Броварська міліція звернулася до нашого інформагентства по фото- і відеоматеріали

Nov 10, 2012 18:03

Originally posted by bilozerska at Броварська міліція звернулася до нашого інформагентства по фото- і відеоматеріали
6 листопада ввечері до мене зателефонував слідчий з Броварського МВ ГУ МВС. Нагадав, що 4 вересня я знімала акцію біля броварського суду, коли там вішали опудало судді, і спитав, як вони можуть отримати відзняті мною фото і відео.

Я відповіла: «Звертайтеся з офіційним листом на адресу редакції».

Наступного дня лист вже був у нас. Вони так поспішали, що прислали його з кур’єром.

Виявляється, через ту сутичку біля суду було порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 342 ККУ - «за фактом вчинення невстановленими особами опору працівникам правоохоронного органу під час виконання ними своїх службових обов’язків з охорони громадського порядку».

Ось повний текст міліцейського запиту:




Ось наша відповідь:




Перш ніж надсилати цю відповідь, ми проконсультувалися з відомим медіа-юристом Людмилою ПАНКРАТОВОЮ. Ось її коментар:

«Ваша відповідь на вимогу міліції про надання редакційних матеріалів є правомірною, оскільки всі матеріали, які створює (збирає) журналіст, можуть стосуватися таємниці джерел інформації.
Окрім того, інформація зібрана журналістами у відкритому режимі; правоохоронці так само могли її збирати. Ваша відповідь чітко зазначає, що інших матеріалів, окрім тих, що є у відкритому доступі, редакція не має».

От і цікаво мені тепер - чекати нам третього обшуку з вилученням комп’ютерів, фотокамер і всіх носіїв інформації, чи, враховуючи реакцію українського суспільства та міжнародних організацій на попередні два, все-таки не наважаться?

Олена Білозерська,
ІА «Поряд з вами»
http://www.poryad.com/?p=18962

суд, менти

Previous post Next post
Up