”Sverige bör be finnarna om ursäkt”

Jan 17, 2009 12:46

The Swedish state ought to make an official apology for injustices that were committed to the Finnish population in Sweden, demands Maria Wetterstrand, the Swedish Environment party's spokesperson in an article published by Dagens Nyheter on 15 January.

Svenska staten bör uttala en offentlig ursäkt för de oförrätter som har begåtts mot den finska befolkningen i Sverige, kräver Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i en artikel på DN-debatt idag.

STOCKHOLM. Idag inleds Märkesåret 2009. De båda länderna firar att det har gått 200 år sedan det gemensamma riket sprängdes.

Maria Wetterstrand, som är gift med riksdagsmannen Ville Niinistö, är en av få svenska politiker som i dag har djupa kunskaper om finländskt samhälle och finsk-svenska relationer. Det gör det extra intressant att läsa hennes artikel.

Hon tar avstånd från den politiskt sanktionerade insats som gjordes för att utplåna finskan i Norrbotten under första halvan av 1900-talet.
- Svenska staten bör uttala en offentlig ursäkt och ett tydligt avståndstagande från den assimilationspolitik som bedrevs gentemot den finska befolkningen i Sverige under stora delar av 1900-talet. Ett sådant övergrepp ursäktas inte av att det skedde i välmenande syfte, skriver Wetterstrand.

Hon lyfter också upp frågan om de finska invandrarnas situation. De finskspråkiga som invandrat till Sverige under de senaste decennierna har ofta återfunnits som arbetskraft i den svenska industrin eller på jobb med låg status inom den offentliga sektorn.
- Det är svårt att tro att Sverige kunnat ignorera den stora minoriteten med finsk bakgrund ifall det handlat om en grupp med högre status.

I Sverige bor det idag 440.000 personer med finländsk bakgrund. Ändå minskar intresset för att läsa finska i de svenska skolorna.
Wetterstrand vill nu prioritera upp de finska frågorna i svensk politik. Hon vill utvidga de områden i Sverige där finskan har minoritetsstatus.

Sverige och Finland bör också utöka det internationella samarbetet. Hon säger att om relationen mellan länderna inte vårdas så riskerar den att gå förlorad.
- Sveriges dåliga hantering av finska språket och kulturen i Sverige används också som ett argument mot svenskans starka ställning i Finland.

MARKUS WEST

Hufvudstadsbladet 15.01.2009
http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/1/15/w22195.php

Läs även M. Wetterstrands artikel i DN:

Klassförakt i Sverige mot inflyttade finnar
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=874039

2. på svenska, sweden, sweden-finland, finns, finland

Previous post Next post
Up