З "небажаної пошти"

Sep 16, 2016 22:26





"Скажіть, а не можна взагалі обійтись без цих ваших партій? Хай будуть громади, які самі собою керуватимуть без політики, і ніхто не буде колотити країною".

Хотів дати коротку відповідь, але вона буде дуже вже лаконічною: ні, не можна.

Але це тільки утвердить людину в своїй правоті, бо я ж частина змови політиків проти аполітичних громадян, бла-бла-бла... Так що хочу я цього, чи не хочу, а доведеться розжувати, навіть попри те, що уже давав цю відповідь в своїй програмній статті Summa Politica (посилання на неї ви знайдете наприкінці цього поста).

Отже, давайте почнемо із побутового прикладу: чи знаєте ви, що таке "нескінченний ремонт"? Більшість міських мешканців із цим поняттям дуже добре знайомі. Це коли ви починаєте ремонтувати квартиру під час відпустки, але обсяг робіт такий великий, що ви не встигаєте, і тоді ремонт розтягається на роки - тому що ви маєте працювати на офіційній роботі, потім турбуватись про родину, відпочивати аби відновити сили, і тільки малесенький залишок вашого вільного часу можете витратити на продовження ремонту. Зрештою, все скінчується тим, що ви наймаєте майстрів, на пару днів переїздите в готель всією родиною, і вони закінчують роботу. Якщо підіб'єте підсумок, то вийде, що ваші потуги робити ремонт самотужки у вільний час обійшлись вам приблизно вдвічі дорожче, ніж послуги професійних ремонтників і такелажників.

Тепер давайте піднімемось рівнем вище, і спробуємо цей приклад поширити на багатоквартирний будинок. Знову ж таки, навіть якщо вам удасться умовити людей об'єднатись, аби зробити ремонт самотужки - кожен із них зможе витрачати тільки частину (залишок) свого вільного часу на ремонт спільний. Звичайно, є знайомий нам по радянським часам інститут "суботників", коли всі мешканці будинку будуть займатись тільки спільною справою, але комусь завжди треба опікуватись організаційною роботою, нарізкою ділянок роботи, закупівлею матеріалів і всього такого. Можливо, у когось виявиться достатньо вільного часу, аби стати таким своєрідним "прорабом", який із спільної згоди стане керувати ремонтом.

Цей прораб тут же може зробити фотокартку і написати на ній "я - політик".

Адже, що таке політика, як не мистецтво напрацювання рішень суспільних проблем, і впровадження їх в життя. А громада багатоквартирного будинку - це уже міні-суспільство, яке має свої спільні проблеми.

Однак ремонт - задача комплексна. Зрештою виявиться, що його замало. Необхідно поміняти труби, поставити казан, впорядкувати розводку кабелів, і все таке. Одна людина із цим не впорається, і прораб набере собі помічників, кожен із яких буде вникати в особливості тих чи інших аспектів ремонту, і видаватиме професійні рекомендації.

Всі ці люди теж можуть зробити фотокартку, і написати зверху - "ми - політичне керівництво громади". Простіше кажучи, правляча партія, тобто, частина громади, яка професійно займається суспільними проблемами.

Знову ж таки, із розростанням ремонту з'являться невдоволені. Вони матимуть свій погляд на ремонт (а знайдуться і такі, що заявлятимуть - нам ремонт непотрібен, ми й так непогано живемо). Деякі з них матимуть спільні погляди: наприклад, вони вважатимуть, що будинку потрібна сонячна батарея на даху. А інші вважатимуть, що потрібен тепловий насос.

Такі спільні групи за інтересам можуть зробити по фотокартці і написати зверху - "партія сонячної енергії" та "партія теплового насосу".

Якщо прораб прийме чиїсь пропозиції, представник відповідної групи стане одним із його помічників з питань сонячної енергетики, наприклад. Тоді в будинку з'явиться "правляча коаліція".

З'явиться обов'язково і група незадоволених, які будуть слідкувати за прорабом, бо вони його підозрюють в розтраті суспільних грошей. Задорого товар купляє у своїх родичів, абощо... Зрештою у них з'явиться свій кандидат на посаду прораба, який красти не буде, а зробить все правильно. Така група називається "опозиційною партією". І між правлячою партією та опозиціонерами почне точитись справжня політична боротьба, яка може скінчитись зміщенням старого прораба, і обранням нового.

І безумовно, будуть оппортуністи, які відріжуться від спільної системи, зроблять собі автономне опалення, водопостачання і протягнуть дріт прямо до електростанції. Такі люди називаються сепаратистами. Оскільки вони не можуть вирізати свою квартиру із будинку, то із ними постійно будуть виникати конфлікти. В деяких випадках удасться їх виселити, а в інших випадках дійде до рукоприкладства. І для захисту від таких опортуністів знадобляться свої правоохоронні органи...

Бачите, як непомітно від "безполітичної громади, яка сама собою керує" ми перейшли до цілком політичних категорій?

Це, дорогі читачі, називається законом Дюверже - або законом політичної самоорганізації суспільства.

Йому підкоряється будь-яке суспільство, і скільки б люди не вірили в утопічні моделі, все одно - як тільки треба узгоджувати інтереси кількох груп людей, тут же виникає і політичний процес. Альтернатива йому - "стінка на стінку", і "горе переможеному", коли переможець силою утверджує свої інтереси, а решта змушені йому коритися.

Навіть в найкращій, на мій погляд, моделі безполітичної утопії - "Туманності Андромеди" Івана Ефремова - в його світі все одно існують інституції, які беруть на себе задачу узгодження інтересів громадян, тобто, чисто політичну роль. Є вони і в різноманітного роду коммунах, просто не так чітко виражені.

Так що без політики і політичних партій ніяк не можна. Хіба що ви зібрались жити відлюдником, і забезпечити собі повну автономію від усього.

Лишається тільки одне питання: якщо все так, то чому в Україні так все погано? Наче і політика є, і партії, а життя все гірше і гірше.

А це все тому, що в Україні замість вибирати політиків, вибирали собі панів. А замість партій вибирали політичні проекти із терміном піврозпаду меншим, ніж політичний сезон, чия мета - не об'єднання однодумців із спільною метою розвитку держави, а лобіювання бізнес-інтересів.

Так може, не політику і партії скасовувати треба, а просто научитись вибирати?

А це бонус - стаття Summa Politica: https://goo.gl/wcrP0b

Вячеслав Ільченко
Джерело

Вы читаете зеркало моего журнала - yes1111.

Основной пост находится здесь: http://yes1111.dreamwidth.org/1421687.html

пропаганда, маніпуляції, люди, влада, роздуми, політика

Previous post Next post
Up