Oct 09, 2011 17:12
Цей напій п’ють для профілактики застуди. І якраз у таку погоду, як зараз - холодно і мокро - як зігрівальне.
Грогом його назвати можна дуже умовно - бо без рому, головні компоненти - кориця і гвоздика.
Я ще не варила, сьогодні тіки знайшла рецепт.
Отже, на склянку води (на 1 людину):
1-3 зірочки гвоздики;
півпалички кориці (цейлонської чи китайської - вони відрізняються смаком, але не лікарськими властивостями;
(можна додати й інші антизастудні трави - ялівець, мирт, лавровий лист, перець гіркий, перець запашний, канупер тощо, але раджу - не кладіть усе, почніть із класичного варіанту рецепту; я якось варила болгарський антизастудний напій - і поклала в нього все, що було... довелося вилити, бо пити то було не можливо:)
залити окропом і кип’ятити 3-5 хв.
Процідити, додати сік із половинки лимону і 1 ст. ложку меду. Перемішати, щоб мед розчинився.
Якщо надто гидотне, перепошую, пряне - можна розбавити навпіл яблучним, апельсиновим чи гарбузовим фрешем (не концервованим соком).
Не вживати: вагітним, дітям до 7 р., під час загострення гастриту. Не зловживати гіпертонікам - кориця підіймає тиск. Серед бонусів - і кориця, і гвоздика є антиспазмалітиками і нівроку знімають головний біль при мігренях.
Перевагою цього напою над класичним грогом є те, що його можна дітям, годуючим і непитущим:)
смачні ліки