Від чарди "Фазан" - до недодовгобуду

Feb 12, 2018 13:02



Ресторан "Фазан" на вулиці Виноградній у Берегові був збудований наприкінці 1960-х років. Він одразу набув великої популярності, і через те, що в ті часи ресторанів та кав'ярень в місті було значно менше, ніж тепер, і через свої заслуги. Це був "просунутий" та стильний заклад, в оздобленні якого були поєднані сучасні на той момент архітектурні рішення із стилізаціями під старину. Особливістю закладу були його підземні приміщення, які, вочевидь, були перероблені під зали із столиками зі старовинних винних підвалів, якими славиться вулиця Виноградна (вік численних пивниць тут датується століттями).

В кращі часи в "Фазані" була і жива музика, і навіть виступи найнятих професійних танцюристів. На жаль, історія закладу припинилася на самому початку 2000-х. Підвальні приміщення і навіть вбиральні почало затоплювати ґрунтовими водами, до того ж, наклалися й економічні обставини, зросла конкуренція тощо - і в результаті заклад був закритий. Дещо згодом нові власники "Фазану" вирішили суттєво реконструювати його та надбудували над колись компактною будівлею величезних обсягів споруду в альпійському стилі.

Вочевидь, розраховували влаштувати в ній ще й чималий готель.

Однак на першій стадії реконструкція й завершилася, і тепер недобудова вже з десяток років стоїть в тому самому вигляді, в якому зупинилися масштабні роботи. За чутками, власники вирішили продати її, причому в докризовий час називалася сума в півмільйона доларів, за яку вони згодні були розстатися із "Фазаном". Наразі ж, знов таки, за чутками, ціна скоротилася до чверті мільйона, але й на таку суму інвестора в новий рекреаційний проект не знаходиться - адже навіть на погляд нефахівця, аби довести будівлю до кондиції, знадобиться ще як мінімум така ж сума, як за придбання.

Наразі входи в ресторан закриті, зовні він виглядає велично й похмуро.











А так виглядає "Фазан" зсередини:







































Пошуки фотографії, на якій би був зображений ресторан в його кращі роки, привели до аукціону вживаних речей та книжок, на якому виставлявся рекламний проспект (точніше, "Інформаційно-рекламна листівка Закарпатського виробничо-рекламного комбінату та Закарпатського обласного тресту громадського харчування") 1974 року.

Листівка в вигляді трикутника, накладом в 15.000 примірників, презентувала Берегово, його відомі вина, а також ресторани "Фазан" та "Білий камінь", де можна було спробувати берегівські вина.



(весь проспект можна подивитись тут: Як виглядала чарда "Фазан" на радянському рекламному проспекті)



Цікаво, що "Фазан" тоді називався чардою. Чарда (угорськ.) - традиційна назва корчми та постоялого двору в угорських селищах, або при дорозі, переважно на Великій рівнині. Саме слово сербсько-хорватського походження, стало застосовуватися з середини 18 століття. Від "чарди" походить і знаменитий угорський танець "чардаш".

image Click to view

старі світлини, Берегово

Previous post Next post
Up