"Жены призраков" - фэнтези?!

Apr 07, 2015 08:44

В газете "Літературна Україна" вышла статья литературоведа Нины Герасименко об украинской фэнтези (ссылка на фб-запись, т.к. больше нигде текста в сети нет).

Про меня: Продовжує традицію психологічного фентезі українська письменниця Я.Дубинянська. Її романи відрізняються психологічністю та філософським підтекстом. Елемент фентезі авторка використовує для того, аби поставити свого героя у нову ірреальну площину, перевірити, як людина зможе поводити себе у гранично критичній ситуації.
Так, у романі «Дружини привидів» («Нора-Друк», 2008) на тлі антиутопічних краєвидів (радіаційно заражена зона, описана в стилі Стругацьких, що виникла внаслідок короткотривалої ядерної війни) відбувається психологічне дійство: жінки, чиї чоловіки загинули під час ліквідації ядерного вибуху, можуть приїхати в Зону, де мають шанс зустріти відбиток (але тілесно відчутний) свого коханого. Приїздить туди і Вікторія Марченко, головна героїня твору, яка прагне не просто насолодитися коротким щастям із померлим чоловіком. Їй потрібно дізнатися трохи більше про природу фантомів, адже її чоловік... живий. Він не помер після ліквідації наслідків вибуху, але Зона забрала у нього все людське. Тож серед ознак жанру «фентезі» бачимо, наприклад, опис надприродних явищ, що дають про себе знати у реальному світі.


Товарищи гуманитарии, литературоведы и прочие читатели, воспользуйтесь случаем отвлечься от насущного и поясните мне, пожалуйста, что я не так понимаю про фэнтези?!

О том, что повесть на три с половиной листа повысили до романа, я вообще молчу.

критики обо мне, "Жены призраков"

Previous post Next post
Up