Білка

Aug 14, 2012 23:34












Слов`янська міфологія

У слов`ян білка пов`язана з жіночою символікою та стихією вогню. Її часто ототожнюють з іншими подібними звірами (ласкою, куницею, лисицею, барсуком тощо). Білка вважалася нечистою твариною скоріше всього тому, що її м`ясо вважалося не їстивним.

Українська народна міфологія

В деяких районах України вважалося, що русалки могли перевтілюватися у білок.

Російська народна міфологія

Згідно з російськими віруваннями (особливо в Іркутському краї) в образі білки міг з`являтися домовий. Білки перебували під владою лісовика.

Росіяни вірили, що бачити білку уві сні для чоловіка означає знайомство з жінкою легкої поведінки, а переслідування білки - розорення від захоплення гулящою жінкою.

Білоруська народна міфологія

Білоруси вірили, що білки перебувають під владою лісовика.В білоруських весільних піснях білка символізувала наречену. Рибалки на заході Білорусі вірили в те, що побачити білку перед риболовлею означає поганий улов.

Польська народна міфологія

Згідно з польськими віруваннями на білку могла перетворюватися змора, що заплітала гриви коням. Також в образі білки міг з`являтися водяник. При цьому він занурювався у воду прямо з дерева. Поляки вірили те, що поява рудої білки в селі провіщає пожежу. Побачити білку уві сні тлумачилося як щасливий брак та народження дітей.
В польському травнику XVII ст. стверджувалося, що білка може перетворитися на ласку, якщо з`їсть часник.

Словацька народна міфологія

У словаків шматок шкурки білки використовувався для обмивання новонародженої дитини.

Сербська народна міфологія

Серби вважають, що білка була створена одним з найбільш шанованими у них святим - Саввою.

Хорватська народна міфологія

У хорватів було поширене повір`я про те, вагітній жінці не можна вживати в їжу м`ясо білки тому що вона може народити чорну дитину.

Скандинавська міфологія.

За скандинавською міфологією білка на ім`я Рататоск ("Гризозуб”) мешкала на світовому дереві Іггдрасілі і була своєрідним посередником між верхньою і нижньою його частинами. Вона бігала між мудрим орлом, який сидів на верхівці дерева, і драконом Нідхьоггом, який разом зі зміями гриз його коріння. Бігаючи так вона допомагала їм спілкуватися, вірніше сваритися між собою.

Удмуртська міфологія.

В образі червоної білки з’являється на вершині священної берези бог-правитель Всесвіту Килдисін, якого люди прохали повернутися з неба на землю. Удмурти-мисливці підстрелили білку, прагнучи, щоб бог залишився на землі, але він почав перевтілюватися в інших живих істот і врешті в образі окуня зник у річці. З того часу в спеціальному "коробі Воршуда” (охоронця роду) у удмуртів завжди зберігалася біляча шкурка, яка стала своєрідним священним фетишем.

Кетська міфологія.

Мисливці у кетів вірили, що для того, щоб отримати прихильність покровителя і хазяїна лісових звірів Кайгуся, треба дотримуватися певних правил і обрядів, а зокрема, зберігати білячі шкурки незвичного кольору.

Міфологія куна, тукуна і таріана (Півд. Америка).

Згідно з міфами ряду індіанських народів Півд. Америки білка мешкала на світовому дереві, яке поєднувало землю і небо.

джерело

п’ятихатки, білки, ліс, мої світлини

Previous post Next post
Up