Тиждень Газових Ікспердів

Apr 29, 2016 22:49



Цей тиждень оголошений тижнем Газу, кількість газових експертів виросла (с)

Всім прихильникам єдиної ціни на газ, яка буцім поборе корупцію і зробить нас всіх щасливими, я хотів би нагадати (хоча більшість уже не пригадає - з часів СРСР пройшло більше 20 років) такий термін як пересортиця.

Це вид шахрайства, на якому заробляли завбазами і завмагами.

Якщо існує два товара, різні за походженням (і відповідно, різні по ціні), але вони в документації позначені одним видом номенклатури - то більш дешевий завжди продавався радянським громадянам по ціні більш дорогого. Перевірити же ніяк не можна, звітність тільки для внутрішнього вжитку.

Дорогий же товар продавався з-під поли, із націнкою "за блат". Грошей виручалось достатньо, щоб покривати недостачу (як правило, її взагалі не покривали, а просто ділились із ревізором), і на "дачу завмагу".

Найкраще ця схема працювала із технікою. В СРСР вироблялось дві моделі кожної номенклатури, а відрізнялась вони лише цифрою і літерою в точній назві моделі - оди варіант внутрішній, другий - експортний. Так от телевізор вам продавали по ціні експортного, а в документах писали ціну внутрішнього. Різниця доходила до кількох разів.

Тепер рівно те саме пробують робити із газом. Є два різних продукти, по всіх параметрах. "Єдина ціна" дозволяє узаконити схему пересортиці для цього типу продукту. І все. Ніякої економіки тут нема.

Так що коли вам кажуть, що це цивілізований спосіб, і що так у всьому світі - не вірте. Цей спосіб характерний тільки для країн із "социалистическим режимом хозяйствования".

В нормальній країні єдиних цін нема ні на що. Детальніше читайте в моїй статті "Ціна газу: єдина чи ринкова", вийде завтра вранці - тут, на моїй сторінці.

Вячеслав Ільченко
Джерело

Вы читаете зеркало моего журнала - yes1111.

Основной пост находится здесь: http://yes1111.dreamwidth.org/1375824.html

брехня, корупція, лохотрон, влада, газ, тарифи

Previous post Next post
Up