Кияни масово отруїлись куркою з супермаркета. Винуватців оштрафовано... на 435 гривень!

Jun 14, 2011 02:48



Після вживання в їжу курятини, купленої в супермаркеті "Велика Кишеня", по вул. Героїв Дніпра, 31 (на Оболоні), 46 столичних мешканців отруїлися. Про це повідомили у Головному управлінні охорони здоров'я.

"З 8 по 10 червня в Києві зареєстровано 46 хворих з ознаками гострої кишкової інфекції, 32 з них госпіталізовані до інфекційних відділень клінічних лікарень. З 32 госпіталізованих хворих - 4 дитини", йдеться в повідомленні.

У ГУ охорони здоров'я додали, що з епіданамнезу відомо, що особи, які захворіли, вживали кури-гриль, придбані в одному з супермаркетів.
"З метою встановлення діагнозу у хворих взято посів випорожнень для дослідження на кишкову групу збудників. Хворі отримують адекватне лікування, стан хворих визначено як середньої важкості", йдеться в повідомленні.
Постраждала киянка Наталія, яка не стала звертатись до лікарні, у коментарі СТБ розповіла, що її родина отруїлася куркою з "Великої Кишені".
"У середу ввечері купили курку в Кишені. Коштувала вона близько 56 гривень. Величезна була. Вдома розгорнули і почали куштувати. Була холодною й якоюсь... ну, словом, багато спецій було. Її їла фактично вся родина. Зокрема і наш малий, якому 4,5 роки", - розповіла жінка.
За її словами, малому стало погано на ранок.
"Прокинувся о шостій ранку, його знудило. Під вечір піднялась температура під 39. Мені стало погано у четвер на роботі. До вечора піднялась температура 38,9. Вночі сьогодні було погано. Цієї ж ночі піднялась температура й в інших членів родини", - розповіла Наталя.  
Жінка додала, що малому викликали лікаря, але лікарка сказала що необхідності в госпіталізації не бачить.
"Ми одразу подумали на курку. Бо тільки її й їли. У четвер мама ходила до Кишені. Там в кулінарії всі полиці були порожні. Напевно, дезінфекцію робили", - розповіла Наталія. 
Інша киянка Юлія, яка наразі лежить в інфекційному відділенні Солом'янської лікарні, також киває на курку.
"Я їла курку у четвер. Погано стало зранку, знепритомніла. Хлопець викликав швидку. Там лише почули симптоми сказались збиратись і їхати. Пояснили, що я 16-та за ранок. Поки мене оформлювали, то ще одну дівчину привезли. А згодом іще одну. 8 числа, як мені сказали, всі отруїлись. Ми купили 8-го, але не їли одразу. Лікарі зараз взяли аналізи. Чекати результатів 5 днів. Є підозри на сальмонелу", - сказала Юлія.
Натомість у СЕС жодної інформації не дають. Кажуть, що розповісти можуть лише з дозволу голови КМДА Олександра Попова.
"Ми можемо говорити, якщо отримаємо доручення з мерії. Пишіть у мерію запит, вони на нас розпишуть і ми дамо відповідь", - сказали у СЕС "Українській правді. Київ".
На зауваження журналіста, що на запит відповідають упродовж кількох днів, жінка з СЕС відповіла: "Такі правила".  
Згодом заступник головного державного санлікаря Києва Олександр Пропащев сказав, що продукти, які їли хворі наразі відправили на дослідження. Результати його будуть через 2 дні.
"Стан хворих легкої і середньої тяжкості. Більш тяжкий стан в одного чоловіка. Епіддослідження цих випадків зараз триває. Ми опитали людей - більша частина їх придбала кури-гриль в одному з супермаркетів Оболоні. Продукти, які вони їли, були відібрані і здані на бактеріальне дослідження. Так само як в лабораторіях, у інфекційних стаціонарів обстежуються хворі", - сказав він. 
Як повідомило джерело СТБ у державній ветеринарній службі, законодавство у такому випадку передбачає штрафні санкції, зокрема, адміністративне стягнення.
"Якщо люди почнуть звертатись до суду за відшкодуванням моральної та матеріальних збитків, то потім може наставати кримінальна відповідальність, особливо у випадках, коли людина після захворювання стала інвалідом. Якщо дослідження покаже, що в курей був сальмонельоз, то настає кримінальна відповідальність, і буде відповідати той, хто вирощував і продав курей магазину. Якщо сальмонельоз буде виявлений в одного з працівників, то буде відповідати торгова мережа", - сказав співрозмовник.
Він додав, що наразі на місці працюють епідеміологи, а ветслужба поки не втручається, тому, ймовірно, хтось з працівників супермаркету був хворий і контактував з продукцією.
За слова юриста Андрія Нечипоренка, для того, щоб подавати позов до суду потрібно зберегти чек на купівлю курки, мати дані медобстежень та лікування, а також документи, що підтверджують лікарські призначення та чеки на купівлю медикаментів.
"У такому разі можна розраховувати на відшкодування реальної суми витрат, а також на компенсацію моральної шкоди в розмірі приблизно 2-5 тисячі гривень", - сказав він.  
Водночас дивною виглядає цифра, оприлюднена ГУ охорони здоров'я, адже, за словами лікарів Солом'янської лікарні №4, лише у них близько 20 хворих, а лікарня № 9 взагалі переповнена отруєними.
Торговельну точку було оштрафовано. "Ми оштрафували по максимуму - штраф у нас максимум 435 гривень. Вилучили з реалізації салати, де були фрагменти курки, реберця, окорочка, все це було знято з реалізації. Відділи закрито й оштрафовано, матеріали передано до прокуратури", - розповіла головний санітарний лікар Оболонського району Києва Елла Вербич. За її словами, причиною отруєння 46 людей у Києві стали, крім курей гриль, і інші зіпсовані продукти з супермаркету. У всіх хворих виявили різні види сальмонели. Жителям Києва стало погано ще й від ковбас і риби. 
Загалом з гострою кишковою інфекцією злягли 50 чоловік.

Звісно ж, покарання у вигляді штрафу в 435 гривень для мережі супермаркетів виглядає як відверте глузування з десятків потерпілих. Але, з іншого боку, не важко зрозуміти і новоявлених київських можновладців "донецького розливу". Навіщо ж їм засмучувати таку поважну і "правильну" людину, як Роман Лунін? Краще невдовзі "відірватися" на повну, позносивши під бульдозер всі ларьки в радіусі двох кварталів довкола. А заразом - і ринок на "Героїв Дніпра". А чому б і ні? Чи не половину з них по Києву вже позносили, а цей чомусь і досі ще стоїть. Яке кричуще неподобство!

Джерела: Українська правда. Київ, Левый берег, Київ.comments.ua

отруєння, Київ, Велика Кишеня, курка гриль, сальмонела

Previous post Next post
Up