«Всенародне» обговорення Податкового кодексу в Харкові: профанація триває

Aug 05, 2010 23:05


5 серпня 2010 року в приміщенні Харківської районної державної адміністрації відбулося засідання круглого столу з обговорення проекту Податкового кодексу України, що пропонується урядом Азарова-Тігіпка. Кореспондент партійного видання Харківської обласної організації ВО «Свобода» Антон Ісаєв, що був присутній на заході, запевняє: замість справді ефективного обговорення головного податкового документу держави Партія регіонів планомірно готує ілюзію його всенародного «одобрямсу». У ході сьогоднішнього засідання круглого столу проект Податкового кодексу викликав найбільше зауважень саме в податківців, проте «модератори» конференції їх цинічно проігнорували.

У ролі останніх виступили перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, перший заступник голови Харківської обласної ради Микола Тітов, голова Харківської районної ради Михайло Третьяк та перший заступник голови Харківської районної державної адміністрації Віталій Терещенко. Важливо зауважити, що жоден з перерахованих посадовців ніколи не працював у податкових органах.

Серед присутніх податківців була висловлена думка, що Податковий кодекс Азарова-Тігіпка є арифметичною сумою великої кількості законів і підзаконних актів, а тому його статті містять кричущі неузгодженості. Зокрема це стосується лізингових послуг, про які тричі згадується в тексті кодексу. Відповідно, регламентовано три взаємозаперечні способи оподаткування лізингової діяльності.

Жваве обговорення викликала так звана норма контрольних податкових підприємців, що можуть проводитись щомісяця. При застосуванні до фізичних осіб-підприємців, юридична адреса яких збігається з фактичною адресою помешкання, це допускатиме безперешкодний доступ податкового інспектора до домівки платника.

Чимало зауважень учасники круглого столу висловили до умов податкових канікул, що суттєво змінені в кодексі. У випадку його ухвалення ця норма стосуватиметься лише підприємств зі штатом до 10 осіб і річним обігом коштів до 300 тис. грн.

Примітно, що найбільш дискутивні питання в обговоренні ведучі круглого столу показово ігнорували. Водночас в офіційному повідомленні ХОДА з приводу сьогоднішнього заходу опубліковано заяву Бабаєва: «наше головне завдання - заслухати усе, що скажуть фахівці, підготувати свої питання і пропозиції, передати їх в Головне управління економіки ХОДА, яке, у свою чергу, усе це акумулює, готує і передає в Міністерство фінансів і Міністерство економіки України».

Всеукраїнське об‘єднання «Свобода» допускає, що регламентоване Верховною Радою «всенародне обговорення» нового Податкового кодексу є нічим іншим, як підготовкою платників до неминучості податкового апокаліпсису. Зокрема - через посередництво рядових податківців. Принаймні масштабність, чисельність та безрезультатність заходів, що мають на меті «демократизацію» кодексу Азарова-Тігіпка, та участь в них найвищих керманичів міста й області не залишають сумніву в цьому. Наразі анонсовано черговий круглий стіл, що пройде 6 серпня у великій залі харківського Будинку Рад (вул. Сумська, 64).

--
Прес-служба ВО «Свобода»
Харківщина
(067) 571-01-22
(097) 182-97-90

ВО Свобода, Харків

Previous post Next post
Up