташовані поруч школу та будинки. Таким чином, за допомогою сонця в період експлуатації установки (з квітня по жовтень) економилось близько 4000 м. куб. природного газу щомісяця.

На початку 2000-х «наказала довго жити» вся система «теплокомуненерго» в Берегові, адже мешканці міста одним з перших в Україні зрозуміли переваги автономного опалення та перейшли на індивідуальні конвектори та котли. Відтак, зупинилася й котельня, й діючий при ній колектор. Кілька років тому його демонтували. Звісно, ця «перша ластівка» була доволі примітивною й недосконалою, але непогано ілюструвала можливості використання невичерпного джерела енергії - Сонця.

Сьогодні, в зв’язку з постійним подорожчанням газу, застосування подібних (або кращих) технологій мало б стати пріоритетним для нашої держави, однак влада вирішила йти популістським та хибним (хоча, скоріш, вигідним для вузького кола зацікавлених осіб) шляхом непрозорого та вкрай пагубного субсидування комунальної сфери.

старі світлини, Берегсас, Берегово, невідоме

Previous post Next post
Up