За завітами Кучми?

Oct 14, 2011 02:11

Originally posted by bilozerska at За завітами Кучми?

Ця стаття - не про Тимошенко. З Юлією Володимирівною усе зрозуміло. Вона майстерно спровокувала суд - спочатку на обрання найбільш жорстокого запобіжного заходу, а потім на винесення абсурдно жорстокого вироку. Якби не така її поведінка - а раптом дали б їй півроку умовно? Тоді Захід міг би і проковтнути, а для неї будь-яка судимість - це смерть, бо автоматично знімає її з виборів.

Влада ще й підіграла їй у цьому, призначивши суддю, який, за чутками, є ненависником жінок - мабуть, щоб Тимошенко його не причарувала. Знову вони готуються до минулої війни. А розумна Юля навіть не намагалася сподобатись судді - вона демонстративно знущалася з нього.

Головний ворог Тимошенко - і на минулих, і на майбутніх виборах - зовсім не Янукович, а наші любі «противсіхи». Отримавши такий наджорстокий вирок, вона завдала їм нищівного удару. Коли один у Межигір’ї, а друга у СІЗО - кепкувати з приводу відсутності різниці між двома сортами того самого стає просто аморальним.

Отримавши сім років, Тимошенко одночасно здобула гарантію, що сидіти не буде - ні сім років, ані рік - і візьме участь у наступних виборах.

Отже, ця стаття не про Юлю, а якраз про Януковича. Янукович попав. Певніше, попався. Піймався на той самий гачок, на який вже колись ловили Кучму.
Маю на увазі не те, що Кучма теж саджав Тимошенко (хоча і з цього Янукович, якби був розумніший, міг би зробити висновки - чим такі речі кінчаються). Я зараз про історію з Гонгадзе.

З-за кордону Кучмі штучно створили ситуацію, коли на нього впала підозра у наказі вбити журналіста - в тому, чого цивілізований світ не пробачає. Це було зроблено для того, аби Президент України опинився у міжнародній ізоляції і не мав іншого шляху, крім як до Росії.
Світ і справді відвернувся від Кучми, але під Росію він мав мужність не піти - вирішив краще віддати владу, хоча Конституційний Суд дозволив йому балотуватися втретє.

Розумному і хитрому Кучмі цю ситуацію створили - а Янукович, схоже, створив її собі сам. Зробив те, чого теж не пробачає цивілізований світ - посадив політичного опонента. Тепер не знає, як виплутатись. Прийняття нового закону, апеляція, касація - скільки клопоту, а в результаті Тимошенко все одно на волі і бере участь у виборах з рейтингом вищим, ніж був у неї до того, як він затіяв її кримінальне переслідування.
А всього і треба було - лаяти її за невигідні газові угоди, але навіть пальцем не чіпати.

До речі, ще одна різниця на користь Кучми - ту ж Юлю він саджав за економічні зловживання. На Заході крадіям не співчувають. А саджати за перевищення повноважень, тобто, за те, що людина проявила ініціативу, взяла на себе відповідальність і вирішила якесь питання - це огидно їхньому капіталістичному нутру. Такі люди у них там - еліта нації, а зовсім не зеки. А от в СРСР за таке справді саджали - з тих часів і статтю безглузду ми успадкували.

Янукович за ці 10 років не дуже порозумнішав. А от Юля справді набралася досвіду і керувала економікою так, що жодного криміналу їй пришити не змогли. Як на мій погляд, це диво і прояв чи не геніальності з її боку - адже у нас робити якусь справу без порушень нереально, і вона, без сумніву, теж багато чого порушувала - а от, не знайшли.

За великим рахунком, головна проблема нашої влади в тому, що в її очільника менталітет кримінального злочинця. Кримінальник переконаний, що будь-який суд винесе таке рішення, як накажуть згори, і ніхто й не писне, і взагалі - що на хамстві можна пройти світ. Але як тільки отримує гідну відсіч - одразу лякається і відступає.

Цю особливість можновладної психіки, на жаль, не враховують наші протестувальники, які систематично дозволяють владі «забалакати ситуацію», приймають від неї обіцянки і дрібні поступки і розходяться, після чого на організаторів і просто найактивніших заводяться карні справи. Сьогоднішні обшуки у афганців - напередодні заявлених ними масових виступів! - зайве тому свідчення.

А може - можна ж трохи помріяти! - Янукович кращий, ніж ми усі думаємо, і вже почав розмірковувати про те, щоб завершити свою каденцію подібно до Кучми - тобто, скомпрометувавши себе по вуха, добровільно піти від влади, аби не занапастити країну? Адже цей ініційований ним законопроект про декриміналізацію не має до Юлиного випадку жодного відношення і стосується не перевищення повноважень, а фінансових злочинів. Може, то Янукович вже підстилає собі соломку?

Previous post Next post
Up