Останнє слово Луценка: "Влада Януковича занурить нас у лайно… по саму маківку" (частина 2)

Feb 17, 2012 01:38




4.Декриміналізація країни

Коли в країні не діють закони - країною правлять злодії в законі.

Сподіватися на декоративні зміни Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу не варто. Їх ніхто не виконував у старому варіанті, не діятимуть вони й після змін.


Очищення судової влади - необхідна умова для будь-яких справжніх реформ. Рейдерство, безкарність мажорів та чинуш, податковий рекет і вбивство людей у райвідділках - все це результат відсутності об'єктивного суду та незалежної прокуратури.

Тому пропоную змінити склад Вищої ради юстиції, вивести звідти представників Генпрокуратури,Адміністрації Президента тощо. Цей орган мають формувати тільки судді.

Однозначно треба відновити знижені нинішньою Адміністрацією Президента права Верховного Суду України і забрати у Генпрокуратури функції слідства.

Вважав би правильним ввести прямі вибори глави ГПУ і Голови Верховного Суду України одночасно з виборами Президента.

Пропоную також прийняти законодавчо зрозумілий механізм прямого очищення судів та правоохоронних органів. Він полягає в автоматичній відставці судді, прокурора та слідчого в разі виграшу підсудного в Європейському суді з прав людини.

Додатково вважаю за необхідне законодавчо ввести право провокації хабара для посадових осіб суддів, прокурорів і міліції. Будь-які гроші, крім зарплати, в руках цих людей - відставка без права пенсії,а з певної межі - тюрма.

***

Напевно, всі ці мої думки та плани дещо дивно чути в цьому залі, де через декілька днів ми почуємо вирок у справі Луценка. У сьогоднішній Україні навряд чи хто сумнівається у рішенні відправити мене в тюрму. Термін, який просить встановити мені прокуратура, вчергове видає політичний характер цього суду.

Я вдячний всім свідкам, які мали мужність чесно свідчити у цьому суді. Я вдячний журналістам, які 8 місяців були об’єктивним судом присяжних цього процесу. Я вдячний тисячам українців, які писали в листах та в інтернет-пошті важливі для мене слова підтримки.

Користуючись правом вільної людини, я прощаю пана Михайла Клюєва, який під тиском лише відомих обставин єдиний, хто дав брехливі покази проти мене. Бог йому суддя.

Отже, без жодних підстав, без жодних доказів,Генпрокуратура пропонує ув’язнити мене на 4,5 роки.

Ці діячі по виклику озвучили не термін покарання, що вимагає закон, а зрозуміле бажання Януковича ізолювати Луценка до закінчення наступної президентської виборчої кампанії. Хто б сумнівався!

Адам Міхник в есе "З історії честі і гнилі" писав, що наша роздільність із режимом не стільки партійно-політична, як ідейно-культурна. Для влади важливо вбити авторитет цих ідейно-культурних цінностей, вірність своїй справі".

Але, не дивлячись на те, що сьогодні я повністю в руках замовника цієї розправи, не дивлячись на те, що правових механізмів захисту у мене (як і у тисяч українців) немає,

Я ВСЕ Ж ВІРЮ!

Бо Конфуцій вчив, що наш найбільший тріумф не в тому, що ми ніколи не падаємо, а в тому, що ми підводимося і йдемо далі.

Я вірю, що мій батько Віталій, мій дід Іван, мій прадід Василь не просто передали мені і моїм двом синам прізвище Луценко, але й зобов’язали бути вільними людьми із почуттям власної гідності у будь-яких випробуваннях.

Я вірю, що весільні вишиванки моїх батьків, українська школа і львівський політех виховали мене українцем, зобов’язаним відстоювати своє природне право на своїй землі.

Я вірю, що лідерська участь у політичній боротьбі від "України без Кучми" до Помаранчевої революції вимагає від мене не відступати в боротьбі за вільну демократичну Україну.

Я вірю, що сотні тисяч рук, які я потиснув на виборах і в звичайні дні, означають наказ на спільну з Юлією Тимошенко боротьбу проти влади злодіїв і брехунів, які вкрали у нас державу.

Ті, хто замовив показову розправу наді мною і Юлією, змусили нас стати прикладом і навіть символом спротиву бандократії.

Час, проведений у тюрмі, був важким випробуванням і для нас, і для наших сімей. Не легше буде і в наступні роки.

Але навіть такою ціною ми приймаємо цей виклик. І я не тільки вірю, а гарантую - нас не зламати.

Перемога буде за нами.

Слава Україні!

Джерело: Українська правда

виступ, судилище, Луценко

Previous post Next post
Up