Поливка з чігами

Sep 30, 2012 20:23

Мабуть, тільки закарпатці зрозуміли, що йдеться не про супчик з равликами, а про курячий бульйончик з особливими макарошками


Як я вчора й обіцяла, сьогодні розкажу про прливку з чігами. 
Чіги, це вам не абищо! Чіги - це статус дівки в селі. Чіги робилися і подавалися тільки на весіллі. Точніше, чіги робилися до весілля, а на весіллі подавалася поливка з чігами. 
Чіги робилися за місяць чи й більше до весілля. Для цього мама вже засватаної дівки кликала всіх родичок, сусідок, нанашок та інших жін робити чіги. Так і кликала:

- Марйьо! Гафіє! Анцьо! Олено! Ци чуєш, га?! Йди до нас чіги робити!

Кликала голосно, аби й на іншому кутку села чули, що у нас дівка засватана чіги роблять. І далі:

- Юльчо!...

Хоча ні, Юлч робити чіги не кликали. Юлчами в нашому селі корів та й мачок називали. То ж від них ніякого хосна на чігаг.

Роблення чіг у селі - це майже вечорниці. Збиралися жони та й дівки після того, як кожна здоїла свою корову. І йшли зі своїми паличками и решіточками.

А, ви ж, певно, не знаєте як ті чіги робляться? Кожна газдиня має таку дрібну-маленьку решіточку і тонесеньку паличку. На час, коли жони й дівки прийдуть, уже має бути вимісене тісто на чіги й деяке - розкачане. Потім його рішуть на маленькі ромбики, може сантиметр на півтора. Кожен ромбик закручується навколо палички, вжик - провели паличкою по рушіточці і - чіга готова. Я почала робити чіги десь років з 5.

Але руки роблять, а язики... Звісно, на велику свальбу треба багато чіг наробити. Проте основна мета цих зборищ інша. Мати засватаної дівки хвалиться, що її Марічку вже засватали і вона заміж йде. А от Анця Гафіїна на чіги не кличе.
І не бай, що, можливо, через тиждень і до Анці треба буде йти на чіги. І не бай, що Анця - пята дитина в родині, а Марічка - перша.  Серце матері радіє, що її дитину скорше засватали.

І вже вдома я дізнаюся від буркотіння тітки, що ота Гафія років 30 тому встигла швидше заміж вийти, ніж оця Марічкина мати. А ось тепер - настала відплата :)

А потім у селі настане череда весіль і ми будемо їсти поливку з чігами аж до посту :)

Ага, а ось і сама поливка.



гарний настрій

Previous post Next post
Up