Трохи альтернативної історії

Apr 07, 2016 22:30



Так що, референдум в Нідерландах проголосував "проти" договору асоціації з Україною? Я свідомо не буду давати цьому оцінку.

Натомість я процитую свою статтю "Тимошенко-президент" більш як річної давнини. В ній я спробував спрогнозувати, як би діяла Тимошенко - будь саме вона обрана на найвищу посаду.

* * *

...Перші кілька днів Юлія Тимошенко щільно контролювала процес реконструкції [Майдану], і залишила цю ділянку роботи лише тоді, коли упевнилась, що все буде виконано як треба, і в термін. Її очікувала справді велика битва, яка починалась із довгоочікуваного затвердження А. Дещиці як міністра зовнішніх справ України. Всі очікували звільнення Дещиці, і призначення на цю посаду Немирі, але той залишився радником Тимошенко і (як заявив в черговому блозі С. Лещенко, перебрав на себе роль тіньового керівника закордонних кампаній Тимошенко).

А кампанію Тимошенко задумала серйозну. На початку липня вона замінила практично весь посольський склад в Европі, призначаючи на місце старих послів, аташе та консулів цілком нових людей. Кандидатури їй постачала НКА (Національна Кадрова Агенція), яка на той момент уже вийшла на планову потужність і генерувала списки кандидатур по всьому спектру професій. Після цього посольства перетворились на потужні машини формування суспільної думки. Нові посли, серед вимог до яких ставились журналістські навички та вільне володіння іноземними мовами, нанесли потужний інформаційний удар в Европейському Союзі, відстоюючи українську позицію і викриваючи російські підступи. Шокований західний читач із жахом читав правдиві статті про те, як Росія підступно анексувала Крим і, діючи через свою агентуру, намагається підпалити Донбас, і потроху приходив до думки, що Росія є агресором і має бути не просто суворо покарана, а й вишвирнута з РБ ООН і євроструктур.

Було зрозуміло, що розлючений Путін найближчим часом нанесе удар у відповідь. Але Юлія Тимошенко знала, що він буде нанесений в будь-якому випадку, і грала на випередження, щоб не дати йому активізувати армію своїх "друзів" і схилити Европу до "мирного плану" за зразком Боснії чи Грузії. Їй необхідна була дипломатична перемога із таким запасом, щоб ніякі нафтогазові гроші і втрати від санкцій не змогли "переконати" європейське суспільство вирішити проблему за рахунок України...

(...)

4 липня 2014 р. відбулась визначна подія - Україна підписала Угоду про асоціацію з Европейським Союзом. Завдяки масованому інформаційному удару, нанесеному через дипломатичні кола, вона набула широкого розголосу, і до церемонії підписання була прикута увага всієї політично активної публіки ЕС. Юлія Тимошенко скористалась цим на повну катушку, виступивши із полум'яною промовою, в якій закликала світ не потурати диктатурі, а створити глобальну систему протистояння пулу авторитаризму на чолі із Путіним, який намагається підірвати авторитет демократії у всьому світі. Вона пообіцяла докласти всіх зусиль для того, щоб встановити мир, і впровадити у повному обсязі угоду про євроасоціацію.

Подарунком для доповідачки були не тільки бурхливі аплодисменти. Більшість провідних газет світу наступного дня надрукували серйозні аналітичні статті про те, що в світі дійсно настав час створити глобальну коаліцію проти всіх антилюдських режимів, які досі продовжують існувати, і повалити політекономію виживання диктаторів...

* * *

Скажіть будь-ласка, все вищеописане було настільки неочевидним, і настільки фантастичним, що Порошенко ніяк не міг цього зробити? Із його дипломатичним хистом і досвідом, які так рекламували останні два роки?

А може просто все простіше, і для нього асоціація була лише можливістю виходу на нові ринки. І все. А решта його мало обходила, особливо в політичному плані - де ніяк не можна було дратувати Росію. Атопутіннападьот, самі розумієте...

Кому цікаво ще раз перечитати статтю "Тимошенко - президент" повністю, лінки в перших двох коментах.

Вячеслав Ільченко
Джерело

Повний текст статті "Тимошенко - президент" (альтернативна історія):
Частина 1
Частина 2

Вы читаете зеркало моего журнала - yes1111.

Основной пост находится здесь: http://yes1111.dreamwidth.org/1360346.html

Европа, ЕС, Тимошенко, сны о чем-то большем, Украина, "Батьківщина"

Previous post Next post
Up