Форум громадянського суспільства висунув ультиматум Раді та узгодив план дій

Oct 17, 2011 09:43



Учасники Форуму громадянського суспільства, який пройшов сьогодні у Києві, ухвалили ультимативну вимогу до народних депутатів України - до 3 листопада прийняти рішення про саморозпуск Верховної Ради VI скликання та призначити у зв’язку з цим дату проведення наступних виборів народних депутатів. У протилежному випадку на Україну чекає загальнонаціональна акція громадянської непокори.

Засідання Форуму вів координатор громадянського руху «Спільна Справа» Олександр Данилюк. З промовами також виступили Голова правління ВГО «Ніхто крім нас» Олександр Ковальов та його перший заступник Борис Новожилов, які ініціювали проведення Форуму та від імені воїнів-«афганців» наголосили на необхідності консолідації громадян з метою встановлення законності та відновлення конституційного ладу в Україні.

Юрист ВГО «Ніхто крім нас» Петро Рябенко у своємо виступі дав юридичне обгрунтування правомірності вимог учасників Форуму.

Текст ультиматиму буде надісланий кожному народному депутатові.

У ньому, зокрема, зазначається: «Цинічним нехтуванням Конституцією, голосуванням чужими картками, самовільним продовженням своїх повноважень - ви поставили себе поза Законом. Ви втратили юридичну легітимність та суспільне визнання. Ви маєте піти самі. Інакше ми вам допоможемо це зробити».

Також було прийнято звернення до президента Януковича, в якому його поінформували про рішення Форуму щодо негайного розпуску Верховної Ради VI-го скликання.

«Право на відкликання влади є невід’ємним атрибутом будь-якої демократичної республіки. Для цього громадянам не потрібні жодні підстави, достатньо їхньої волі. Саме тому ми не будемо перелічувати в цьому зверненні ті сотні причин, через які Верховна Рада України втратила суспільне визнання, а відтак і мандат народної довіри», - йдеться у зверненні.

Януковичу також повідомляється, що єдина мета звернення - отримати від нього, як гаранта Конституції, відповідь, чи гарантуєте він народові України - єдиному носієві державної влади - право на відкликання своїх представників.

О.Данилюк зачитав тексти обох документів, після чого делегати Форуму ухвалили їх шляхом голосування. Від імені та за дорученням делегатів свій підпис під обома документами поставив Голова правління ВГО «Ніхто крім нас» О.Ковальов

Наприкінці засідання Б.Новожилов оголосив план дій у випадку, якщо Верховна Рада не виконає вимог ультиматуму. Згідно з ним, 3 листопада представники громадських організацій та ініціатив, які підтримують вимоги Форуму, мають провести в усіх обласних центрах попереджувальні масові акції протесту. Після цього у Києві 5 листопада відбудеться засідання Народної Ради, куди мають бути делеговані по три особи від кожної області. Саме цей орган буде координувати організацію та проведення загальнонаціональної акції громадянської непокори.

Делегатами Форуму громадянського суспільства зареєструвалися 577 осіб, які представляли громадські організації, об’єднання та ініціативи з усіх областей України.

Прес-служба громадянського руху «Спільна Справа»

НКН, заява, Данилюк, Спільна Справа, афганці, Ковальов, форум

Previous post Next post
Up